• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KİT taşeronuna kadro yolu FARUK ERDEM

KİT taşeronuna kadro yolu

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28.01.2018, 00:00

1 milyona yakın taşeron çalışanın kadroya geçişiyle ilgili süreç devam ediyor.
Başvuruların tamamlanmasından sonra şimdi listeler açıklanacak ve itiraz süresi beklenecek.
Ardından da sınavlar yapılacak ve 2 Nisan gibi tüm işlemler tamamlanmış olacak.
Kadro ile ilgili düzenlemesinde KİT çalışanlarının olmayacağını daha önce bu köşeden duyurmuş ve onlarla birlikte belediye çalışanları için de farklı formüller aranıyor demiştik.
Neticede KHK ile yapılan ilk kadro düzenlemesinde KİT çalışanları yer almadı.

YENİ FORMÜL DEVREDE

Şimdi bu taşeron işçiler için yeni formül gündeme geldi. Hazine Müsteşarlığı ve Çalışma Bakanlığı'nın devreye girmesiyle KİT'lerle bir toplantı gerçekleştirildi. KİT temsilcileri Hazine Müsteşarlığı'na çağrılarak durum değerlendirmesi yapıldı. Burada kapsam üzerinde de çalışmalar yapılıp bir taslak metin hazır hale getirildi.
Bu aşamadan sonra hazırlanan taslak metin Başbakan Binali Yıldırım'a sunulacak. Taslakta bu işçilerin kademe kademe kadroya geçecekleri belirtiliyor.
Burada taşeron işçinin görevi eğitim durumu, performansı ve kıdemi gibi kriterler de dikkate alınacak. Böylece öncelik vasıflı elemanlarda olacak.
Bu şekilde kademeli olarak kadroya geçişler sağlanacak.
Başbakan Binali Yıldırım ve Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu daha önce yaptığı açıklamalarda bu sorunun çözüleceğini söylemişlerdi.
Son ücret geçerli
Benim eşim asgari ücretle çalışmakta olup, 2017 Kasım itibariyle doğum iznine ayrılmıştır.
İşbaşı tarihi ise Şubat 2018'dir.
İşyeri eşimi rapor bittikten sonra işten çıkarırsa (Yani hiç çalışmadan, 2018'de herhangi bir ücreti tahakkuk etmedi.
Ancak kullanmadığı yıllık izinleri de var.) eşime ödenecek kıdem tazminatı rakamı hangi tutardan hesaplanacaktır. 1.777,50 TL'den mi yoksa 2.029,50 TL'den mi? (F.E.) İşverenlerin istirahat süresince ücret ödeme ve sigortalı bildirme yükümlülüğü bulunmamaktadır.
Ancak, işveren dilerse işçilere raporlu olduğu sürede ücretlerini ödeyebilir. Sigortalıların istirahat süresince çalışmadan ücret almaları mümkündür.
Bu durumda geçici iş göremezlik ödeneğini de alabileceklerdir.
Eğer işveren ücret de ödemişse bunu SGK'ya bildirmesi gerekmektedir.
Anladığım kadarıyla eşinize iş görmezlik ödeneği dışında ücret ödenmemiş ve SGK'ya bildirim yapılmamıştır.
Dolayısıyla tazminatı da son bildirilen ücreti üzerinden hesaplanacaktır. İzin paraları da aynı şekilde son bildirilen ücret üzerinden yapılacaktır. Ancak izin dönüşü yeniden SGK'ya bildirim yapılırsa, yeni asgari ücret geçerli olacaktır.

MAAŞI KAZANÇ YÜKSELTİR

25.07.1980 doğumluyum 10.10.1997 SGK girişliyim.
Bugüne kadar primlerim asgari ücret 0zerinden yatırıldı. Şu anda 5880 günüm var. Ne zaman emekli olurum? Maaşımı yükseltmem için bu saatten sonra yapa bileceğim bir şey var mı? Hüseyin ACAR 25 yıl 57 yaş ve 5900 gün şartlarınız var. Verdiğiniz bilgilere göre bu üç şart da henüz tamamlanmamış. Öncelikle 5900 günü tamamlayıp yılınızın dolacağı 2022 senesini bekleyeceksiniz.
Ardından da yaşın dolması gelecek. Bu süre içinde çalışmaya devam ederseniz ilerideki maaşı artırabilirsiniz. Ancak bunun için maaşınızın asgari ücretten gösterilmesine razı olmamanız gerekiyor. Eğer brüt ücretiniz 3 bin lira ve üzerinde olursa yılda 70-80 liralık bir artış elde edersiniz. Eğer ücretiniz yüksek ancak asgari ücretten gösteriliyorsa mutlaka ALO 170'e durumu bildirin.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM

22.11.1997 tarihinde sigortalı oldum. 1978 doğumluyum. 6400 günüm var. Ne zaman emekli olurum. Züleyha SARIYILDIZ

20 yıl 54 yaş ve 5975 gün şartlardınız var. Yılınız ve priminiz tamam. Yaşınızın dolacağı 2032 yılında doğum gününüzde emekli olursunuz.

1969 doğumluyum. 1989 yılının Mart ayında sigortalı oldum. 7400 günüm var. Emekli olabilir miyim? Hacı Ali ŞAHİN

25 yıl 51 yaş ve 5450 gün şartlarınız bulunuyor. Yılınız tamam, priminiz de dolmuş.
Yaşınızın tamamlanacağı 2020 yılında doğum gününüzde emekli olursunuz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA