• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Emekliye 5 aylık zam FARUK ERDEM

Emekliye 5 aylık zam

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 23.12.2018, 00:00
12,3 milyon emeklinin zamlı maaşları için 15 gün kaldı. Beş aylık enflasyona göre zam oranı yüzde 10,64 oldu. Memur emeklisine ise yüzde 7.14 fark verilecek. İşte yeni maaşlar...

Ocak ayı milyonlarca çalışan ile birlikte emekliler için de zam ayı olarak biliniyor. Yılda iki kez zam alan emekliler son 6 ayda oluşan enflasyon rakamını merakla bekliyor. Çünkü 6 aylık enflasyon SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranlarını belirlerken memur emeklilerinin ve çalışan memurların da ne kadar enflasyon farkı alacaklarını ortaya koyuyor.

GARANTİ ARTIŞ CEPTE

Emeklilerin ne kadar zam alacakları aslında 3 Ocak'ta açıklanacak Aralık ayı enflasyonu ile kesinlik kazanacak.
Böylece 6 aylık enflasyon da ortaya çıkmış olacak. Ancak şu ana kadar 5 aylık enflasyonun belli olması garanti zammı da belirliyor.
Kasım ayı enflasyon rakamının açıklanmasıyla birlikte Temmuz ayından bu yana 5 aylık enflasyon oranı belli oldu. Sadece Aralık enflasyonunun eklenmesiyle birlikte rakam kesinleşecek.
Ancak Aralık enflasyonu sıfır bile çıksa hem zam hem de fark kesinleşmiş durumda. 5 aylık enflasyon rakamı yüzde 10.64 olarak ortaya çıktı. Bu oran memur ve memur emeklileri için enflasyon farkının kesinleşmiş olduğunu da ortaya koyuyor.
5 aylık enflasyona göre emeklilerin zam hesabı da şöyle yapılacak:

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİ:

SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 10,64 zam alacak. Bu zam Aralık enflasyonu ile değişebilecek. Aralık enflasyonu sıfır çıksa bile bu zam uygulanacak.

MEMURLAR VE EMEKLİ SANDIĞI EMEKLİLERİ:

Memurlar ve memur emeklileri ise diğer emekliler gibi yılda iki kez zam alıyorlar. Buna göre memurlar ve memur emeklileri Temmuz'da enflasyon farkı hariç yüzde 3,5 zam almışlardı. Ocak zamları ise yüzde 4 olacak. Temmuz'dan bu güne gerçekleşen 6 aylık enflasyon yüzde 3,5'u aştığı sürece de enflasyon farkı alacaklar.
5 aylık enflasyonun yüzde 10.64 çıkmasıyla, memurlara ve memur emeklilerine yüzde 7.14 enflasyon farkı oluştu.
Yani 5 aylık enflasyona göre memurların ve memur emeklilerinin Ocak zammı yüzde 11.14 (yüzde 4 artış + yüzde 7.14 fark) çıktı.

EK ÖDEME DE ARTACAK

Emekliler maaşlarına ilaveten yüzde 4 ve bazı düşük maaşlılarda ise yüzde 5 oranında ek ödeme de alıyor. Ek ödemeler maaşlara zam yapıldıktan sonra belirleniyor. Maaşın yüzde 4'ü baz alındığı için de yapılacak zamlar ek ödemeleri de artırıyor. Ek ödemeler e-devletten maaş hesabına bakıldığında görülüyor. Örneğin maaşı 2.000 lira olan bir emekliye 80 lira (yüzde 4) ek ödeme veriliyor. Bu emeklimiz için bankaya 2.080 lira yatırılıyor. Bu emeklimize 5 aylık enflasyona göre yüzde 10,64 zam yapıldığında maaşı 2.212,80 TL'ye çıkacak. Buna göre hesaplanacak ek ödemesi ise 88 lira 52 kuruş olacak. Böylece 80 liralık ek ödemesi de artacak ve bankaya 2 bin 301 lira 32 kuruş yatırılacak.

İKİ İKRAMİYE ÖDENECEK

Emeklilere 2019 yılında Ocak ve Temmuz ayları olmak üzere iki ayrı zam verilecek.
Bunun yanında Ramazan ve Kurban bayramları öncesinde biner liralık ikramiye ödemesi de yapılacak. Bu ikramiyelere de enflasyon zammı yapılması talepleri bulunuyor.
Bunlar karşılanırsa biner liralık rakamların artması da gündeme gelebilir.



SEYYANEN ARTIŞ DA VAR

TBMM 'de komisyondan geçen torba yasa ile yaklaşık 200 bin emeklinin maaşına da seyyanen zam yapılacak.
Bin liranın altındaki tüm emekli maaşları artırılarak bin liraya tamamlanacak. Böylece bin liranın altında emekli maaşı kalmayacak.
Zamların yasanın Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yapılması bekleniyor. Böylece zamlara da yetişecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA