• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
EYT’liye promosyon rehberi FARUK ERDEM

EYT’liye promosyon rehberi

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 12.03.2023, 00:00
Milyonlarca EYT’li emeklilik için gün sayıyor. İlk maaşlar da Nisan’da ödenecek. Bu arada birçok banka promosyon yarışına girdi. Peki promosyon alırken nelere dikkat etmek gerekiyor?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte başvuru süreci de başladı. Böylece ilk etapta 2 milyon 250 bin kişi daha emekli olacak. Böylece emekli sayısı 16 milyona yaklaşacak.
Bu emeklilerin maaşları ve diğer ödenekleri bankaların da iştahını kabartıyor. Emekli maaş pastasından faydalanmak isteyen bankalar özellikle promosyon konusunda kıyasıya rekabet içine giriyor. Bu durum emeklilere yarıyor. Daha önce 1.500 TL civarında seyreden promosyonlarda rakamlar 10 bin liralara kadar yaklaştı.
Ancak bankalarla promosyon anlaşması yaparken dikkat edilmesi gereken konular da bulunuyor. İşte akıllara takılan soruların cevapları.

HANGİ EMEKLİLER PROMOSYON ALIYOR?
EMEKLİ maaşı bağlanan herkes bir banka seçerek promosyon almaya hak kazanıyor. Eski-yeni tüm emeklilerin promosyon alma hakkı bulunuyor.

EYT'LİLER NASIL PROMOSYON ALACAK?
EYT'liler ya da yeni emekli olmuş sigortalılar öncelikle başvuru sırasında ilk maaşlarını alacakları bankayı ve şubesini seçiyorlar. İlk maaşlarını da bu bankalardan alıyorlar. İlk maaş alındıktan sonra istenirse aynı banka ile istenirse farklı bir banka ile promosyon anlaşması yapılabiliyor.

EYT'LİLER İLK MAAŞ ALACAKLARI BANKAYI NASIL DEĞİŞTİRECEK?
BANKA değişikliği e-devlet üzerinden kolayca yapılıyor. Bunun için maaş gününüzden en az 1 hafta önce işlem yapmanızı tavsiye ederiz. Eğer e-devletten yapmak istemezseniz maaşınızı taşıyacağınız bankaya müracaat ederek işlemlerinizi de yaptırabilirsiniz.

PROMOSYON PARASINI ALMANIN BİR ŞARTI VAR MI?
EMEKLİNİN seçtiği bankaya '3 yıl maaşımı sizden alacağım' taahhüdünü vermesi yeterli. Fatura, kredili hesap gibi şartlar yok. Bunları öne süren bankayı uyarın ya da tercih etmeyin. Promosyonun tek şartı üç yıl boyunca maaşını aynı bankadan alma sözü vermek.

PROMOSYON ALDIKTAN SONRA 3 YIL BEKLEMEK ZORUNLU MU?
GENEL olarak promosyon için üç yıl maaş alma sözü veriliyor. Ancak Tüketici Yasası gereğince istediğiniz zaman ve istediğiniz sayıda 'cayma hakkı' kullanabilirsiniz. Yani üç yıl beklemek diye bir zorunluluk yok.

CAYMA HAKKI NASIL KULLANILIR?
CAYMA hakkı kullandığınızda üç yıl için aldığınız promosyonun kalan süre kadarki kısmını iade etmeniz gerekiyor. Bu parayı iade ettikten sonra sözleşmenizi sona erdirip başka bir bankaya geçebilir, ya da aynı bankanın daha yüksek olan promosyonunu alabilirsiniz. Bu durumda yeni bir üç yıllık süreç başlayacaktır.

PROMOSYON ALDIKTAN SONRA 3 YILI DOLANLAR NE YAPACAK?
3 YILI dolan emekliler artık yeni promosyon alma hakkına kavuşuyorlar. Bu noktada mevcut bankanız ile görüşüp yeni rakam üzerinden promosyonunuzu alabilirsiniz.
Ancak isteyen bankasını da değiştirebilir.

BANKA SEÇERKEN NEYE DİKKAT ETMELİYİZ?
BANKA seçerken sizin uygulamalarını bildiğiniz şubesine kolayca ulaşabildiğiniz ve ATM imkanları bol olan bankalar önceliğiniz olsun.
Bunun dışında bankaların promosyon ile ilgili kampanyalarından size en uygun olana da bakabilirsiniz.
Ancak seçim yaparken size sunulan teklifleri mutlaka iyi incelemeniz gerekir. Emeklilerin kampanyaların şartlarını detaylıca okuyarak kararını vermesi önem taşıyor. Kelime oyunlarıyla bazı yüksek rakamlar söylense de bunu almak için çok sayıda şart koşuluyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA