• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Buyrun beyin detoksuna... FİLİZ İÇKE ÖNAL

Buyrun beyin detoksuna...

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 07.07.2019, 00:00

Hava çok sıcak... İşler yoğun... Bırakın koşturmayı, parmağımızı kıpırdatmak istemediğimiz günlerdeyiz...
Okullar tatile girdi girmesine de şehirde hayat tüm hızıyla sürüyor. Çocukların oyun istekleri, evde bir türlü bitmeyen angarya işler, ödemeler, aranacaklar, alınacaklar... Yoruyor, bunaltıyor, tüketiyor...

Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz'un gönderdiği basın bülteni tam da bu ortamdan bunaldığım bir anda düştü elektronik posta kutusuna. Öyleyse bugünün yazısı 'beyin yorgunu' anne babalar için gelsin:

ZİHNİNİ RESETLE
Dr. Yavuz öncelikle hepimize şu soruyu soruyor: Fiziksel ve zihinsel olarak yorulmanızın sebebi sizce olaylar mı, yoksa olayların yükünü bıraktığımız depo olan beyniniz mi? Olayların başlayıp bittiği yerin beyin olduğunu ifade eden Nörolog Mehmet Yavuz, bu konuda 'tükenmiş' hissedenlere de beyin detoksu öneriyor. Stres, hastalıklar, zorluklar ve üzüntüler ve hatta mutluluklar... Hepsinin beyinde bir karşılığı var. Beyin, yaşanan tüm bu gelişmeleri, olaylara göre değil olaylara yüklenen anlamlara göre belirliyor. Dolayısıyla 'Nasıl düşünürsen, o şekilde gelişir' bir klişe değil, beynin çalışma anlayışı. Bu noktada beynin yüklendiği ağırlıklardan kurtulmasını sağlamak için detoks gerçek bir yenilenme yöntemi. Bir arınma prensibi olan detoks, beden için uygulandığı gibi, ruh ve beyin için de kolaylıkla uygulanabiliyor. Peki ama nasıl?

ANLAMLAR DEĞİŞİYOR
Bugün sizi siz yapan her şey, deneyimleriniz, yaşadıklarınız belki pişmanlık duyduklarınızdır. Beyin detoksu, tüm bu yaşanmışlıkları silmek, yok etmek demek değildir. Aksine tüm yaşananlara rağmen bir değişim başlatmak ve hayata yeni bir yön vermektir. Olumsuzlukların etkilerini yönetebilmek için iyi bir araçtır. Bir çeşit resetlemek olan beyin detoksu, olaylara yüklediğimiz anlamları değiştirmektir.

KUMANDAYI ELİNE AL
Beyni yönlendirebilmek için öncelikle beynin kumandasını elinize almanız gerektiğini belirten Dr.
Mehmet Yavuz "Bu noktada kendi beyninize ne kadar hakim olduğunuz çok önemli. Çünkü direksiyonu sizde olmayan bir arabanın kontrolü nasıl ki sizde değilse, beyninizin de kontrolü siz de olmayacaktır.
Öncelikle yaşadığınız ne varsa iyi ve kötüsüyle birlikte inkar etmek yerine kabullenin. Kabullendikçe olayların daha kolay aşıldığını göreceksiniz" diyor. Affetmenin önemine de dikkat çeken Dr. Mehmet Yavuz, şu ifadeleri kullanıyor: "Zihninizi meşgul eden olayları anımsayın. Küslüklerin ve kavgaların omuzlarınızdaki yükünden ancak affederek kurtulabilirsiniz.
Geçmişin yüklerinden kurtulmak için daha fazla beklemeyin, hemen şimdi harekete geçin."

OLAY DEĞİL ANLAM ÖNEMLİ
Hatırlayalım: Beyni yoran olaylar değil, olaylara yüklenen anlamlar.
Bu noktada olumsuzluk hayatınızdan çıkmadıkça beyninizin rahatlaması mümkün değil. Bunun için olumsuz düşünceleri uzaklaştırmalı, negatif genellemeler yapmaktan kaçınmalısınız.
'Hayatım çok kötü gidiyor' demek yerine inanarak 'Hayatımda güzel gelişmelere ihtiyacım var' diyebilirsiniz.
Beyin jimnastigi nasıl yapılır?
Beynin kapasitesini arttırmak için çeşitli egzersizler mevcut. Düzenli fiziksel egzersiz ve dengeli beslenme olmazsa olmazımız. Bunun yanı sıra bol bol okumak, araştırmak, ufkumuzu geliştirecek yeni pencereler açmak çok faydalı. Dr. Mehmet Yavuz, bunların dışındaki önerilerini şöyle sıralıyor:
Mutlaka bir hobi edinin, kendiniz için ilgi alanları oluşturun. Zihninize taklalar atlatacak sudoku ve bulmacalar çözün, zeka oyunları oynayın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA