• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kızmayacaksın ama! FİLİZ İÇKE ÖNAL

Kızmayacaksın ama!

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 09.04.2023, 00:00

Aile, sosyal çevre, internet, yakın arkadaşlar... Bir çocuğu örseleyip yaralayabilecek sözlü/ fiziksel/cinsel taciz ve hayatını tehlikeye atabilecek riskler çoğunlukla buralardan geliyor. Bazen en yakın arkadaşı ile birlikte çocuk aklıyla (!), önünü arkasını hiç düşünmeden "Hadi" diyerek en olmadık işlere kalkışabiliyor.
Ebeveynin yakın ilgisi, sırası geldikçe verilen hayat dersleri, nasihatler hep bir yere kadar.
En önemlisi; çocuğun ne yaşarsa yaşasın, başına ne gelirse gelsin bunu anne babasıyla paylaşabileceğini bilmesi.
"Kızmayacaksın ama" cümlesi benim için bu anlamda pazarlıkların en değerlisi. Çünkü arkasından hep gerçekler geliyor. Ve bu gerçekler çocuğu olası tehlikelerden koruyan en güçlü zırh!
Çünkü her türlü kötülük, 'söylenemeyen' gerçeğin veya 'mecbur kalınan' yalanın arkasına saklanıyor.

KIRMIZI KAYGI MAVİ İYİLEŞME
Çocuklar en önemli mesajlarını bazen de çizdikleri resimlerle, bu resimlerde kullandıkları renk ve sembollerle veriyor. Tabii ekran çağında çocuğu resim yapmaya ikna edebilirsek! Çocuk Gelişimi Uzmanı İlkcan Akman, "Çocuk resimlerindeki bazı semboller vardır ve bu semboller kullanım alanı, şekli ve rengine göre yorumlamada farklılık gösterse de anne ve babalara ipucu verebilir" diyor.
Akman, renklerin taşıdığı ifadeleri şöyle açıklıyor:
Kırmızı: Kaygı, duygu yoğunluğu, agresyon Sarı: İyileşme, iyilik hali Pembe: Mutluluk, rahat ve iyi hissetme Kahverengi: Ata/baba anlamına gelir, bağımlılık, babaya bağlı olma anlamındadır.
Mor: Üzüntü, depresif hissetme Mavi: İyileşme, öz denetim, içsel yolculuk, huzur ve sessizlik, iyileşme ve güven duygusu Turuncu: Duyarlılık ve memnuniyet duygusu Yeşil: Güvenlik hissine ihtiyaç duyma ve denge Koyu mavi: Anne baba çatışması Gri: Depresyon Siyah: Yas, zor bir dönem.

GÜNEŞ: ANNE KEDİ: KARDEŞ
Renklerin anlamlarını öğrendik.
Peki ya resimlerde kullanılan semboller? Bunların da her birinin ayrı anlamı var. Kültürden kültüre küçük değişimler gösterse de temelde ortak noktalar aynı.
Ay: Baba, Güneş: Anne, Kedi:
Kardeş, Yıldız: Travma, uzaklık, bulut söylenmemiş duygular, Kuş: Kaygı Merdiven: Travmanın habercisidir.
Yağmur: İletişim engeli, İki dağın arasındaki güneş: Ayrışamamışlık, bağımlı durum, Kaplan: Saldırganlık Fare: Korkaklığı anlatıyor.

TEK RENK KULLANIMI SIKINTILI
Elbette bu bilgileri bir bütün halinde en doğru şekilde yorumlayacak olan kişiler, bu alanın uzmanları. Anne babaların bu noktada daha çok uyarıcı olabilecek bazı noktalara dikkat kesilmesi gerekiyor. Peki nedir o noktalar?
İlkcan Akman, "Tek renk kullanımı şüphe uyandırıcıdır, duyguları ifade etmede zorluk olabilir. 8-10 renk kullanımı gibi çok renk kullanımı da duyguları kontrol edemediği anlamına gelebilir. 4-5 renk kullanımı normaldir" diyor, "Çocuğun çizdiği bir resimde asla tesadüfe yer yoktur" diyen Akman, "Eğer çocuğunuz olumsuz renk ve sembolleri sıklıkla kullanıyorsa, resmin hikayesi şüphe uyandırıcı ise bir uzmandan destek almayı ihmal etmemelisiniz" uyarısında bulunuyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA