• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İşverenler mülakatta adaylardan ne bekler? GONCA ELİBOL

İşverenler mülakatta adaylardan ne bekler?

gonca.elibol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.03.2018, 00:00

İşsizlik oranlarının yüksek olduğu günümüz rekabet koşullarında işe girmek zorlu bir süreçtir. Rakiplerinin önüne geçmek, fark yaratmak, tercih edilmek için mülakat konusunda bilgili olmak ve hazırlık yapmak gerekir. İşverenin en önemli sermayesi olan 'insan kaynağını' doğru tercih etmesi, firmanın başarısı için en önemli anahtardır.
Peki adaylar zorlu mülakat sürecine nasıl hazırlanmalıdır?
Her şeyden önce aday 'kendini tanımalıdır.' SWOT analizi yapmalı ve hedeflerine nasıl ulaşacağını belirlemelidir.
Mülakat konusunda diğer önemli bir konu da adayın 'firma hakkında detaylı bilgi edinmesidir.' Firmanın vizyonu ile adayın vizyonu örtüşüyor ise iş görüşmesi gerçekleşmelidir.

KILIK KIYAFET ÖNEMLİ

"İnsanlar kıyafetiyle karşılanır, ilmiyle ağırlanır, ahlakıyla uğurlanır".
Hazreti Mevlana.
Biz İnsan Kaynakları yetkililerinin önemsediği diğer husus 'kılık kıyafet ve beden dilidir'. Kadın ve erkekler klasik türde bir kıyafet tercih etmelidir. Kadınlar tayt, terlik, kot giymemeli, abartı makyaj yapmamalı, uzun tırnaklar kullanmamalı ve dekolteden uzak durmalıdır. Erkek adaylar ise; beyaz çorap, kot pantolon giymemeli, saçı sakalı abartı ve uzun olmamalıdır. Ağır parfüm kullanılmamalıdır.
Görüşmeciye tebessüm ederek tokalaşmalı ve 'göz teması' kurulmalıdır.
Mülakat öncesi diyafram nefesi almak heyecanınızı ve ses titremesini önleyecektir.
İK yetkilileri adayın 'samimi' olmasını isterler. Mülakatta görüşmeci ile zıtlaşmamak, cevaplara 'hayır' ve 'ama' ile başlamamak gerekir.
İK yetkilileri 'bilgi beceri ve davranışı' ortaya çıkaracak 'yetkinlik bazlı mülakat sisteminden' faydalanır. Örneğin bir satışçının yetkinliği 'ikna kabiliyeti ve iletişim becerisidir'. Bunun için bir vaka detaylı hazırlamalı, başarılarınızı, güçlü ve fark yarattığınız yönleri somut verilerle ortaya çıkarmalısınız.

BEKLENEN ÖZELLİKLER

Ayrıca her işveren 'iletişimi güçlü, özgüveni yüksek, iyi niyetli, mütevazı, pozitif, yeniliklere ve değişime açık, araştırmacı, kendini motive edebilen, iş etiği ve ahlaki değerlere önem veren, takım çalışmasına yatkın, paylaşımcı, firmayı sahiplenen' davranışsal özellikler ile yöneticiler için 'analitik ve stratejik düşünebilen, planlama ve organizasyon becerisi gelişmiş, risk ve inisiyatif alan, koçluk yapabilen, kar&zarar analiz etme becerisine sahip, delege edebilen, ekibin motivasyonunu yükseltebilecek' yönetsel özellikler ararlar.
Başta ülkeniz için üreteceğiniz, birlikte aynı coşku ve heyecanı duyacağınız, aynı hedefe yürüyeceğiniz gönlünüzdeki bir işveren ve işe kavuşmanız dileğiyle, başarı dolu çalışma hayatı dilerim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA