• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Urla’daki heykel MEHMET DEMİRCİ

Urla’daki heykel

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.09.2017, 00:00

Urla, her geçen itibarı artan bir ilçemizdir. Zeytin ağaçları, bereketli toprakları ve temiz havası ile bir cazibe merkezidir.
İzmir-Çeşme otoyolunun açılması Urla'ya ulaşımı çok kolaylaştırdı. Dokuz Eylül Tıp Fakültesi hocalarının çoğu Urla'da oturur. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Urla sınırları içindedir.
Hocaları ve personeli bu ilçede ikamet eder. Bu durum Urla'nın entelektüel seviyesini yükseltmektedir.
Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar'ı, orada katıldığım bir panel vesilesiyle tanımıştım. Gayretli ve kültüre önem veren bir başkan.
Belediyenin "Urla Gündem" isimli kaliteli bir yayın organı var.
2 aylık, lüks kağıda basılmış bir dergi, ekonomi ve kültür ağırlıklı.

ANAKSAGORAS NEYİMİZ OLUR?

Derginin Ağustos sayısındaki bir haber dikkatimi çekti: Urla Cumhuriyet Meydanına, Anaksagoras'ın tabii boyutta, oturur vaziyette bir heykeli konmuş.
Başka haberlerden öğrendiğime göre, bu konu üzerinde yıllardır duran hatırı sayılır bir grup var.
Nihayet istekleri gerçekleşmiş.
Kimmiş Anaksagoras? Yunan doğa filozofu. MÖ. 500 yılında Urla'da doğmuş. Atina'da bir okul açarak felsefe alanında öğrenciler yetiştirmiş. Tabiat, matematik, astronomi bilimlerine ciddi katkıları var.
Urla sadece doğum yeri olsa da evrensel kültüre katkısından dolayı Anaksagoras'ın heykelinin dikilmesi takdire değer.
Belediye Başkanı Sibel Uyar'ın heykelin açılış konuşmasındaki şu sözleri dikkatimi çekti:
"Bizler yaşadığımız coğrafyaya, geçmişimize karşı sorumluluklarımızın farkında olduğumuzu bugün bir kez daha kanıtladık.
Bu coğrafyayı başarılarıyla onurlandıran değerlerimize sahip çıkmamız gerektiğini bugün bir kez daha gösterdik. Bugün çok önemli bir değer yerini buldu.
Anaksagoras heykeli evine hoş geldin!"

NEYZEN TEVFİK HEYKELİ

Evrensel kültür kadar yerli ve milli kültür de önemli. Sayın Başkanın "değerlerimize" ilgisinin devamını bekleriz. Bugün bu topraklarda yaşamamızı kimlere borçlu olduğumuzu iyi bilmeliyiz.
Onun için 1080'lerde Urla'yı ilk defa alan Çaka Bey'in, 1330'larda kalıcı fethi gerçekleştiren Aydınoğlu Umur Bey'in heykelleri de bu şehre çok yakışır.
Urla'da yer alması düşünülen anıtlardan biri de Neyzen Tevfik heykelidir. Bodrum doğumlu Neyzen Tevfik (1880- 1953), öğretmen olan babasının tayini dolayısıyla 1894 yılında ailesiyle birlikte Urla'ya geldi. İlk ney derslerini Urla'da tanıştığı Berber Kâzım Ağa'dan aldı. Daha sonra İzmir Mevlevihanesi'ne devam etti.
Orada neyini, musiki bilgisini ve edebi kültürünü geliştirdi. 19 yaşında iken 1899'da İstanbul'a gidinceye kadar Mevlevihane'de kaldı. Neyzen Tevfik gençlik yıllarının 5 senesini İzmir'de dolayısıyla Urla'da geçirmiş demektir.
Usta bir sanatçıya yaptırılacak Neyzen Tevfik heykeli Urla'ya çok iyi gider ve değer katar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA