• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Yine sınıfta kaldık!

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 14.06.2011, 00:00
En kötü tahminimiz gerçek oldu ve Meclis'e 78 kadın vekil girdi. AKP'den 45 (% 13,8), CHP'den 19 (% 14,07), MHP'den 3 (% 5,6) ve Bağımsız 11 (% 30,5) kadın TBMM'ye girdi. Böylece Meclis'teki kadın oranı % 6 artarak % 8,8'den % 14,18'e yükseldi.
Yeni Meclis, yine kadınların iradesi yok sayılarak, Türkiye'nin yarısını "eksik" temsil edecek şekilde oluşturuldu.
Yüzde 20, hatta yüzde 15 bile değil Meclis'teki kadın oranı. Olması gereken yüzde 50 iken yüzde 30'luk orana yaklaşmak bile imkansız görünüyor.
Bu önemli mi? Hem de çok. Eğer nüfusun yarısı kadınsa ve vekiller halkı temsilen Meclis'telerse kadınların dilinden ve halinden anlamaları için kadın olmaları şart.
Yasaları yaparken kadın bakışını göz önüne almaları için Meclis'te göstermelik değil, etkili olmak için gerekli sayısal oranı yakalayacak sayıda olmaları gerekiyor. Bunun için de yüzde 30 oranında kadının Meclis'e girmesi gerekiyor.

TBMM'DEN TALEPLER

Seçimlerden önce "275 kadın vekil" kampanyası yürüten KA.DER Başkanı Çiğdem Aydın, "Dünyada kadın temsili oranı ortalama % 19,3, Avrupa'da % 21,5 ve Asya'da % 18 iken bu oran yeterli midir? Elbette Hayır! KA.DER olarak, tüm kadınlar adına, nüfusun yarısı adına yeni TBMM'den taleplerimiz var" diyerek bu talepleri şöyle sıraladı:
1. Yeni kurulan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın adına ve görev tanımına "Kadın" kelimesi ve kadınlarla ilgili politikalar eklenmelidir. Bu çalışma yapılırken kadın örgütlerinin görüş ve önerileri alınmalıdır.
2. Başta Anayasa ile ilgili komisyon olmak üzere, TBMM'de kurulacak tüm komisyonlarda üyelerin yarısı kadın milletvekillerinden oluşmalıdır.
3. Yeni kurulacak hükümette bakanların ve bakan yardımcılarının yarısı kadın olmalıdır.
4. Yeni Anayasa yapılırken seçimle ve atamayla gelinen her türlü görev için Eşit Temsil'e uymak bir zorunluluk olarak Anayasa'ya konmalıdır.
5. Yeni Anayasa yapılırken kadın örgütlerinin görüş ve önerileri alınmalıdır.
6. Şu anda "Sıfır" olan kadın vali oranı % 50 olmalıdır.
Kadınları TBMM'den uzak tutmak için çaba sarf eden ve yeni Meclis'in % 86'sını erkeklerden oluşturan liderlerin bu talepleri ne kadar ciddiye alacaklarını tahmin etmek hiç de zor değil!
Ama biz TBMM'yi ciddiye alıyoruz. TBMM'de ve kamu görevlerinde kadın oranı % 50 olana dek mücadelemizi sürdüreceğiz."
KA.DER Yönetim Kurulu adına konuşan Çiğdem Aydın'ı destekliyor ve söylediklerinin altına imzamı atıyorum.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA