• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Yeni bir yıl... Sevgi barış ve hoşgörü SEZER ALTAN

Yeni bir yıl... Sevgi barış ve hoşgörü

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 04.01.2018, 00:00

Yeni bir yıla girdik. Bu yılda amaçlarımız, hedeflerimiz var. Peki bunları nasıl ve ne şekilde gerçekleştireceğiz. Bu yaşam yolculuğunda iç sesimizi yani vicdani sesimizi nasıl dinleyeceğiz.
İyi bir insan olmayı, barış ve hoşgörü içerisinde yaşamayı, Mevlana'nın, Yunus'un ve Hacı Bektaşi Veli'nin öğretilerini nasıl içselleştirecek, nasıl hayatımıza dahil edeceğiz?
Bilgi çağında insanlık yeni bir şeyi fark etmenin eşiğinde.
Bilginin üstünde başka bir bilgi daha var. Vicdani bilgi, iç sestir. Onun için 21. Yüzyıl bilgelik çağı olacaktır.
Eğer insanlık bilgeliği yakalayamazsa bütün kazanımların boşa gideceği tartışılmaz...
Yeni yüzyılın savaşı, iyinin ve kötünün savaşı olacak.
Yeni yüzyılın metodolojisi teknolojidir. Bu nedenle iyi insanlar, iyi yönetmeleri kullanarak başarılı olacaktır.
Bilgi çağını, bilgelik çağına dönüştürürken Mevlana'nın öğretisi müthiş bir bilgi bankasıdır.
Mevlana insanı insan yapan değer ve duyguları güçlendiriyor. Zira değerler insanı insan yapan temel yapı taşıdır.

İNSANLIĞA SESLENDİ

İnsanı insan yapan en büyük hedefleri, amaçlarıdır.
Mevlana'nın amacı nedir diye baktığımızda "ilahi aşk" kavramını görürüz.
O'na ulaşmak için hep arayış içerisinde olmuş.
İnsanları iyiliğe, hoşgörüye, barışa ve sabırlı olmaya çağıran Mevlana, insanlara sunmuş olduğu mutluluk reçeteleri ile sadece yaşadığı çağa değil yüzyıllar sonrasına ve bütün insanlığa seslenmiştir.
İrene Melikoff' un deyimiyle Mevlana'nın eserlerini dünya milletleri kendi dillerine çevirip okusalar, dünyada kötülük, harp, kin, nefret diye bir şey kalmazdı.
Ayrım yapmadan bütün insanları kucaklayarak onlara "gel" diye seslenen Mevlana, dünya üzerindeki benzersiz, engin hoşgörünün örneğini yüzyıllar öncesinden vermiştir:
"İncinsen de incitme" sözüyle insan sevgisini ve sonsuz hoşgörüsünü dile getiren Hacı Bektaş Veli'nin de insana, insanlığa bakışı Mevlana'nınkinden farklı değildir. Hacı Bektaş Veli'nin tövbe edenlere karşı tutumu hoşgörünün sembolü haline gelmiş, Mevlana'nın bile takdirini kazanmıştır.
Hacı Bektaş Veli bütün insanları sevmeyi, başkalarını ayıplamamayı insan olmanın koşulu olarak kabul eder.
Geniş halk topluluklarına sade ve çok güzel bir halk diliyle sesini duyurmaya çalışan Yunus Emre'de, duygu ve düşünce dünyasında tıpkı Mevlana ve Hacı Bektaş Veli'de olduğu gibi kavganın yerini barış, hoşnutsuzluğun, huzursuzluğun yerini ise derin bir sevgi ve hoşgörü almaktadır. Ona göre insanların bu dünyaya geliş nedeni kavga, kötülük değil, sevmek, sevilmek ve hoşgörülü olmaktır.
"Gelin tanış olalım.
İşi kolay kılalım.
Sevelim sevilelim.

Bu dünya kimseye kalmaz."

EN ÖNEMLİ YOLU HOŞGÖRÜ

"Ete kemiğe büründüm Yunus diye göründüm" diyerek insanın, Allah'ın bir cüz'ü olduğunu ifade etmiş ve bütün insanlar bu özelliği taşıdığı için herkesin birbirine saygı ve sevgi ile yaklaşması gerektiğini vurgulamıştır.
Ona göre insan olmanın en önemli yolu, hoşgörüdür.
Dünyadaki bütün insanları kardeş olarak gören Yunus, yaratılanı yaratandan ötürü sever.
Son söz, sonsuz bir sevgiyle bütün insanlara kucak açan, hoşgörüyle yaklaşan; öğretileri, sözleri huzurlu, mutlu, barış içinde yaşayan bir toplum, bir dünya oluşturma amacına yönelik olan Hacı Bektaş Veli, Mevlana ve Yunus Emre sadece yaşadıkları çağa değil günümüze ve geleceğe de damgasını vurmuş, gönüllerde taht kurmuş önemli düşünürlerimizdir.
Kavganın, kinin, düşmanlığın, savaşın hüküm sürdüğü; sevginin, hoşgörünün azaldığı çağımızda bu öğretilerden yararlanmak gerekmektedir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA