• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Türk tütüncülüğü ve tütün eksperleri derneği SEZER ALTAN

Türk tütüncülüğü ve tütün eksperleri derneği

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 03.10.2018, 00:00

Türk tütüncülüğünün en büyük ve köklü sivil toplum örgütü olan Tütün Eksperleri Derneği 63. Seçimli Olağan Genel Kurulu toplantısını yaptı.
Genel Kurul'da tütün eksperleri ile beraber tütün ve tütün mamulleri sektörünün temsilcileri de yer aldı. 70. Kuruluş yılını kutlamaya hazırlanan derneğin genel kurulunda tütün eksperleri ile tütün ve tütün mamulleri sektörünün sorunlarına ilişkin değerlendirmeler yapıldı.
Tütün Eksperleri Derneği, Türk tütüncülüğünün en önemli örgütlü temsilcisidir. Türk tütüncülüğünün gelişmesinde ve yaşamasında çok önemli bir görev ve misyon yüklenmiş durumdadır.
Bütün siyasi değerlendirmelerin dışında duruşu, her zaman her koşulda Türk Tütüncülüğü ve tütün üreticisinin yanında oldu. Milli duruşunu her zaman korudu ve Tekel'in özelleştirme sürecine karşı çıktı. Üyelerinin hepsinin memur olmasına rağmen tütün ekici birlikleri, sendikalar ve ziraat odaları gibi tüm taraflardan daha çok, dik durarak onurlu mücadelesini sonuna kadar savundu. Tütün Eksperleri Derneği göstermiş olduğu bu mücadeleyi onur ve gurur madalyası olarak her zaman göğsünde taşımaktadır.

HAYATIMDAKİ YERİ

Tütün ve Tekel'in benim hayatımda çok önemli yeri vardır. Tütün tarlasında doğdum, büyüdüm tütüncü bir ailenin çocuğuyum. Tütün dediğin, dibinden ucuna kadar uykusuz geçen geceler demektir. Sağlık yönü her geçen gün daha fazla tartışılır olmakla birlikte, gerek yarattığı istihdam olanakları gerekse ekonomiye sunduğu katma değer açısından tütün, Türkiye için önemli bir tarımsal ürün olma niteliğini halen koruyor.
Türkiye'de doğrudan tütün üretiminde ve tütünle ilgili diğer işlerde çalışanların birlikte değerlendirilmesi halinde sektörde çalışan sayısı azalmakla birlikte istihdam yaratmaya devam ediyor.
Ancak Tekel'in özeleştirilmesi, uygulanan kota ve sözleşmeli alım sistemi sonucunda tütün üretimi her geçen gün azalıyor. Tütün üreticileri yaşlanmakta, özellikle ihracat amaçlı üretimin gerçekleştirildiği Ege Bölgesi'nde genç nüfus tütün üretimi ile ilgilenmemekte, köylerdeki gençler tütün tarımına soğuk bakmaktadırlar. Oriental tütün üretiminin zahmetli ve emekçi, yoğun bir üretim tarzına sahip olması bu durumun temel nedeni olarak görülüyor.

TÜTÜNCÜ AİLELER

Tütün Eksperliği, daha çok tütün tarımı ile uğraşan ailelerin çocuklarının tercih ettiği bir meslektir. Tütün Eksperleri tütüncüyü, ekiciyi bu zor zahmetli, meşakkatli işi iyi bilir. Türkiye'nin her köşesinde gece gündüz eşinden, çocuklarından ayrı görev yapmışlardır. İş garantisi ve maddi sebeplerden dolayı çok yüksek puanlarla bu okulu tercih etmişlerdir. Tütün Eksperleri kendilerini her konuda yetiştirmiş, bu yüksek potansiyelleri ile donanımlı ve birikimli bir meslek camiasıdır. Tekel'in özelleştirme süreci ile birçok kamu ve özel sektörde önemli görevlerde bulunmakta ve birçok başarıya imza atmaktadırlar.
Tütün Eksperleri Derneği Başkanı Servet Yaprak, yaptığı konuşmada "Bu yıl Ege Bölgesi'nde geçen yıla oranla yüzde 25 civarında bir rekolte düşüşü beklemekteyiz. İç piyasada tüketilen tütün mamulünde yerli tütün kullanım oranı yükseltilmelidir. Özellikle iç piyasada satılan tütün mamullerinde, yerli tütün kullanım oranını yüzde 13 seviyelerine inmiştir. Bu rakamın yükseltilmesi için çözüm üretmemiz gerekmektedir" dedi.
Son söz; Mensubu olmaktan onur ve gurur duyduğum Tütün Eksperleri Derneği her zaman Türk tütüncülüğü ile ilgili politikalar üretmeye devam edecektir. Tütün politikaları belirlenirken, Tütün Eksperleri Derneği'nin görüşleri dikkate alınmalıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA