• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
350 yıllık geleneği yaşatan bir aile SEZER ALTAN

350 yıllık geleneği yaşatan bir aile

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 06.12.2018, 00:00

Manisa'da 350 yıllık bir geleneği zeytinle yaşayan yürekli bir aile var. Bugün sizlere bu başarılı insanları tanıtmak istiyorum. Amacım, zeytinle kuşaklararası bir bağ kurup geliştiren, sevgiyle büyüten ata miraslarını yüzyıllardır koruyan bir inancı anlatmak...
Türkiye'de zeytinin başkenti olan Akhisar'da Dünya Zeytin Günü'nde, Ok Ailesi'nin üyeleri ile bir araya geldim.
Girit'in Hanya köyünden 1850'li yıllarda Kırkağaç'ın Övünçler köyüne göç eden Ok Ailesi'nin zeytinle ibretlik sevgi dolu yaşam öyküleri incelemeye değer.
Manisa Kırkağaç denilince, herkesin aklına ünlü 'kışlık' kavunları ve kolay bozulmayan dayanıklı domatesleri gelir.
Ama kuzey rüzgârlarına açık olsa da, Akdeniz mikro-klimasına sahip bu bölgenin zeytinleri ve zeytinyağları birçok makaleye konu olmuş uluslararası ödül almıştır.
TÜBİTAK ve Amerikan Bilim Dergisi AOCS'de yayınlanan makalede, kimyasal ve duyusal analizleri bakımından bu bölgenin, dünyanın en önemli zeytinyağı markaları ile aynı özelliklere ve değerlere sahip olduğu vurgulanmıştır.

MARKALAŞMANIN ÖNEMİ

Ülkemiz gerek iklim koşulları, gerekse coğrafi konumu ve arazi yapısı ile zeytin tarımına oldukça elverişli alanlara sahip...
Türkiye, zeytinyağını İspanya, İtalya ve Yunanistan'dan sonra dünyada en çok üreten ülke. Bu açıdan bakınca başarılı bir stratejiyle dünya lideri olabilecek konumda...
Bunun da yolu markalaşmadan, yani kendi markasını geliştirerek ürünlerini her safhada, üretimtden ambalajına kadar, kendi markanı yaratarak, pazarlamaktan geçiyor. Okyağ Zeytincilik de büyük markalara tedarikçi firma konumunda...
Önümüzdeki dönemde kendi markaları, yani kendi paketleri ve ambalajlı ürünleriyle raflarda yer almak istiyorlar.
Okyağ Zeytincilik kısaca, girişimci bir insan olan Mehmet Ali Ok ile 1926 yılında başlayan zeytin işletmeciliğinin bugün 5. kuşak tarafından geliştirilerek modern yöntemlerle yürütülmesidir. 1948 yılında makineleşmeye, önce mekanik baskıya sonra sulu baskıya sonuçta da köye elektrik gelince motorlu elektrikli sisteme geçiliyor. 1975'te Süleyman Nuri Ok tarafından çelik 2. baskıya, 1991 yılında kontini sisteme geçiliyor. 1994 yılında da Okyağ Zeytin Ürünleri Limited Şirketi, Mehmet, Ahmet, Rahim ve Fevzi Ok kardeşlerin ortaklığında kuruluyor.
Övünçler köyünün gelişimine Ok Ailesi, geçmişten bugüne büyük katkı sundu.
Övünçler köyü, bu sayede zeytinyağı piyasasında adı, lezzeti, tadı bilinen bir bölge oldu. Okyağ Zeytincilik, yüzde 60'ı kendi ürünleri, kalanları da bölgenin müstahsillerinden alarak üretim yapıyor. Üstelik, ilk çiğ yağ üretimi yapan firma özelliğini de koruyor. 2016 yılında Zeytindostu Derneği'nin düzenlemiş olduğu 9. Ulusal Natürel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması'nda gümüş madalya kazanan firma, Zeytindostu Derneği'nin düzenlediği 11. Ulusal Zeytinyağı Oskarları yarışmasında da altın madalya kazanarak kalitesini kanıtladı.

ÖZEL BİR BÖLGE

Okyağ Zeytincilik ve Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Fevzi Ok, "Bölgemizin özelliklerini zeytin ve zeytinyağımızın kalitesini ve lezzetini biliyoruz.
Atalarımızdan dedelerimizden aldığımız mirası aynı şevk ve heyecanla yeni usul ve yöntemlerle geliştirerek devam ettiriyoruz.
Burada en önemli unsur markalaşma, bu konuda eğitimler alıp bunun okulunu bile okumaktayım" diyor.
Son söz; Ok Ailesi'nin ve zeytinin hayat öyküsünü dinlediğim sevgili Rahmi Ok'un doğal, içten, samimi, tarih kokan bilge anlatımı beni çok etkiledi. El emeği göz nuru kuşaklararası bir mirasın eseri olan Okyağ Zeytincilik bu bilgi birikimiyle süreçler doğru yönetilirse büyük bir marka olur. Bir geleneğin, bir kültürün temsilcisi olan Ok Ailesi'ne hayat, zeytin ve marka yolculuğunda başarılar diliyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA