• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Ölülerinizi iyilikle anın TOLGA TEKİN

Ölülerinizi iyilikle anın

tolga.tekin@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16.03.2018, 00:00

Türkiye'de bu hafta en çok konuşulan konuların başında 11 tane genç insanın hayatını kaybettiği malum uçak kazası vardı. Bir kesim uçakta ölen gençlere üzülerek arkalarından rahmet okuyup dua ederken, bir kesim de var ki yaptıkları yorumlar ne yüce dinimize, ne de örf ve adetlerimize uyuyor.
Dinimiz bize ölülerin arkasından kötü konuşmamayı emrediyor. Hayatını kaybeden ve bazıları anne adayı olan gencecik insanları rahmetle anmak dururken, çeşitli ithamlarla toplumumuza yakışmayan yorumların yapılması çok üzücü. Bu konuda Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) Abdullah bin Ömer'den rivayet edilen bir hadisi şerifte "Ölülerinizin iyiliklerini, güzelliklerini anın ve kötülüklerini sarfı nazar edin" buyurmuştur. (Tirmizi, Sünen, Cenaiz / Davud Sünen, Edeb) İslam alimlerinin büyük çoğunluğuna göre ise bir fasıkın yani çok günah işleyen bir kimsenin ölmeden önce tövbe etmiş olması ihtimali göz önünde bulundurularak hiçbir Müslüman'ın ölümünden sonra kötülüklerini zikretmek caiz değildir.
(Sünen-i Davud) İşte bu nedenle ölen kim olursa olsun arkasından kötülüklerini değil, yaptığı iyilikleri konuşmak bir Müslümana yakışan en güzel harekettir.

Kolaylık dini İslam

Allah (c.c.) bize doğru yaşamanın ve kendisine hakkıyla kulluk etmenin yollarını gösterirken gücümüzün yetmeyeceği şeyleri bizden istememiştir.
Yüce dinimiz İslam kolaylık dinidir. Suyun olmadığı yerde abdest almak için teyemmüm etmek, uzun yolculuklarda seferi olduğumuz için oruçları kazaya bırakmak ve 4 rekatlı farz namazları 2 rekat kılmak gibi birçok kolaylık sağlanmıştır. Dinimizin kolaylık dini olduğunu Peygamberimiz Hz.
Muhammed (s.a.v.) "Kolaylaştırınız!
Zorlaştırmayınız! Müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz! Birbirinizle anlaşın, iyi geçinin, ihtilâfa düşmeyin!" (Buhari 3:72) hadisiyle bize bu konuda yol gösteriyor.
Ancak şunu da unutmamak gerekir ki Müslümanlar uyanık olmalı. Uyanık olmaktan kast ettiğim FETÖ ve DEAŞ gibi kanlı terör örgütlerinin ve onların uzantılarının din kisvesi altında toplumumuzda nasıl yaralar açtıklarını ve temiz beyinleri zehirlemeye çalıştıklarını görmeliyiz.

ÜÇ AYLAR BAŞLIYOR

İnşallah önümüzdeki pazartesi günü üç aylara giriyoruz. Üç mübarek ayın ilki olan Recep ayının faziletiyle ilgili birçok hadisi şerif vardır. Resulullah efendimiz, Recep ayına çok değer verir ve "Ya Rabbi, Receb ve Şabanı bizler için mübarek kıl ve bizi Ramazana eriştir" diye dua ederdi.
Recep ayının faziletiyle ilgili bazı hadis-i şerifler şöyle: (Recep ayında Allahü teâlâya çok istiğfar edin; çünkü Allahü teâlânın, Recep ayının her vaktinde cehennemden azat ettiği kulları vardır).
(Cennette öyle köşkler vardır ki, onlara ancak Receb ayında oruç tutanlar girer.) [Deylemî] (Allahü teâlâ, Recep ayında oruç tutanları mağfiret eder.) [Gunye] (Recep ayının bir gün başında [ilk günlerinde], bir gün ortasında ve bir gün de sonunda [son günlerinde] oruç tutana, ayın hepsinde tutmuş gibi sevap verilir.) [Miftah-ül-Cennet]

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA