• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Sanatoryum’u kim kurtaracak? YUNUS KARAKAYA

Sanatoryum’u kim kurtaracak?

yunus.karakaya@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 07.01.2016, 00:00
Yamanlar Karagöl yolu üzerinde yaklaşık 30 yıl öncesine kadar verem hastalarının tedavisi için kullanılan 'Sanatoryum' tesisinin son hali görenlerin içini burkuyor.

Değerli dostum Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Sekreteri Yunus Karslı'nın, Bayraklı Belediyesi Doğa ve Dağcılık Kulübü'ndeki arkadaşları ile birlikte her Pazar doğa yürüyüşü yaptığını biliyorum. Geçtiğimiz günlerde Karşıyaka Yamanlar Karagöl'e yaptıkları yürüyüş sırasında Sanatoryum'un içler acısı halini görünce bana, burası için bir şeyler yapılıp yapılamayacağını sordu.

Karşıyaka Yamanlar Dağı üzerinde Karagöl Mesire alanına giden yolda bulunan Sanatoryum, tinercilerin ve evsizlerin mesken tuttuğu bir yer haline gelmiş durumda.

SON DURUM NEDİR?

Eski Sanatoryum'un son durumu öğrenmek için BİMER'e bir yazı gönderdim. İşte soruma verilen cevap: "Yamanlar Dağı Tabiat Parkı'na yönelik Belediyemiz ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı arasında 22.04.2011 tarihinde Karşıyaka 2. Noterliği'nde Yamanlar Dağı A Tipi Mesire Yeri, Kapı Girişi, Bungalov, Büfe, Otel ile genel saha temizliği işletmeciliği ihale sözleşmesi imzalanmıştır. Sözleşme imzalandıktan kısa bir süre sonra yine aynı yıl içerisinde A Tipi Mesire Alanı olarak tanımlanan bölge Yamanlar Dağı Tabiat Parkı ilan edilmiştir. Bu değişiklik planlama sürecinin aksamasına neden olmuş ve yeni etütler gerektirmiştir. Tabiat parkı ilan edildikten sonra flora-hayvan varlığı çalışmaları, analitik etüt ve sentez çalışmaları yapılmış ve Yamanlar Dağı Tabiat Parkı Gelişme Planları hazırlanıp Orman ve Su İşleri Müdürlüğü'ne iletilmiştir. 29.08.2013 tarihinde Yamanlar Dağı Tabiat Parkı Gelişme Planları Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından onaylanmıştır. Daha sonra hazırlamış olduğumuz, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı, 11.06.2014 tarih ve 770 sayılı yazımız ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na iletilmiştir. Bakanlık 02.07.2014 tarih ve 13984 sayılı yazısı ile Yamanlar Dağı Tabiat Parkı'na ait 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planına ilişkin eksiklikleri Belediyemize bildirmiştir. Söz konusu eksiklikler giderilerek Belediyemizin 10.02.2015 tarih ve 5621 sayılı yazısıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na iletilmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planının herhangi bir eksiğinin bulunmadığı ve onay aşamasında olduğu belirlenmiştir. Söz konusu İmar Planları onaylandıktan sonra, bölgeye ilişkin yerleşim planları yapılacaktır."

Onlar unutmadı


Anadolu Selçuklu Ocakları Ege Bölgesi Başkanlığı'nın açılışı, İzmir'in Selçuk ilçesinde mehter takımının seslendirdiği marşlar eşliğinde gerçekleştirildi. Cihan Alisiroğlu başkanlığındaki Anadolu Selçuklu Ocakları Ege Bölgesi Yönetimi bugün bir etkinlik düzenleyecek. Alişiroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın annesi Tenzile Erdoğan, geçtiğimiz günlerde vefat eden Akit Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hasan Karakaya ve şehitlerimiz için Selçuk Tahsin ağa Camii'nde akşam namazı sonrası düzenledikleri Mevlid-i Şerif'e tüm İzmirlileri davet etti.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA