• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Gözün değil karnın doysun; ekmek yiyeceğin kadar olsun YUNUS KARAKAYA

Gözün değil karnın doysun; ekmek yiyeceğin kadar olsun

yunus.karakaya@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.01.2016, 00:00
Dünyanın farklı bölgelerinde insanlar yiyecek bir lokma ekmek bulamazken, ülkemizde yılda 2,1 milyar ekmek çöpe atılıyor. Bu çok büyük bir miktar. Lütfen ekmekleri yiyebileceğimiz kadar alalım. Bitince gidip yine alalım. Eğer elimizde ekmek kalmışsa yine Tarım Bakanlığı'nın sitesinde bayat ekmekleri değerlendirme ile ilgili birçok tarif de bulunuyor. Ekmekten aklımıza gelmeyecek tarifler de üretilmiş.

İzmir Ticaret Borsası örnek oldu

İzmir Ticaret Borsası sosyal sorumluluk projelerine bir yenisini daha ekledi. İTB Ekmek İsrafına Karşı Seferberlik ilan etti. Bu hassasiyetlerinden dolayı başta Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli olmak üzere, bu kampanyaya destek veren tüm kurum ve kuruluşlarını tebrik ederim.

İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli geçtiğimiz günlerde hem meclis üyelerini bilgilendirdi, hem de kampanyanın startını verdi. Buna göre öncelikle belediyelerin ve odaların da içinde bulunacağı bir birim kurulacak. Bu birim İzmir'de ilk olarak ekmek israfının boyutu hakkında bir çalışma yürütecek. Elde edilen rakam sonucunda, lokantalardan hanelere kadar israfın önlenmesi için çalışma yürütülecek. Sene sonunda ise ne kadarlık başarılı olduğuna yönelik son araştırma yapılacak.

Ekmek israfının, Türkiye'nin en temel sosyal ve ekonomik sıkıntılarından biri olduğuna dikkat çeken Kestelli, "Araştırmalar, günde 6 milyonun üzerinde ekmeğin çöpe gittiğini söylüyor. Bu israfın büyük bölümü, İzmir'in de aralarında bulunduğu büyük kentlerde yaşanıyor. Türkiye gibi tasarruf ihtiyacı büyük bir ülkede, böyle bir savurganlığın kabul edilemez olduğu ortada. Devlet, bu konuda 2013 yılında ortaya büyük bir irade koydu ve TMO eliyle önemli bir kampanya başlattı. Biz de İzmir genelinde yerel paydaşlarımızla işbirliğine giderek, ekmek israfının azaltılması için bir kampanya yürütme kararı aldık. Ekmek israfının üçte biri hanelerde yapıldığı için bugün sizin bu salonda bulunmanız çok önemli. İzmir'de israfın boyutlarını ölçerek başlayacak bu kampanyanın başarısını, İzmir halkının katılımı tayin edecek. Ben bu konuda önemli bir kazanım elde edeceğimizi düşünüyorum" diye konuştu.


Kırlangıç'ın hikayesi

Adrese Teslim Hikayeler

Kırlangıcın biri bir gün bir adama aşık olmuş. Hergün pencerenin önüne gelir onu izlermiş. Bir gün bütün cesaretini toplamış ve adama, "Hey adam ben seni seviyorum, uzun zamandır seni izliyorum" demiş. Adam da, "Saçmalama sen bir kuşsun ben ise bir insan durduk yere sen de nereden çıktın?" diyerek bunu içeri almamış pencerenin önünden kovalamış.

Kırlangıç yine gelmiş, "Tamam seni hiç rahatsız etmeyeceğim, sadece çok iyi dost olalım" demiş. Adam yine kabul etmemiş ve kovalamış. Kırlangıç tekrar gelmiş, "Bak, hava çok soğuk. Seninle çok iyi arkadaş olalım beni içeri al soğukta donacağım. Sıcak ülkelere göç etmek zorunda kalacağım lütfen beni içeri al" demiş ama adam yine almamış. Kırlangıç çok üzgün bir şekilde başını önüne eğmiş ve gitmiş. Aradan çok zaman geçmiş, adam pişman olmuş. Yaz gelmiş, diğer kırlangıçlara sormaya başlamış ama gören olmamış. Sonunda bilgi almak için bilge bir kişiye gidip olayları anlatmış.

Bilge kişi demiş ki, "Kırlangıçların ömrü altı aydır. Hayatta bazı fırsatlar vardır sadece bir kez elinize geçer, değerlendiremezseniz uçup gider. Hayatta bazı insanlar vardır sadece bir kez karşınıza çıkar değerini bilmezseniz kaçıp gider ve asla geri gelmez. Dikkatli olun farkında olun ve bir düşün bakalım acaba sen farkında olmadan bugüne kadar kaç kırlangıç kovaladın?"
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA