• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Elektronik sigaralar masum değildir YUNUS KARAKAYA

Elektronik sigaralar masum değildir

yunus.karakaya@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.01.2017, 00:00

Gerek sigara, gerekse alkollü içkiler olmak üzere her türlü bağımlılık yapan uyuşturucu maddelerin insan sağlığına, ekonomiye, aile huzuruna, milli ahlak ve savunma gücüne verdiği zararların bugün rakamlara sığdırılamaz hale geldiği hepimiz tarafından bilinen bir gerçektir.
Anne ve babaların bu konuda önemli sorumlulukları vardır.
Çocuklarında meydana gelen ani karakter, davranış değişiklikleri ve her zamankinden fazla para harcamalarında iyi bir gözlemci olup, ilgilerini esirgememelidirler.
Gerektiğinde mutlaka bir uzmana danışmaktan çekinmeyin.
Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizi bütün kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak hepimiz için toplumsal görev kabul edilmeli ve herkes bu konuda üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerekmektedir.

BİLİYOR MUSUNUZ?

Dünyada her yıl 6 milyon kişi sigara sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Bu sayı her 10 saniyede bir kişinin sigaradan ölmesi demektir.
Günde yaklaşık yarım paket sigara içen bir insan her gün beynine 300 nikotin vuruşu gönderiyor.

TİRYAKİ MİSİN?

Geçtiğimiz günlerde İzmir Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Mustafa Kırlangıç TRT Kent Radyo İzmir'de İzmir'in Renkleri programında konuğum oldu.
Konu elbette sigara ve sigaranın zararlarıydı.
Sigarayı bırakmak isteyenlerin her zaman destek olmaya hazır olduklarını söyleyen Mustafa Kırlangıç, Sağlık Bakanlığı'nın sigara bırakma noktalarına telefonla ya da yüz yüze başvuran vatandaşlara sorular yönelttiklerini söyledi.
Kırlangıç. Verilen cevaplara göre kişinin tiryakilik seviyesi anlaşılıyor. Kişi tiryakiyse en yakın sigara bırakma polikliniğine yönlendirilerek tedavi edildiklerini söyledi.
İşte bu sorulardan bazıları:
Sigarayı bırakmak istiyor musun?
Bırakmak istiyorsan neden?
Günde kaç paket sigara içiyorsun?
Uyandıktan sonra ilk yarım saat içinde sigara istiyor musun?
Aç karınla sigara içer misin?
Gece uyurken birden sigara içmek için uyanır mısın?
Sigarayı daha önce bırakmak istedin mi?

ELEKTRONİK SİGARA MASUM MU?

Sigarayı bırakma yöntemlerine bağlı alternatifler arasına eklenen elektronik sigara zararları bilinmeksizin iyi bir yöntem olarak yaygınlaşmaya başladığına dikkat çeken Kırlangıç, "Elektronik sigaralar normal sigara içiminin verdiği zarar ile eşit ölçüde zarara sebep olmaktadır.
Aynı zamanda, elektronik sigaraların nikotin bağımlılığını tetikleme ve nikotin zehirlenmesine yol açma gibi risklerinin de yüksek olduğunu" dile getirdi.

SİGARAYI BIRAKTIKTAN SONRA

Sigarayı bıraktıktan 2 saat sonra nikotin vücudunuzu terk etmeye başlar.
6 saat sonra kalp atış hızı ve kan basıncı düşmeye başlar.
12 saat sonra sigara dumanından kaynaklanan zehirli karbonmonoksit kan dolaşımınızdan temizlenir ve ciğerlerinizin daha iyi çalışmasını sağlar.
2 gün sonra tat ve koku duyularınız keskinleşir.
2-12 hafta içinde kan dolaşımı iyileşir, bu da yürüme, koşma gibi fiziksel aktiviteleri kolaylaştırır.
3-9 hafta sonra öksürme, nefes darlığı, hırıltı gibi problemler azalır ve akciğerleriniz güçlenir.
5 yıl içinde kalp krizi riski yarı yarıya azalır.
10 yıl sonra akciğer kanseri riski yarıya inerken kalp krizi riski hiç sigara içmemiş bir kişinin riskiyle aynı orana düşer.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA