• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kurtuluş Savaşı’nın kadın kahramanı YUNUS KARAKAYA

Kurtuluş Savaşı’nın kadın kahramanı

yunus.karakaya@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16.04.2018, 00:00

Kurtuluş Savaşı Türk Milleti'nin kadınıyla erkeğiyle varoluş mücadelesiydi.
Kadınlar sadece cephe gerisinde değil, cephede muharip olarak görev alarak Milli Mücadele'nin başarıya ulaşmasında büyük rol oynadı.

MAKBULE HANIM

Bugün sizler o kahramanlardan birisi olan Makbule Hanım'dan bahsedeceğim...
Makbule Efe'nin Sındırgılılar için ayrı bir önemi olduğunu Yaylabayır köyünü ziyaret ettiğimizde anladım.
Belediye Başkanı Ekrem Yavaş'ı ile birlikte gittiğim Yaylabayır köyünde tanıştığım Elif Güngör ilerlemiş yaşına rağmen Makbule hanıma olan sevgisini el halısına ilmek ilmek dokumuş. Dokumakla kalmamış bir de onun adına şiir yazmış.
O şiirden bir bölümü sizlerle paylaşmak istiyorum:
Makbule Hanım'ın Memleketi Gördes Gavur çeteye aldırmazdı nefes Erkek gibi çete çekerdi rest Öyle bir kahramandı Makbule Hanım.

MAKBULE HANIM KİMDİR?

Makbule Hanım, 1902 yılında Gördes'te dünyaya gelmiştir. Babası Ali Ustalar sülalesinden Abdullah Efendi'dir. Kalabalık olan ailenin küçük bir çiftliği ve arazileri vardır. O zamanki her Gördesli kadın gibi Makbule Efe de ata binmesini ve silah kullanmasını daha küçük yaşlarda öğrenmiştir.
On iki yaşlarında iken babasını, kaybettiği için ağabeylerinin himayesinde büyümüştür. 1922 yılında Usturumcalı Halil Efe ile evlenmiş, iki ay sonra da kocasıyla beraber akıncı olarak dağlara çıkmıştır.
Müfrezelerle beraber, Demirci, Gördes, Simav, Bigadiç ve Sındırgı dağlarında sürekli dolaşan ve çok cesur olan Makbule Efe, müfrezeleri en ümitsiz zamanlarda cesaretlendirmiş, her yerde her çatışmada kahramanca savaşmıştır.
Makbule Hanım, 17 Mart 1922'de Akhisar- Sındırgı arasında Koca Yayla'da düşmanla girişilen bir çarpışma sonucu başından aldığı bir kurşunla şehit olmuş, aynı yerde kanlı elbisesi ve çizmesi ile toprağa gömülmüştür.

UYARMIŞTIM

Bir önceki yazımda İzmir'in Balçova ilçesinde bulunan büyük bir AVM'de görev yapan temizlik işçilerinin yaşadığı sıkıntıları anlatıp yetkililere uyarıda bulunmuştum.
Aynı AVM'de bu sefer temizlik görevlilerinin gıda zehirlenmesi olayı yaşandı.
Hafta sonunda 5 temizlik görevlisi gıda zehirlenmesi şüphesiyle 9 Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde tedavi altına alındı.
Şükür, durumları iyi ama gerekli tedbirler alınmazsa burada yaşanan skandalların ardı arkası kesilmeyeceğe benziyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA