• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Tüketici kredilerinde yeni dönem ZEKERİYA MUTLU

Tüketici kredilerinde yeni dönem

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 11.06.2015, 00:00
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği 22 Mayıs'ta Resmi Gazete'de yayınlanmıştır. Yönetmelik bu tarihten 6 ay sonra yürürlüğe girecektir.
Tüketici kredilerinde yeni bir dönemi başlatacak olan yönetmelik, bankaların tüketicinin talebi olmadan kredide sigorta yapamaması, tüketicinin 14 gün içinde ceza ödemeden ve gerekçe göstermeden vazgeçebilmesi gibi tüketici lehine yeni haklar içermektedir.
Bu yönetmeliğe göre;
- Faiz oranı: Süresi (vadesi) belirli olan kredi sözleşmelerinde faiz oranı sabit olarak belirlenecek ve bu oran tüketici aleyhine değiştirilemeyecektir.
- Masraf ve sigorta alınmayacak: Tüketicinin kullanacağı kredilerde tüketici onayı olmadan sigorta yapılamayacak, sadece kredi için hesap açıldığında tüketiciden bu hesaba ilişkin herhangi bir masraf veya ücret talep edilemeyecektir.
- Ara ödeme avantajı: Tüketici kullandığı kredilerde ara ödeme (vadeden önce ödeme) ve erken ödeme imkanı ile indirim hakkından yararlanabilecektir. Bu durumda tüketicinin talebi doğrultusunda ödeme planı yeniden oluşturulabilecek veya tarihler değişmeden taksit tutarları yeniden hesaplanabilecektir.
Ayrıca tüketici kredi borcunun tamamını veya bir kısmını erken öderse, bankalar gerekli indirimi yapmakla yükümlü olacaktır.
- Sözleşmeden dönme: Tüketiciler kredi sözleşmelerinde hiçbir gerekçe göstermeden ve cezai şart ödemeden 14 gün içinde vazgeçme hakkına sahip olacaklardır.
- İki taksit şartı: Tüketicinin ödemede temerrüte düşmesi durumunda, kredi veren borcun tamamının ifasını talep hakkını saklı tutmuşsa; bu hak ancak tüketicinin birbirini izleyen en az iki taksidi ödemede temerrüte düşmesi halinde kullanılacaktır.

ESNAF AÇISINDAN
Görüldüğü üzere yeni yönetmelik kredi kullananların lehine önemli yenilikler getirmektedir.
Bu durum esnaf sanatkarlarımızı iki yönden etkileyecektir:
1- Esnaf sanatkarlarımız da toplum içinde yaşayan, ürettiği kadar da tüketen bir kesimi oluşturmaktadırlar. Finans alanında sıkıntılar yaşayan üyelerimiz de, bireysel olarak kullanacakları kredilerde yeni yönetmeliğin olanaklarından yararlanacaklardır. Bu üyelerimiz için olumlu bir gelişmedir.
2- Tüketiciyi koruyan değişikliklerle insanlar daha rahat şekilde kredi kullanmaya yönelecek, bu durum da iç talebi ve ekonomide sirkülasyonu artıracaktır. Piyasalarda canlanmanın yaşanması da doğrudan halka mal ve hizmet sunan esnaf sanatkarlarımızın iş potansiyelini olumlu etkileyebilecektir.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA