• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İzmir Esnafı Ahilik Haftası’na hazırlanıyor ZEKERİYA MUTLU

İzmir Esnafı Ahilik Haftası’na hazırlanıyor

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 19.05.2016, 00:00
Her yıl coşkuyla kutlanan Ahilik Haftası, bu sene 23-29 Mayıs tarihleri arasında, Ahilik Haftası İl Kutlama Komitesi tarafından belirlenen program çerçevesinde düzenlenecek etkinliklerle gerçekleştirilecektir.
13.08.2008 tarih, 26966 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Ahilik Haftası Kutlamaları Yönetmeliği" doğrultusunda, İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Ticaret İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Bölge Birliği, İzmir Kalkınma Ajansı ve üniversite temsilcilerinden oluşan komite tarafından yapılan çalışmalarla hafta etkinlikleri belirlenmiştir.

AHİLİK NEDİR?

Sanatın, ticaretin ve mesleğin olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulmasını öngören, kökleri çok eskilere uzanan bir geleneğimizdir. Hafta boyunca gerçekleştirilecek etkinliklerle de, Ahilik felsefesinin ve Ahi Evran kurallarının topluma tanıtılması hedeflenmektedir.
Yalın anlamıyla Ahi 'Kardeşim' demektir.
Ahilik Felsefesi, çalışma hayatında ve sosyal yaşamda dürüstlüğü, iyi ahlakı, bilimi ve eğitimi esas alan öğretileri içermektedir.
Ahi Felsefesi, 13. yüzyıldan itibaren Anadolu'da toplumlara sosyal, sanat ve mesleki alanlarda yön vermiştir.
Ahilik kaliteli üretmek, doğru tartmak, tüketiciye saygı demektir.
Ahilik, dayanışma, siftah yaptıktan sonra müşterisini komşusuna yönlendirmek demektir.
Ahilik, yardımlaşma, orta sandıkları marifetiyle ihtiyaç sahiplerine destek olmak demektir.
Özetle Ahilik, içinde bulunduğumuz çağın şartlarında unuttuğumuz, ama sıkı sıkıya sarılmamız gereken değerleri bize hatırlatan bir esnaf geleneğimizdir.

DEVLET BÜYÜKLERİ

Bir deri ustası olan pirimiz Ahi Evran'ın kurduğu Ahi Teşkilatı, Anadolu Selçukluları'ndan Osmanlı İmparatorluğu'na geçiş sürecinde son derece önemli bir rol oynamış, ahlaki ve mesleki yönleriyle toplumun ekonomik yapısını hazırlamış, devlet yapısının temel niteliklerini belirlemiştir.
Bugünkü sivil toplum örgütlerinin, meslek kuruluşlarının da temelini oluşturan Ahi Örgütleri, Selçukluların ve Osmanlıların devlet teşkilatlanmalarına da örnek oluşturmuş, içinden pek çok ülke yöneticisi çıkarmıştır.
Örneğin, Orhan Bey ve oğlu 1. Murat da Ahi Ocağı'ndan yetişmişlerdir.
Ahi teşkilatları içinde bulundukları toplumların sosyal ve kültürel gelişimlerine önemli katkılarda bulunmuşlardır.

AHİ ÖĞRETİLERİ

İzmir Esnaf Teşkilatı ve komite üyesi kurum ve kuruluşlar, önümüzdeki hafta düzenlenecek etkinliklerle zengin bir kültür değerimiz olan Ahilik kurallarını, öğretilerini kamuoyuna tanıtmak, topluma, özellikle yeni nesile Ahi Evran ilkelerini benimsetmek hedefini gütmektedir.
Etkinliklerimize tüm İzmirliler davetlidir. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Türk insanına öz kimliğini ve kültürünü anlatmayı, hatırlatmayı bir görev olarak kabul etmektedir.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA