• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Bağ-Kur emeklisi ve sigortalısı çözüm bekliyor ZEKERİYA MUTLU

Bağ-Kur emeklisi ve sigortalısı çözüm bekliyor

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.04.2016, 00:00
1999 tarihinde yapılan Sosyal Güvenlik Reformu'ndan olumsuz yönde etkilenen kesimlerin başında Bağ-Kur emeklileri gelmektedir. Bağ-Kur'lular daha fazla prim ödeyerek daha geç emekli olmak durumunda kalmakta, öte yandan, emekliler içinde en düşük maaşı da Bağ-Kur'lular almaktadır.

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği uzun süredir, esnaf sanatkarlardan emekli olmaları için 9000 iş günü istendiğini, ancak aynı kurumun çatısı altında olan çalışan sigortalısının 7200 işgünü ile emekli olabildiğini ifade etmektedir.

İzmir Birliği, her platformda emeklilik için istenen gün sayısının adaletsizliğine dikkat çekerken, emekli olan kesimler arasındaki maaş ücretlerinin de haksızlıklar yarattığını dile getirmiş, esnaf sanatkar emeklilerin daha fazla gün prim ödedikleri halde daha az emekli maaşı aldıklarını belirtmiştir.

Gerçekten de bugün zor ekonomik şartlar altında yatırım yapan, istihdam sağlayan, vergi veren ve pek çok sorumluluğun altına giren işletme sahibi esnaf sanatkarlarımız, kendi yanlarında çalıştırdığı insanlardan daha az emekli maaşı almakta ve daha geç emekli olmaktadırlar. Bu durum da ticari ve sosyal hayatın dokusunu zedelemektedir.

HÜKÜMET PROGRAMI

Kasım 2015 genel seçimler öncesi tüm siyasi partilerin seçim bildirgelerinde esnaf sanatkarların sorunlarına yer vermesi, ayrıca hükümetin de;

Kadın Bağ-Kur'lulara doğum borçlanma hakkı tanınması,

Çalışan emekli esnaf sanatkarların maaşlarından SGDP kesintisinin kaldırılması,

Yıllardır beklenen ve perakende sektörünün düzenlenmesini amaçlayan AVM yasasının çıkarılması,

Basit usule tabi esnaf ve sanatkarın yıllık 8 bin liraya kadar olan kazançlarının vergi dışı bırakılması gibi olumlu adımlar atması esnaf sanatkar teşkilatı tarafından memnuniyetle karşılanmıştır.

Öte yandan, 64'üncü hükümet programında 'Emekliler arasında hakkaniyetli ve sürdürülebilir denge oluşturulması temel ilkemizdir' ifadesinin de yer alması, emekliler arasındaki üyelerimiz aleyhine olan adaletsizliğin giderilmesi yönünde bizlere ümit vermektedir.

Bu konuda yapılan çalışmalarda sona gelindiği yönünde duyumlar alınmaktadır. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği bu çerçevede yapılacak çalışmaları desteklemektedir. Ayrıca, toplumdaki sosyal adalet olgusunu zedeleyen mevcut durumun değişmesi için gereken katkıyı vermeye de hazırdır. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı sigortalıları Sosyal Güvenlik Kurumu adı altında aynı çatı altında birleştirildiğine göre, emeklilik için gereken prim gün sayısı ve emekli maaşlarının farklı olması gibi adaletsizlikler bir an önce giderilmelidir.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA