• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Bağ-Kur’lular primlerini 5 puan indirimle ödeyecek... ZEKERİYA MUTLU

Bağ-Kur’lular primlerini 5 puan indirimle ödeyecek...

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 06.10.2016, 00:00

Bağ-Kur'luya 5 puanlık prim indirimi uygulaması, 1 Ekim 2016 tarihinden itibaren başlamıştır. Bu kapsamda çalışan sigortalıların prim ödemeleri, bu tarihten itibaren yüzde 5 oranında düşürülecektir.

İzmir Esnaf Teşkilatı, milyonlarca Bağ-Kur'lunun bütçesini rahatlatacak uygulamayı memnuniyetle karşılamıştır. Ayrıca son derece yerinde olan uygulama ile sigortalılar düzenli prim ödemeye teşvik edilecek, SGK'nin gelirlerini muntazaman toplayabilmesi sağlanacaktır.
Bu konuda üyelerimizden gelen yoğun sorular nedeniyle, bu haftaki köşe yazımızda konunun detaylarına değinmekte yarar görüyorum.
İsteğe bağlı sigortalılar hariç, SGK'ya prim borcu bulunmayan, eski adıyla Bağ-Kurlu'lar, yeni adıyla 4/b'liler (esnaf sanatkarlarımız da bu gruba dahildir) 5 puanlık indirim kapsamındadırlar ve artık daha düşük prim ödeyeceklerdir.
Kapsamdaki Bağ-Kur'luların tamamına 5 puanlık prim indirimi uygulanacaktır. Bu durumda, yüzde 34.5 üzerinden prim ödeyen Bağ-Kur'luların prim oranı yüzde 29.5'e düşecektir. En düşük düzeyden, yani asgari ücret üzerinden prim ödeyen Bağ- Kur'lunun ödeyeceği primde 82 liralık bir indirim olacaktır. Primini en yüksek seviyeden ödeyen Bağ-Kur'lu için ise indirim miktarı 535 liraya ulaşacaktır.

ESNAFA FIRSAT

İndirim rakamsal değil, oran üzerinden gerçekleştiği için primini yüksek ödeyen Bağ-Kur'lu daha yüksek indirim alacaktır. Bu açıdan, indirimler esnaf sanatkarlarımızın kademelerini yükseltmeleri için de bir fırsat olacaktır. Bilindiği gibi, Bağ-Kur emekli maaşları düşük seviyelerdedir. Dolayısıyla, primi üst seviyeden ödeyen Bağ-Kur'lular için indirim miktarı yüksek olacağından, üyelerimiz bu avantajı kullanarak ödedikleri kademeyi yükseltip, emekli olduğunda daha iyi emekli maaşı alabilme imkanını da bulabileceklerdir.
SGK'ya idari para cezası borcu, prim borcu ve bu borçlara ilişkin gecikme zammı ve cezası bulunanlar indirimden yararlanamayacaklardır.
Ancak, borç yapılandırması kapsamında prim borcunu yapılandıranlar prim indiriminden yararlanabileceklerdir.
İzmir Birliği'nin de gayretleriyle bir süre önce Bağ-Kurlu kadın sigortalılara doğum borçlanması hakkı getirilmişti. Bunun yanında Bağ-Kurlu erkekler de askerlik borçlanması yapabilmektedirler.
1 Ekim 2016 tarihinden sonra yapılacak borçlanma ve ihya işlemlerinde hesaplama yapılırken prim indirimi dikkate alınmayacaktır.
Dolayısıyla borçlanma yapacak veya SGK'dan primleri iade alacak kişiler indirimsiz tutarlar üzerinden hesaplamaya tabii olacaklardır.
İndirimden yararlanmak için Bağ-Kur'luların SGK'ya ayrıca başvurmalarına gerek yoktur. Primini düzenli ödeyen, SGK'ya prim borcu olmayan sigortalılara indirim otomatik olarak yansıtılacaktır.

Kendi işini kurmak isteyenlere büyük fırsat

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, kendi işini kurmak isteyen girişimcilere önemli fırsatlar sunmaya devam etmektedir. Birliğin İŞKUR ve KOSGEB ile işbirliği altında düzenlediği eğitim programlarına katılan girişimci adayları, kurslar sonunda sertifika alarak KOSGEB'in 50 bin liraya kadar geri ödemesiz, 100 bin liraya kadar da sıfır faizli desteklerinden yararlanabileceklerdir. Üstelik eğitim boyunca kursiyerler İŞ- KUR'dan günlük 20 lira harcırah alacaklardır.
İESOB, İŞKUR ve KOSGEB İzmir Kuzey Hizmet Merkezi Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen eğitimler yıl sonuna kadar devam edecektir. 70 saatlik eğitimler, 25'er kişilik gruplar halinde, 09.00-17.00 saatleri arasında İESOB Eğitim Merkezi'nde gerçekleştirilmektedir.
Halen çalışan ancak kendi işini kurma hayali olan girişimciler için ise 12 eğitim programı akşam saatlerinde düzenlenmektedir.
Eğitimlere katılmak isteyenler Halit Ziya Bulvarı 1352 Sokak No:2 Kat:4 Birlik Sarayı Pasaport-Çankaya-İzmir adresindeki İESOB Eğitim Merkezi'nde başvuru formlarını doldurabileceklerdir.
İlgilenenler İESOB'ye ait 489 78 83 numaralı telefondan bilgi alabileceklerdir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA