• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Borç yapılandırmada başvuru süresi uzatıldı ZEKERİYA MUTLU

Borç yapılandırmada başvuru süresi uzatıldı

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 27.10.2016, 00:00

Başbakan Binali Yıldırım, başvuru süresi 31 Ekim'de sona erecek olan kamu borçlarının yeniden yapılandırılması uygulamasında son başvuru tarihinin 25 Kasım 2016 tarihine uzatıldığını açıklamıştır.
Bilindiği gibi, 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun, esnaf sanatkarlara oda aidatları başta olmak üzere, SGK, belediye, vergi dairesi gibi pek çok alanda borçlarını yapılandırma imkanı tanımaktadır.
Buna göre kesinleşmiş kamu alacaklarının ana paraları dikkate alınacak, mevcut ceza ve faizlerin yerine, yapılandırmada arzu edilen taksit sayısına göre yurtiçi ÜFE üzerinden yeni ve daha uygun olacak faiz hesabı yapılacaktır. Böylelikle mevcut tutarlar yerine söz konusu borcun çok daha düşük meblağlarla ödenebilmesi mümkün olacaktır.

TAKSİTLERDE UZATMA YOK

Esnaf sanatkarlar güç ekonomik şartlar altında faaliyetlerini sürdürmeye çalışmakta, sınırlı sermaye yapıları nedeniyle bazı ödemelerini aksatabilmektedirler.
Bu noktada borçlu esnaf sanatkarlarımız hükümetin sunduğu fırsatı iyi değerlendirmeli, borçların yapılandırılması imkanını yaralarını sarabilmek için bir fırsat olarak görmelidir.
Hükümetin sunduğu imkandan yararlanma süresi pazartesi günü sona erecek iken, son başvuru tarihi 25 Kasım 2016'ya kadar uzatılmıştır.
Sosyal güvenlik kurumuna, vergi dairelerine, kayıtlı bulunduğu odaya ve belediyeye borcu bulunan esnaf sanatkarlarımızın geç kalmadan bu fırsattan yararlanmaları menfaatleri icabı olacaktır.
Öte yandan Maliye Bakanı Naci Ağbal da yapılandırmada sadece başvuru süresinin uzatıldığını açıklamıştır.
Yani yapılandırma yapan üyelerimizin taksitlerinde erteleme olmayacak, taksitler zamanında ödenecektir.

ODA AİDATLARI

İzmir Esnaf Teşkilatı, ekonomik açıdan sıkıntı yaşayan esnaf sanatkarlara böyle bir imkanın tanınmasından memnuniyet duymaktadır.
Yapılandırma kapsamına oda aidat borçlarının da sokulması, üyelerimize ödeme kolaylığı sağlamıştır.
Yapılandırmadan yararlanmak isteyen üyelerimiz 25 Kasım'a kadar müracaatta bulunmalı, ilk taksitini de Kasım sonuna kadar yatırmalıdır. Esnaf sanatkarlarımız 25 Kasım 2016 tarihine kadar borçlu bulunduğu odaya müracaat edip Kasım sonuna kadar ilk taksitini yatırdıkları takdirde;
- 30.06.2016 tarihine (bu tarih dahil) kadar olan borcun ana parası dikkate alınacak, borcun gecikme faiz ve zamları silinecek ve azami 6 aya kadar taksitlendirilebilecektir.
Üyemizin arzu ettiği taksit sayısına göre çok daha düşük faiz oranları ile yeni hesaplama yapılacak ve esnaf sanatkarlar mevcut borçlarını daha düşük meblağlarda ödeme imkanına kavuşacaklardır.
25 Kasım'a kadar yapılandırma için müracaat etmeyen esnaf sanatkarların ise mevcut borçlarının ceza ve faizleri geçerli olacaktır.
Bu açıdan ilgili üyelerimizin vakit geçirmeden odalarına başvurmaları gerekmektedir.
Öte yandan yapılandırma yaptığı halde taksitleri aksatarak yapılandırmayı bozanlar için de yine borçların ceza ve faizleri, yani eski tutarları geçerli olacaktır.
Netice itibarıyla, yapılandırma imkanı ile hükümet kesimimize önemli bir fırsat sunmuştur.
Bu imkanı esnaf sanatkar teşkilatlarına sağlayan hükümete ve emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA