• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İzmir Esnaf Şurası’nda da farkını gösterdi ZEKERİYA MUTLU

İzmir Esnaf Şurası’nda da farkını gösterdi

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.11.2016, 00:00

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 5'inci Esnaf ve Sanatkarlar Şurası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, ilgili bakanlar, bürokratlar, esnaf sanatkar meslek kuruluşları yöneticileri ile beş binin üzerinde esnaf ve sanatkarın katılımıyla Ankara'da gerçekleştirilmiştir.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği de, odalarıyla birlikte, esnaf sanatkarların geleceğinin rotasının belirlendiği bu önemli toplantıya en büyük katılımı gösteren iller arasında yerini almıştır. İzmir Birliği yöneticileri, 13 başlık altında görüşülen taslak maddeler hakkındaki görüşlerini ilgili makamlara iletmiş, 2014 yılında olduğu gibi, şuranın kararları doğrultusunda oluşturulacak çalışma gruplarında aktif yer almaya, esnaf sanatkarların gelişimi ve mevcut sorunlarının çözülmesine yönelik çalışmalara katkı koymaya hazır olduklarını ifade etmişlerdir.

İzmir farkını gösterdi

Burada sevindirici ve İzmir için gurur kaynağı olan nokta, şahsımın Esnaf Şurası İcra Kurulu üyeliğine layık görülmesi olmuştur.
Bu sadece şahsımı değil, tüm İzmir esnaf sanatkarlarını gururlandıran bir gelişme olmuştur.
Çünkü, Türk esnaf sanatkarlarının gelecekteki yol haritasının belirleneceği çalışmalarda İzmir de söz sahibi olacaktır.
İcra kurulunda Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı sayın Bendevi Palandöken ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Genel Başkanı sayın A. Kadir Akgül'ün yanı sıra, şahsımın da yer alması, İzmir Esnaf Teşkilatı'nın üyeleri olarak bizleri ziyadesiyle gururlandırmış ve mutlu etmiştir.
Bu vesile ile, -Üstlendiğim önemli görevin getirdiği sorumluluğun bilinci içinde hareket etmeye özen göstereceğimi, -Her türlü özveriyi göstererek, bilgimle, tecrübemle kurulun sağlıklı şekilde işlemesine katkı koyacağımı, -Türk esnaf sanatkarının geleceği için hayata geçirilecek projeler üzerinde çalışmaktan büyük onur duyacağımı buradan ifade etmek istiyorum.
Bu görev aynı zamanda benim topluma karşı olan bir sorumluluğumdur. Çünkü Şura çalışmaları, sadece esnaf sanatkarlara değil, toplumun her kesimine sosyal fayda sağlayacak projelere öncülük edecektir. Şura'da görüşülen maddeler, toplumsal hayatı ve ekonomiyi de doğrudan etkileyecek konu başlıklarını içermektedir.

Erdoğan'ın veciz konuşması

5. Esnaf ve Sanatkarlar Şurası Genel Kurulu Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı sayın Fatih Çiftci'nin başkanlığında toplanmıştır. Şura Genel Kurulu esnaf ve sanatkarlara yönelik Mevzuat, Kredi ve Finansman, Mesleki Eğitim, Vergi ve Sosyal Güvenlik ve Yenilikçilik alanlarında 13 adet karar almıştır.
Söz konusu kararları hayata geçirmek için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü ile ilgili kurum ve kuruluşlar birlikte çalışacak, işte bu noktada İzmir Birliği de üzerine düşen katkıyı verecektir.
Bu noktada dikkat çekmek istediğim husus, Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın kapanış konuşması olacaktır. Çünkü Cumhurbaşkanımız konuşmasında esnaf sanatkarların sorunlarına ne kadar hakim olduğunu ispatlamış ve esnaf teşkilatlarına karşı olan samimi duygularını dile getirmiştir.
Cumhurbaşkanımız konuşmasında 2014 yılında gerçekleştirilen 4. Esnaf ve Sanatkarlar Şurası'na da katıldığını anımsatmış, alınan kararların hayata geçirilmesi bakımından 2014 Şurası'nın oldukça verimli geçtiğini söylemiştir.
Sayın Erdoğan'ın belirttiği bazı noktaları daha önce pek çok platformda İzmir Birliği de deklare etmiş ve bazı sorunların çözülmesi konusunda emeği geçenlere teşekkür etmiştir.
Cumhurbaşkanımız da konuşmasında perakende ticaretin yeniden düzenlenmesiyle ilgili kanunun devrim niteliğinde olduğunu belirtmiştir. Ayrıca ÖTV muafiyeti ve SGK borçlarıyla ilgili düzenlemelerin esnaf ve sanatkarın nefes almasını sağladığını vurgulamıştır ki bu kanaatinde de son derece haklıdır.

'Esnafımız ülkesinin sahibidir'

İzmirli esnaf sanatkarlarımızı daha fazla bilgilendirmek açısından Cumhurbaşkanımızın konuşmasında dikkatimi çeken ve katıldığım bazı anekdotlara burada yer vermek istiyorum.
Cumhurbaşkanımız konuşmasında esnaf sanatkarların kültürel değerlerimizin en büyük koruyucusu olduğunu vurgulamış, sivil toplum örgütlerinin temelini oluşturan Ahilik geleneğinin önemine değinmiştir.
Cumhurbaşkanımız, "Bizim kültürümüzde esnaf ve sanatkar tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet değerlerinin taşıyıcısıdır.
Bizim Türkiye Cumhuriyeti dışında devletimiz yok. Sırtını bir yerlere dayayanlar bunun bedelini ödeyecektir.
Biz sırtımızı hakka ve halka dayıyoruz. Tüm değerlerimizi nesilden nesle aktarmada en büyük görev esnaf ve sanatkarlarımıza düşüyor.
Esnafımız sadece dükkanının değil ülkesinin de sahibidir. Esnaf bu anlayışa sahipse orada haksızlık, mağduriyet olmaz.
Bugün batıda sivil toplum diyorlar ya, işte onun en ala örneği Ahi teşkilatıdır. İhtiyacımız olan tek şey; esnaf ve sanatkarlarımızın özlerinde zaten var olduğunu bildiğim Ahilik Geleneğini güçlendirmektir, bunu sistemli hale getirmektir.
Bunu başardığımızda faiz batağı sorunu kendiliğinden ortadan kalkacaktır." şeklinde konuşmuştur.
Netice itibarıyla, başta sayın Cumhurbaşkanımız ve hükümet üyeleri olmak üzere, esnaf sanatkar teşkilatlarına hizmet veren herkese bu kesimin temsilcileri olarak teşekkür etmek borcumuzdur.
Ülke yöneticilerinin camiamıza olan duyarlılığının devam edeceğine olan inancımız da, halen çözüm bekleyen sorunlarımızın da en kısa sürede giderileceği konusunda bizi umutlandırmaktadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA