• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kredilerdeki sorunlar çözülüyor ZEKERİYA MUTLU

Kredilerdeki sorunlar çözülüyor

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 11.05.2017, 00:00

5 Mayıs tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan KOSGEB sıfır faizli kredilerine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı ile, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin bir süredir her platformda dile getirdiği sıkıntıların giderilmesi adına önemli bir adım atılmıştır. Bilindiği gibi, ekonomiyi canlandırmak, reel sektöre destek vermek amacıyla 2016'da başlayan ve 2017'de de sürdürülen KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği Protokolü'nden yararlanma konusunda üyelerimiz sıkıntılarla karşılaşıyordu.
Esnaf sanatkarlar 50 bin lira limitli KOSGEB faizsiz kredi desteğinden yararlandığı takdirde (10 bin liralık miktarda yararlansa bile), 150 bin lira limitli Esnaf Sanatkarlar Kefalet ve Kredi Kooperatiflerinin verdiği kredileri kullanamamaktaydı.
Ayrıca KOSGEB desteği kullanmaya hak kazanan üyelerimiz, bankalara müracaat ettiklerinde çeşitli zorluklarla karşılaşmakta, hak kazandığı halde kredisini alamamakta ya da sigorta-vergi gibi çeşitli masraflar altında kesintilerden sonra parasını çekebilmekteydi.

İESOB DİLE GETİRMİŞTİ

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği bu iki konu hakkındaki düşünce ve önerilerini her platformda, özellikle de Esnaf Şurası İcra Kurulu'nda dile getirmiştir. Ayrıca bankaların katı tutumları İzmir'de düzenlenen Esnaf Buluşması'nda Başbakanımız Binali Yıldırım'a da hatırlatılmıştır. Gelinen noktada hükümetimizin esnaf kesiminin beklentilerini karşılamaya yönelik çalışmaları, teşkilatlarımız tarafından memnuniyetle izlenmektedir.
Gerek hükümet gerekse ekonomi yönetiminin bankalarla yaptığı istişareler sonucu KOSGEB kredilerinin verilmesinde karşılaşılan pürüzlerin giderildiği, hatta daha önceden yapılan kesintilerin hak sahiplerine iade edildiği gözlemlenmiştir. Kefalet kooperatifleri kredileri hakkındaki sınırlama da, 5 Mayıs'ta yayınlanan karar ile kaldırılmıştır.

SINIRLAMA KALKTI

Buna göre, 2016 ve 2017 yıllarında uygulanan, halen de süreçleri devam eden KOSGEB Sıfır Faizli İşletme desteklerinden yararlanan esnaf sanatkarlarımız, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri'nin kredilerinden de faydalanabileceklerdir.
Son derece yerinde olan bu karar sayesinde üyelerimiz 150 bin liraya kadar limitli ve faizinin yarısını devletin üstlendiği kredilerden de yararlanmaya devam edebileceklerdir. İşin doğrusu budur. Ekonominin, esnaf kesiminin ve Türkiye'nin koşulları göz önüne alındığında yapılması gereken budur. Kefalet kooperatiflerimiz açısından sınırlamayı kaldıran karar nedeniyle Başbakanımız sn. Binali Yıldırım nezdinde tüm bakanlar kurulu üyelerine ve emeği geçen herkese teşkilatımız adına teşekkür ediyoruz.

BANKALARA ÇAĞRI

Ekonomi verilerine bakıldığında, esnaf sanatkarların kullandıkları kredilerin geri ödemelerinde önemli sorunların yaşanmadığı, üyelerimizin borçlarına sadık kalarak kredi geri ödemelerini sağlıklı şekilde yaptıkları görülmektedir.
Bunu gözlemleyen bankaların son yıllarda kesime yönelik özel çalışmalar yaptıkları da doğrudur.
Nitekim 2006 yılında esnaf sanatkarların kullandıkları toplam kredi 5 milyon lira tutarındayken, bu rakam 2017 yılı Mart sonu itibarıyla 6 kat artarak yaklaşık 29 milyon liraya ulaşmıştır. Ancak bankacılık sektörünün camiamıza yönelik daha alternatifli ve içeriği daha zengin finansal destekler geliştirmeleri gerekmektedir.
Türkiye'de toplam krediler son on yılda 9 kat artarak yaklaşık 1.9 trilyon liraya ulaşmıştır. Ticari kredilerin toplam krediler içindeki oranı da yüzde 74 gibi önemli bir rakamdır. Ne var ki üyelerimizin pastadan hak ettikleri payı tam manasıyla alamadıkları görülmektedir. Çünkü yüzde 74 oranındaki ticari kredilerin içinde esnaf sanatkarlarımızın kullandıkları kredilerin oranı sadece yüzde 2.10 civarında kalmaktadır.
Özel bankalar, küçük işletmelere avantajlı destekler sunma konusunu sadece hükümete, kamu bankalarına veya kurumlarına bırakmamalıdırlar. Bankacılık sektörü de elini taşın altına sokmalı, ekonomiye dinamizm getirmek için küçük işletmelere benzer hassasiyeti gösterebilmelidirler.
Netice itibarıyla bankalar da esnaf sanatkarlara kullandırdıkları kredileri aksatmadan geri alabilmekte, bazı kesimlerde karşılaşılan sorunları yaşamamakta ve camiamıza verdikleri desteklerden dolayı da sektörel bazda kazançlı çıkmaktadırlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA