• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Prim borçlusu Bağ-Kur’lular sağlık hizmeti alabilmeli ZEKERİYA MUTLU

Prim borçlusu Bağ-Kur’lular sağlık hizmeti alabilmeli

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20.07.2017, 00:00

İzmir Esnaf Teşkilatı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun bir süredir farklı platformlarda dile getirdiği, 'Prim borcu bulunan Bağ-Kurlu esnaf sanatkarların kalıcı olarak sağlık hizmetlerinden yararlandırılması' konusundaki açıklamalarını dikkatle ve memnuniyetle takip etmektedir. Gerçekten de İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin uzun süredir dile getirdiği bu sorunun acil çözümü, sosyal adalet duygusunun zedelenmesini de önleyecektir.
Ülkemizde toplumun çoğunluğunun geliri sınırlıdır ve borç yükü altındaki insanlar iç ve dış ekonomik gelişmelerin de etkisiyle harcamalarını sınırlandırmışlardır.
Tüketimin kısılması ise, doğrudan halka mal ve hizmet sunan esnaf sanatkarlarımızın iş potansiyelini düşürmektedir. Bu durum da, zaten uzun yıllardır süren hipermarketlerin haksız rekabeti nedeniyle sıkıntı yaşayan üyelerimizi tükenme noktasına getirmiş, maddi ve manevi anlamda oldukça yıpratmıştır.
Esnaf sanatkarlarımız her olumsuzluğa rağmen yine de devlete karşı yükümlülüklerini yerine getirmeye çaba göstermekte, buna rağmen istemese de zaman zaman SGK primleri gibi bazı görevlerini aksatabilmektedirler.
Ne var ki, esnaf sanatkarlarımızın iyi niyetli tavrına rağmen elde olmadan aksattığı sosyal güvenlik prim borçları, kendisinin ve ailesinin mağdur durumda kalmasına neden olmaktadır. Çünkü, Sosyal Güvenlik Kurumu'na 60 günden fazla prim borcu bulunan üyelerimiz ve yakınları, sağlık hizmetlerinden faydalanamamaktadırlar.

SAĞLIK TEMEL HAKTIR

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği bugüne kadar her platformda bu durumun haksızlık yarattığını, borçlu esnaf sanatkarın da sağlık hizmetlerinden yararlanması gerektiğini dile getirmiştir. İzmir Birliği bunu üyelerinin temel bir hakkı olarak görmektedir.
1-Çünkü esnaf sanatkarlar zaten sağlık kaleminin de dahil olduğu prim borçlarını faiziyle birlikte ödemekle yükümlü tutulmaktadırlar. Bu nedenle doğal olarak herhangi bir süre sınırlaması olmaksızın sağlık hizmeti almayı hak etmektedirler.
2-Primleri devlet tarafından ödenen Yeşil Kart sahipleri ile, yaşadıkları savaştan çekip kurtardığımız, bağrımıza bastığımız, Suriyeli kardeşlerimiz bile ücretsiz sağlık hizmeti alabilirken; üreten, istihdam yaratan ama ekonomik şartlar nedeniyle tıkanan üyelerimiz ve aileleri sağlık hizmetlerinden mahrum bırakılmamalıdırlar.
Hükümetimiz, İzmir Birliği'nin de sık sık ifade ettiği bu talebi haklı görmüş, önce 1 Ekim 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile, prim borcu olan esnaf sanatkarların kısa süreli sağlık hizmetlerinden yararlanabilmelerini sağlamıştır.
Ancak kesimin haklılığı uygulamada da görülünce, ilk olarak üç aylığına yürürlüğe giren uygulamanın süresi iki kere daha uzatılmıştır. Bu uygulamanın sürekli uzatılması, bu konuda olan ihtiyacı da ortaya çıkarmıştır.

KALICI OLMALI

İzmir Birliği 2017 başından itibaren sona eren uygulamanın, zaman sınırlaması olmaksızın, kalıcı olarak yeniden hayata geçirilmesini savunmaktadır. Gelinen noktada hükümetin bu talebi dikkate alması ve parlamentoya getirmek için çalışmalara başlaması da sadece İzmir için değil, ülke genelinde esnaf sanatkar teşkilatlarını memnun eden bir gelişme olmuştur.
Ülke genelinde yaklaşık 5 milyon kişiyi ilgilendiren bu gelişmeyi olumlu buluyor ve memnuniyetle karşılıyoruz. Bugüne kadar esnaf sanatkarların taleplerine hassasiyetle ve iyi niyetle yaklaşan hükümetimize öncelikle teşekkür ediyor, söz konusu uygulamanın hiçbir sınırlamaya tabii olmadan en kısa sürede tekrar yürürlüğe girmesi için yapılan çalışmaları destekliyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA