• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kış ayları yaklaşırken ZEKERİYA MUTLU

Kış ayları yaklaşırken

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 26.10.2017, 00:00

Türkiye'de esnaf teşkilatlarının ulaşım sektöründe yadsınamaz yeri bulunmaktadır.
Üyelerimiz, şehirlerarası yük ve yolcu taşımacılığındaki işlevlerinin yanı sıra, kent içi ulaşımında da önemli görevler üstlenmişlerdir.
Örneğin, İzmir'de günde 1 milyon 800 bin kişi toplu ulaşımdan yararlanmakta, esnaf teşkilatımız da günde 600 bin kişinin ulaşımını sağlamaktadır. Yani, servisçi, minibüsçü, taksici esnafı ve ilçe araçlarıyla üyelerimiz kentteki ulaşım faaliyetlerinin yaklaşık üçte birini üstlenmiş durumdadır.

İZMİR ÖNDE

Ulaşım sektöründe faaliyet gösteren esnaf sanatkarlar ve bağlı bulundukları odalarımız, taşıdıkları sorumluluğun bilinci içinde hareket etmektedirler. İzmir'de her önüne gelen ticari araç kullanamamaktadır.
İlimizde minibüs, taksi, servisçiler gibi ticari araç kullanan her şoförün, 'Şoför Tanıtım Kartı' sahibi olması gerekmektedir.
Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen bu kartı almak için ise şoförlere psikoteknik eğitim verilmekte, ayrıca uyuşturucu bağımlılıkları test edilmekte, sabıka kaydı ve aldığı trafik cezalarının dökümü kontrol edilmektedir. Öte yandan Türkiye genelinde artık zorunlu hale getirilmeye çalışılan GPRS-Kamera sistemlerini İzmirli minibüsçülerimiz, taksicilerimiz zaten yıllardır araçlarında uygulamaktadırlar.
İzmir'deki odaların üst kuruluşu İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği de camiaya doğru rehberlikler vermenin mücadelesi içindedir. Dünyanın toplu taşımacılık alanındaki en büyük organizasyonu Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği'ne (UITP) Türkiye'de üye olan ilk esnaf kuruluşu İzmir Birliği'dir. Birliğimiz, yine UITP ve ESHOT Genel Müdürlüğü ile toplu ulaşım konferansları düzenleyerek ülke genelinde ulaşım sektörüne örnek olan faaliyetlere imzasını atmıştır.

KIŞ TEDBİRLERİ

Görüldüğü üzere, İzmir'de ulaşım ile uğraşan üyelerimizin toplumsal hayata katkıları büyüktür. Bu kesimin yöneticileri de verilen hizmetteki kalite çıtasını her geçen gün daha yükseğe taşımak için çaba göstermektedirler.
Bu noktada kış ayları yaklaşırken ulaşım sektöründeki üyelerimizi, hem kendilerinin hem de yolcularının can ve mal güvenliği bakımından, bunun yanında sunulan hizmetteki verimin düşmemesi açısından bazı konularda uyarmak istiyorum.

UYARILAR

Trafik kazaları Türkiye'nin en büyük sorunları arasına girmiştir. Trafik kazalarının bu yıl ilk 9 ayda geçen yıla göre iki katına çıktığı belirlenmiştir. 2016'nın ilk 9 ayında 141 bin 471 kaza olurken, bu yıl ilk 9 ayda 306 bin 803 kaza meydana gelmiştir.
Netice itibarıyla, kış aylarına donanımlı girmek ticari veya özel her araç sürücüsü için zorunlu hale gelmiştir.

Araçların kışlık bakımını yaptırmak çok önemlidir. Tüm gününü trafikte geçiren ticari araçların yıpranma payı daha fazla olmaktadır. Dolayısıyla üyelerimizin araçlarının bakımını ihmal etmemeleri gerekmektedir.

Aşırı hızdan ve kural ihlallerinden kaçınılmalıdır. Bu noktada ticari araç kullanan üyelerimizin, şehirlerarası ve şehir içi yollarda özel araç sürücülerinden daha fazla kuralları gözetmeleri, kural ihlali yapanları ikaz etmeleri de önem kazanmaktadır.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yönetmelik değişikliği yapılmış, araçlara cam filmi ve renkli cam takılması yeniden yasaklanmıştır. Özellikle servis araçlarının ve taksilerimizin yönetmelik değişikliğini dikkate almaları gerekmektedir.

Türkiye'de 1 Aralık-1 Nisan dönemlerinde Kış Lastiği uygulaması yapılmaktadır.
Trafik kazalarını önlemeyi hedefleyen bu uygulama hakkında ileride detaylı bilgilendirme yapacağız.

29 EKİM COŞKUSU

Pazar günü cumhuriyetimizin 94. yıldönümünü kutlayacağız. 29 Ekim törenlerine ve yürüyüşüne 47 odası ile birlikte katılacak olan İzmir Birliği, Türk halkının heyecanını ve coşkusunu paylaşacaktır.
Cumhuriyet, fazilettir, demokratik bir ülkenin simgesidir. Böyle bir günde, bizi biz yapan ortak değerlerimiz etrafında her zamankinden daha güçlü şekilde kenetlenmemiz gerekmektedir. Bu vesile ile, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere silah arkadaşlarını ve aziz şehitlerimizi rahmetle ve şükranla anıyor; esnaf sanatkarlarımızın, tüm hemşerilerimizin ve milletimizin Cumhuriyet Bayramını gönülden kutluyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA