350 gr yaprak 1 büyük boy kuru soğan
250 g dana eti
1 su bardağı pirinç
1 çay bardağı+ 3 çorba kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı margarin
2 tatlı kaşığı domates salçası
2 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz, karabiber, toz kırmızı biber
Sos için:
Yoğurt, sarımsak
Etli yaprak sarması için soğanı yemeklikten ince doğrayalım. Yıkanmış pirinci, kuşbaşından küçük doğranmış etimizi, soğanı, 1 tatlı kaşığı biber salçasını, 1 tatlı kaşığı domates salçasını, sıvı yağı, tuz ve karabiberi bir kap içinde iyice harmanlayalım. Etli yaprak sarması, zeytinyağlı sarmaya göre daha ince sarılıyor. Yaprakları sardıktan sonra tencerenin dibini yağlayalım ve içine etli harcı koyup sardığımız dolmaları yerleştirelim. ıÜüEte kattığımız biber ve domates salçalarından kalanları, 3 çorba kaşığı sıvı yağ ve tereyağı karışımında kavuralım. İçine tuz, az karabiber ve toz kırmızı biber koyduktan sonra yarım litre kaynamış su katıp, tenceye dizilmiş sarmaların üzerine dökelim. Pişme esnasında yaprakların açılmaması için ters çevrilmiş ufak bir tabak koyalım. ıÜüSarmayı pişirme süresi orta ateşte yaklaşık 40 dakika. Suyu azalırsa, sıcak su ilave edebilirsiniz. Sarma piştikten sonra çırpılmış sade veya sarımsaklı yoğurtla servis yapın. Afiyet Olsun.
Zeytinli rulo
1 tatlı kaşığı toz maya
1 çay bardağı ılık su
2 su bardağı tam buğday unu
1 tutam ezilmiş kaya tuzu
1 yumurta
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1.5 su bardağı dilimlenmiş siyah ve yeşil zeytin karışımı
3 diş sarımsak
Üzerne:
1 çay bardağı yoğurt
1 yumurta
1 çorba kaşığı susam
1 tatlı kaşığı pulbiber
Mayayı ılık suya ilave edin ve eriyene kadar karıştırıp 5 dakika bekletin. Unu hamur yoğurma tahtasına döküp ortasını havuz gibi açın. Tuz, yumurta, zeytinyağı ve mayalı suyu ilave edip düzgün bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerini örtüp ılık bir ortamda 30 dakika mayalanmaya bırakın. Sarımsakları soyup ezin. Zeytin dilimlerini ekleyip karıştırın. Hamuru un serpilmiş tezgahın üzerine alıp merdaneyle incelterek dikdörtgen şeklinde açın. Sarımsaklı zeytin dilimlerini hamurun üzerini kaplayacak şekilde yayın. Hamuru uzun kenarından başlayarak rulo şeklinde sarın. Daha sonra bu ruloyu una bulanmış bıçakla yaklaşık 2 cm eninde dilimlere kesin. Dilimleri yağlanmış fırın tepsisine kesik tarafı üste gelecek şekilde yerleştirin ve üzerlerine hafifçe bastırın. Yoğurt ve yumurtayı bir kasede çırpıp bir fırça ile hamurların üzerine sürün. Susam ve pulbiber serpip önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında yaklaşık 25 dakika pişirin ve ılık olarak servis yapın. Afiyet olsun.
