• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın

CANAN DÜZDOL

Karalahana sarması

canan.duzdol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28 Ekim 2010
1 demet karalahana
200 g orta yağlı kıyma
1 kahve fincanı pirinç
2 adet küçük boy soğan
2 dal nane, 5 dal maydanoz
1 adet domates
Tuz, karabiber, pulbiber
100 g margarin

Sarmayı genellikle asma yaprağı ile beyaz lahanadan yaparız. Nadiren de, yaprakları geniş otları tercih ederiz. Daha önce denediniz mi bilmiyorum ama karalahana da sarma için kullanılabilir. C vitamini bakımından zengin bir sebze olan karalahanayı, kış mevsiminin yaklaşmasıyla beraber artan grip riskini aza indirmek için de tercih edebilirsiniz. Sarma için karalahana alırken tek dikkat etmeniz gereken damarları az ve geniş yapraklı olanları tercih etmek. Gelelim tarifimize... Karalahanın yaprak kısımlarını önce sıcak suya, daha sonra da buzlu suya batırıp çıkaralım. Derin bir kabın içinde kıyma, pirinç, yemeklik doğranmış soğan, ince kıyılmış nane ve maydanoz, küp doğranmış domates, tuz, karabiber ve pulbiberi yoğuralım. Karalahana yapraklarının damar kısımlarını çıkartalım. Her bir yaprağı dörde bölelim. Yaprakların içine hazırladığımız içten koyup saralım. Sarmayı bitirdikten sonra, erimiş margarini tencerenin dibine alalım. Sarmalarımızı tencereye dizelim. Üzerine porselen bir tabak kapatalım. Bir tutam tuzu, 1 su bardağı su ile karıştırıp sarmaların üzerine gezdirelim. Kısık ateşte 20 dakika kadar pişirelim. Piştiğinden emin olduktan sonra yoğurtla birlikte sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.

Kars ketesi

4,5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
1,5 çay bardağı süt
1,5 çay bardağı su
1 adet yumurta
İç harcı için:
2,5 su bardağı un
1 su bardağı Orkide sıvı yağ
Tuz

Bir tencereye sıvı yağı dökün. Yağ ısınınca unu ve tuzu ilave edin. Kısık ateşte sürekli karıştırarak unu kavurun. Daha sonra ocaktan alıp soğutun. Karıştırma kabına unu koyun; tuzu, kuru mayayı, yumurtanın akını, suyu ve alabildiği kadar ılık sütü dökün. Kulak memesi kıvamına gelince tezgaha alıp yoğurun. 3 dakika kadar dinlendirdikten sonra hamuru 5 adet bezeye bölün ve elinizle bastırarak avuç içinden biraz büyük olacak şekilde yayın. Hazırladığınız iç harcın hepsini üzerine paylaştırıp hamurun kenarından yavaş yavaş içe doğru bir noktada buluşturduktan sonra ters çevirip, elinizle bastırarak avuç içi büyüklüğüne getirin. Yağlanmış fırın tepsisine dizip, üzerine yumurta sarısı sürüp, çatal batırarak desenler yapın. Dilerseniz kalburabastı gibi rendeyle de şekil yapabilirsiniz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında nar gibi kızarana kadar pişirin. Daha sonra servis yapın. Afiyet olsun.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.