• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

KOBİ’ler ve Sanayimizin Geleceği

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 04.10.2015, 00:00

Ülkemizde uluslararası rekabetle baş edebilmek için yeni teknoloji yatırımlarının artırılması ve şirketlerin yönetim sistemlerinin daha sağlıklı bir yapıya kavuşturulması gerekmektedir. Yoğun rekabet ortamında şirketlerin gelişmeleri öncelikle yönetim becerilerinin geliştirilmesine bağlı bulunmaktadır.

Geleceğin başarılı şirketleri yönetim ve üretim süreçlerinde yeniden yapılanmayı ve sürekli gelişmeyi gerçekleştiren kuruluşlar olacaktır. Üretim teknolojileri gelişmeden ülke ekonomileri sağlıklı bir şekilde gelişememektedir. Ayrıca unutmamalıdır ki, bir şirketin rekabet gücü sadece üretim gücüne de bağlı bulunmamaktadır. İş dünyasında yenilikleri izleme, yaratıcılık, özgün tasarım, müşteri tatmini, insan kaynakları yönetimi, şirketlerin mali ve teknolojik performansı da büyük bir önem taşımaktadır.

İşletmelerin Çoğunluğu KOBİ

Yıllık toplam satış cirosu 50 milyon euro'yu geçmeyen şirketler Basel II'ye göre küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) olarak tanımlanmaktadır. Çalışan eleman sayısına göre ülkemizdeki işletmeler incelendiğinde işletmelerin yüzde 98'inde 50 işçiden az eleman çalıştığı ortaya çıkmaktadır. Ayrıca ülkemizdeki büyük şirketlerin çoğunluğunun yıllar önce KOBİ olarak iş hayatına başladıkları da gözden uzak tutulmamalıdır. Ana sanayi kuruluşları beraber çalışacakları KOBİ'leri seçerken çok titiz davranmaktadır.

KOBİ'lerin tasarım yeteneği, projelendirme, süreç yönetimi, kalite yönetim sistemi, tam zamanında teslimat ve rekabetçi fiyat konularında ana sanayi kuruluşlarını ikna etmeleri gerekmektedir. KOBİ'ler yeni siparişler alabilmek için sadece ana sanayi kuruluşlarının satın alma bölümlerinin onayını değil, araştırma-geliştirme, satış pazarlama ve teknik bölümlerin de onayını almak zorundadır. Ana sanayi kuruluşları beraber çalışacakları KOBİ'leri seçerken bu kuruluşları çeşitli açılardan incelemektedir.

Öyle ki; tasarımdan ürünlerin sevk edilişine kadar olan süreçlerde kalite ve maliyetler kontrol altında mı? Ekip çalışmalarına ve sürekli gelişmeye öncelik verilmekte mi? İnsan kaynakları yönetimi şirketin rekabet gücünü artıracak şekilde tasarlanmakta mı? Yenilikçi, başarılı ve güçlü KOBİ'ler olmadan ana sanayi kuruluşlarının başarılı olma şansı bulunmamaktadır. Bu nedenle KOBİ'ler ülkemizde büyük bir önem taşımaktadır.

KOBİ Destekleri Sürdürülmeli

Üretilen her ürünün bir ömrü vardır. Üretilen ürünlerin modelleri, tasarımları ve fonksiyonları günümüzde çok hızlı değişmektedir. Bütün bu gelişmelere bağlı olarak şirketlerin de bir ömrü bulunmaktadır. Şirketler sürekli gelişme sağlayamazlarsa mevcut durumlarını muhafaza etmelerinin bir yararı olmamaktadır. Küresel rekabette öne çıkan yenilikçi şirketler nedeniyle başarılı olduğu bilinen geleneksel şirketlerin bir kısmının pazar payları giderek azalmaktadır. Ülkemizdeki KOBİ'lerin üretim ve yönetim yeteneklerinin geliştirilmesi amacıyla sağlanan desteklerin sürdürülmesi gerekmektedir.

Bu konuda Doğu Avrupa ve Uzak Doğu ülkelerinde yatırımcılara sağlanan güncel yatırım ve üretim teşviklerinin neler olduğunun araştırılması ve buna göre önlemlerin sürdürülmesi yararlı olacaktır. Yerli sanayimizin yabancı şirketlerle haksız rekabet içinde kalmaması için iş dünyasındaki gelişmelerin sürekli izlenmesi gerekmektedir.  

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA