• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Kitap Okuma Alışkanlığının Artırılması

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.01.2016, 00:00
Libonet'in Ocak 2015'te tamamladığı "Okur Profili ve Kitap Satın Alma Davranışları Araştırması" önemli bir konuyu gündeme getirmektedir. Yedi bölgede, on dört ilde toplam 1542 kişiyle yapılan görüşmelerden elde edilen sonuçlar Türkiye'de okur profili ile ilgili bilgiler vermektedir. Ankete katılanların yüzde 68'i kitap okuduğunu belirtmektedir. Ancak bu insanların sadece beşte biri sıklıkla kitap okuduklarını söylemektedir. Öte yandan Türkiye'nin yüzde 32'si hiç kitap okumamaktadır. Türkiye'de kitap okuma alışkanlığının az olduğu konusunda genel bir kanıya sahip bulunmaktayız.

Doğruyu Öğrenme

Libonet Okur Profili ve Kitap Satın Alma Davranışları Araştırması'na göre Türkiye'de kitap en çok Marmara Bölgesi'nde ve en az da Akdeniz Bölgesi'nde okunmaktadır. Türkiye'de kitap okuma alışkanlığının az olması konusunda televizyon, internet, akıllı cep telefonları ve tabletlerin olumsuz etkileri olmaktadır. Kitap okuyanların yaklaşık yüzde 38'i bulundukları çevrede insanların çok az kitap okumasından rahatsız olduklarını ifade etmektedir.

Yüzde 16'lık kesim ise roman ve hikaye okumanın zaman kaybı olduğunu, insanın mesleğine yararlı olacak ve bilgi verecek kitaplar okumasının daha doğru olacağını belirtmektedir.

Ankete katılanlardan kitap okumadıklarını belirtenlerin yarısı kitap okumanın ilgilerini çekmediğini ve bu nedenle okumadıklarını dile getirmektedir. Öte yandan vakit bulamamak, kitap okumayı sevmemek ve kitap okuma alışkanlığına sahip olmamak gibi nedenler de sıralanmaktadır.

Oysa kitap okumak küçük yaşlarda kazanılması gereken önemli bir bilgi edinme ve doğruyu arama yöntemidir. Ankette göze çarpan ilginç sonuçlardan birkaçı şöyle özetlenebilir: kadınlar yüzde 55 oranında erkeklerden daha fazla kitap okumaktadır. Evli olanlar bekar olanlara göre daha çok kitap okumaktadır. 25-45 yaş grubunda olanlar 18-65 yaş grubunda olanlardan daha çok kitap okumaktadır. Kitap okuyanların yüzde 35'i yılda 12'den fazla kitap okuduğunu belirtmektedir. Kitap okuyanların yarısının evinde 50'nin altında kitap bulunmaktadır.

Evinde 200'den fazla kitabının olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 8 civarındadır. Seçerek ve bilinçli bir şekilde kitap okumak insanların mesleki bilgisini, verimliliğini, hayal gücünü, yenilik yapma potansiyelini, inançlarını ve beşeri ilişkilerini geliştirmektedir. Kitap okuma ve sürekli öğrenme önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Kitap okuyan kimselerin yaklaşık yarısı kitap okuma alışkanlıklarını yetersiz bulduklarını söylemekte ve buna neden olarak da iş yoğunluğunu göstermektedir.

Okuma ve Öğrenme Süreci

Kitap okumanın öncelikli amaçları arasında insanların kendilerini geliştirmeleri ve yeni bilgiler edinmeleri gibi konular bulunmaktadır. Özellikle ülkemizde okuma alışkanlığının artırılması konusu büyük bir önem taşımaktadır. Okul yıllarında verilen eğitim meslek bilgisi ve uygulama yeteneği kazanma açısından yeterli olamamaktadır. Öte yandan teknoloji ve bilimsel uygulamalar günümüzde sürekli gelişmektedir. Bu nedenle okuma ve öğrenme alışkanlığı hayat boyu teşvik edilmesi gereken önemli bir süreç olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA