• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Olumsuz Rekabet ve Başarıya Ulaşmak

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.01.2016, 00:00
İçinde bulunduğumuz yoğun rekabet ortamında sadece emir vermeye ve tek yönlü iletişime dayalı bir yönetim biçimi çeşitli zorluklara sebep olmaktadır. Çalışan elemanların yeteneklerini en iyi şekilde değerlendirebilecek ve müşteri memnuniyeti sağlayabilecek yetkilere sahip olmaları konusu da büyük bir önem taşımaktadır. Ayrıca çalışan elemanların başarıya ulaşabilmeleri için öncelikle ekip çalışmalarına ve katılımcı yönetim anlayışına uyumlu olmaları gerekmektedir. Çalışanlar arasında zaman zaman yaşanan olumsuz rekabet yerine, işlerine sahip çıkan ve birbirlerini destekleyen bir yönetim anlayışının sağlanması daha yararlı olmaktadır.

Performansı Doğru Değerlendirmek

Şirket sahiplerinin ve yöneticilerinin çalışan elemanların performansını doğru değerlendirmeleri konusu önemli bir nokta olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir şirkette elemanların başarılı çalışmalar yapmadan ve somut verimlilik artışları sağlamadan sadece yöneticilerinin gözüne girerek yükselme beklentileri tutarlı bir davranış değildir. Bir şirkette çalışan elemanların başarı kriterleri sadece daha üst düzeyde bir unvana sahip olmakla ve daha yüksek ücret almakla sınırlı bulunmamalıdır. Alışılagelen iş yapma süreçlerini bugünkü haliyle sürdürmeye çaba harcamak geride kalmak anlamına gelmektedir.

Daha yaratıcı ve daha yenilikçi olabilmeleri için çalışan elemanların teşvik edilmeleri, yetkilendirilmeleri ve önlerindeki engellere çözümler bulunması gerekmektedir. Şirketlerde yeniden yapılanma ve sürekli gelişme projelerinin tarafların görüşleri alınmadan zorunlu uygulamalar olarak gündeme getirilmesi de birtakım olumsuzluklar yaratmaktadır.

Şirketlerde çalışan başarılı elemanların zamanla ödüllendirilerek üst düzey görevlere atanmaları tüm çalışanlar üzerinde olumlu etkiler yapmaktadır. Yetkilendirme yoluyla bir takım görevlerini çalışan elemanlarla paylaşan yöneticiler ana görevlerini yerine getirmek ve daha sağlıklı kararlar almak için kendilerine daha çok zaman ayırabilmektedir. Sorgulanmayan alışkanlıklar, günlük işleri yönetmeye gereğinden çok zaman ayırma ve geleceği planlama konularına duyarsız kalma şirketlerde gelişmeyi engellemektedir. Alışılagelen yöntemleri sürdürerek başarıyı sürekli kılmak artık söz konusu olmamaktadır.

Başarıya Ulaşmak

Günümüzde dijital bilgi sistemlerinden yararlanılması zorunlu olmaktadır. Güncel verilere dayanmayan yönetim kararlarıyla başarıya ulaşılması söz konusu değildir. Dijital ortamda bilgi akışı ve iletişim daha somut hale gelmektedir. Dijital ortamda hızlı ve sağlıklı bilgi paylaşımıyla yönetim kademeleri azaltılmakta ve şirket organizasyonu daha yalın ve izlenebilir hale gelmektedir. Küresel rekabet ortamında şirketlerin varlıklarını sürdürebilme başarısı yeni teknolojilere, özgün tasarımlara, yeni ürünlere ve yeni pazarlara ulaşabilme yeteneklerine bağlı bulunmaktadır. Bir başka deyişle yarının iş yapma ve başarıya ulaşma yöntemleri bugünkülerden farklı olacaktır. Bu nedenle gelecekte başarılı olmak isteyen şirketler yapılan işlerin rekabet gücü kaynaklarını doğru tanımlamak ve temel stratejilerini yeniden oluşturmak zorundadır.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA