• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Her Görev Yöneticilik Yeteneği Gerektiriyor

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.04.2016, 00:00

Bir şirkette çalışan yönetici sayısının az olduğu dikkati çekiyor. Şirketin üst yönetimine soruluyor: "Bu şirketi siz yöneticisiz mi yönetiyorsunuz?" Verilen cevap çok ilgi çekici. "Burada çalışan herkes yöneticidir. Her çalışan kimse de yönetici niteliklerine sahiptir." Günümüzde yoğun rekabet ortamında her görev, az ya da çok, yöneticilik yeteneği gerektiriyor. Bu nedenle bir iş yerinde çalışan birçok kimse de aynı zamanda yönetici görevi görüyor.

Başarı Parayla Satın Alınmıyor

Yöneticilik sadece eleştiri yapma ve emir verme işi değildir. Yöneticilik aynı zamanda çalışan elemanları dinleme sanatıdır. Sürekli konuşan bir yönetici karşısındakilerin görüş ve düşüncelerini iyi anlayamamaktadır. Bu nedenle bir yöneticinin konuştuğu sürenin en az yüzde 20'sini karşısındakileri dinlemek için ayırması yararlı olmaktadır.

İleri teknoloji uygulamaları, yeni yönetim anlayışı ve çalışan elemanların yetenekleri bir şirketin başarılı olmasında etkili bir rol oynamaktadır. Şirketlerde yeni yatırımlar yapılmakta ve yeni elemanlar işe alınmaktadır. Ancak başarı parayla satın alınmamaktadır. Bu nedenle şirketlerin başarı düzeyleri ve karlılıkları da birbirinden farklı olmaktadır.

Çalışan elemanlar yaptıkları işleri geliştirme ve verimliliği artırma konularında yeni düşüncelere ve farklı fikirlere sahip olmalıdır. Sadece yukarıdan gelen emirleri uygulayan ve sadece görev tanımındaki işleri yapan elemanlar mesleki açıdan fazla gelişememektedir. Düşüncelerini iş arkadaşlarıyla görüşebilen, yenilik ve farklılık yapmaya ilgi duyan kimseler daha başarılı olmaktadır. Özellikle şirketlerde bilgi ve teknolojinin daha işe yarar hale getirilmesi büyük bir önem taşımaktadır.

Bir eleman başkasının sorumluluk alanına giren konularda da çeşitli sorular sorarak o işle ilgili kendi düşüncelerini söyleyebilmelidir. Düşünceleri sorulmayan ve görüşleri alınmayan elemanlar sürekli gelişmeye bir katkıda bulunamamaktadır. Şirket her çalışanın bilgisinden ve aklından faydalanabiliyor mu? Şirket sahip olduğu potansiyeli iyi bir şekilde değerlendirebiliyor mu? Bu sorular büyük bir önem taşımaktadır. Bir şirkette en büyük israf kurulu kapasiteyi ve çalışan elemanların yeteneklerini iyi bir şekilde değerlendirememektir.

Verimlilik ve Katma Değer

Bir şirketin rekabet gücü ve piyasa değeri sadece yaptığı yatırımlara ve çalıştırdığı eleman sayısına bağlı bulunmamaktadır. Öncelikle iş yapma verimliliğinin ve katma değer artışının sürekli geliştirilmesi büyük bir önem taşımaktadır. Bunları sağlamadan çok çalışmak yeterli olmamaktadır. Hızlı gelişen rakip şirketler varsa, kendilerini başarılı sanan kimi şirketler geride kalabilmektedir. Böyle durumlarda şirketler büyüme sürecinde de krize girebilmektedir.

İş hayatında yeni sorunlar alışılagelen yönetim anlayışıyla çözülememektedir. Yeniliklere duyarlı olmak ve rakip şirketlerden geride kalmamak büyük bir önem taşımaktadır. Yukarıdaki satırlarda ele aldığım konular sadece ülkemizde yaşanan sorunlar değildir. Bu sorunlar uluslararası pazarlarda ve pek çok ülkede yaşanmaktadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA