• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Rekabet Gücü Azalan Süreçlerin Gözden Geçirilmesi

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 03.04.2016, 00:00

İş dünyasında yaşamakta olduğumuz yoğun küresel rekabet ve ekonomik sıkıntılar şirketleri değişime ve yeniden yapılanmaya zorlamaktadır. Eski teknolojileri ve verimsiz iş yapma yöntemlerini günümüzdeki standartlara uyumlu hale getirme ve yeni teknoloji çalışmaları önemli konular olarak karşımıza çıkmaktadır. Değişim süreci artık hayatın bir parçası haline gelmiş bulunmaktadır. Burada önemli olan bir nokta da değişimi bir risk olarak görmek değil, onu iyi değerlendirerek bir fırsata dönüştürebilmektir.

Söylemek Yapmaktan Daha Kolay

Uygulama alanları giderek azalan eski iş yapma yöntemlerinin ve yeni gelişmeler karşısında rekabet gücü azalan süreçlerin yeniden gözden geçirilmeleri gerekmektedir. Yöneticiler günlük işlerle ve ayrıntılarla fazla zaman kaybetmemelidir. Sürekli ayrıntılara giren yöneticiler özellikle yeni projeler ve yeni ürün tasarımları konularında geride kalmaktadır.

Bir şirket yönetim sisteminin çok kademeli ve karmaşık olması gerekmemektedir. Katı hiyerarşi iletişimi ve hızlı karar almayı engellemektedir. Az kademeli ve daha yalın bir organizasyon yapısı şirketlerde bürokrasiyi azaltmaktadır. Böylece çalışan elemanlar kendi düşüncelerini ve yeni fikirleri kolayca iletebilmektedir. Yöneticiler çalışan elemanların iş geliştirme ile ilgili görüşlerine ve yeni fikirlere ilgi göstermelidir.

Emir vermeye ve kontrol etmeye dayalı bir yönetim anlayışı çalışan elemanların motivasyonunu ve mesleki gelişimini sınırlamaktadır. Yöneticiler çalışan elemanlarla zaman zaman konuşmalı ve verimliliğin artırılması için karşılaşılan zorlukların ortadan kaldırılmasına destek olmalıdır. Müşterileri dinlemek ve onların beklentilerini anlamak da büyük bir önem taşımaktadır. Ayrıca rakiplerin neler yaptıklarını bilmek, yeni ürünleri ve sektördeki yeni gelişmeleri takip etmek de gerekmektedir.

İşlerle ilgili birtakım problemlerin nasıl çözülebileceğini söylemek o problemleri çözmekten daha kolaydır. Şirket yönetimi boş hayallere dayalı bir beklenti içinde bulunmamalıdır. Yapılan eleştiriler kişilere yönelik değil, öncelikle kurumsal performansı iyileştirmeye yönelik olmalıdır. Şirketlerde karar verme sürelerinin kısaltılması verimliliğin ve iş akışının artırılması açısından büyük bir önem taşımaktadır. Bu konular küçük ve orta ölçekli işletmeler için de geçerlidir.

Günlük İşler ve Kısa Vadeli Kazançlar

Şirketler çoğu zaman günlük işlere ve kısa vadeli kazançlara öncelik vermektedir. Uzun vadeli projeler ve yeni tasarımlar ikinci planda kalmaktadır. Yukarıdaki satırlar kendini sürekli yenileyen, süregelen alışkanlıkları sorgulayan ve değişime uyum sağlayabilen bir şirket olabilmek için büyük bir önem taşımaktadır. Alışılagelen eski basmakalıp yöntemleri olduğu gibi sürdürme yerine yeni gelişmeleri takip etme ve geleceğe yönelik bir vizyon oluşturma büyük bir önem taşımaktadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA