• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

İş Hayatında Mantıklı Olma ve Risk Alma

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 27.03.2016, 00:00

Akademik eğitim gören kimselerin ders kitaplarından öğrendikleri bilgiler çoğu zaman iş hayatında karşılaşılan problemlerin çözümünde ve süreç geliştirme çalışmalarında yeterli olmamaktadır. Bir başka deyişle meslek öğrenme çalışmalarının uzun süreli olması ve yeni gelişmelerin de takip edilmesi gerekmektedir.

İş dünyasında yeni teknolojileri uygulama ve süreç geliştirme çalışmalarına katkıda bulunma amacıyla üniversite ve sanayi işbirliğinin geliştirilmesi bu nedenle büyük bir önem taşımaktadır. Böyle bir uygulama sanayinin beklentilerine daha uygun nitelikteki elemanların yetişmesine de katkı sağlamaktadır.

Ölçülü Riskler

Günümüzde çalışan elemanların becerikli, açık fikirli, çalışkan, sağduyuya sahip ve risk alabilen kimseler olmaları gerekmektedir. Alınan riskli kararlar istenen kurumsal hedeflere ulaşmayı sağlayacak yeni düşünceleri harekete geçirebilmektedir. Yaşamakta olduğumuz küresel rekabet ortamında ne iş yapılırsa yapılsın ölçülü riskler almayan bir kuruluş ve sıradan bir eleman gelecek açısından fazla bir güvenceye sahip bulunmamaktadır.

Öte yandan riskli kararların sebep olacağı hatalardan ders alınması da zorunlu olmaktadır. Yıkıcı eleştirilerin yapılması yerine motive edici ve yol gösterici yöntemlerin uygulanması daha yararlı sonuçlar vermektedir. Bu nedenle insan kaynakları yönetimi büyük bir önem ve öncelik taşımaktadır.

Çalışan elemanların görevleri ve sorumlulukları sadece günlük işleri takip etmekle sınırlı tutulmamalıdır. Yaşanan sorunlara özgün, mantıklı ve somut çözüm yollarının bulunması gerekmektedir. Sürekli mantıklı kararların verilmesiyle ortaya çıkan bir önemli sorun da yeni düşüncelerin ve farklı önerilerin göz ardı edilmesidir. Böyle olunca herkes birbirine benzer şekilde çalışmakta ve daha iyi sonuçlara ulaşmak için kimse bir risk almamaktadır.

Günümüzde yöneticiler alışılagelen basmakalıp yöntemlerle zaman kaybetmek yerine ulaşmak istedikleri sonuçları elde edebilecek kararları alma ve bu yönde uygulamalar yapma cesaretini gösterebilmelidir. Artık robot gibi tekrarlanan işleri yapan, iş geliştirme ve verimlilik artırma konusunda sorumluluk duymayan bir çalışma anlayışı iş dünyasında başarısızlıklara sebep olmaktadır.

Farklı Olmanın Değeri

İş hayatında şirketler başarıya ulaşabilmek için bir takım somut desteklere ihtiyaç duymaktadırlar. Problemlerle karşılaşınca düşünülemez olanı düşünebilen, imkânsız olanı mümkün kılabilme cesaretini gösteren, yetenekli ve işine bağlı elemanlar büyük bir önem taşımaktadır. Öte yandan güvenilir ve doğru olacağı düşünülen kurumsal çözüm yolları seçildiği zaman bile birtakım fırsatların kaçabileceği konusu da gözden uzak tutulmamalıdır.

Sıradan bir eleman olmanın sakıncalarını gören ve farklı olmanın değerini anlayan kimseler kendine, işine, çalıştığı kuruluşa, özel hayatına ve dünyaya farklı bir açıdan bakmak zorunda kalmaktadır. Yoğun rekabet ortamında iş yerleri böyle bir bakış açısıyla değişime uyum sağlama, yeniden yapılanma ve sürekli gelişme hedeflerini canlı tutmalı, mantıklı olmalı ve ölçülü riskler de almalıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA