• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

4. Sanayi Devrimi - Sanayi 4.0

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 15.05.2016, 00:00

Türkiye'de imalat sektöründe otomasyon uygulamalarının yaygınlaştırılması, robotikten daha çok yararlanılması ve 3. Sanayi Devrimi ile ilgili eksikliklerin giderilmesi konuları ekonomimizin gelişmesi açısından önem taşımaktadır. 4. Sanayi Devrimi çalışanların, üretilen ürünlerin ve sistemlerin birbirleriyle iletişim içinde olmalarını, kuruluşların kendi içlerinde ve birbirleri arasında gerçek zamanlı ve yüksek katma değerli bağlantılar kurmalarını öngörmektedir. 4. Sanayi Devrimi ile ilgili uzun dönemli altyapı projelerinin ülkemizde de ele alınması yararlı olacaktır.

4. Sanayi Devrimi, internetin çevremizdeki verilerle daha çok etkileşim içinde olmasını, makineler ve sistemler arası iletişimin yaygınlaşmasını, üretim süreçlerinde robotların kullanımının artırılmasını esas almaktadır. 4. Sanayi Devrimi temel olarak dokuz farklı bileşenden oluşmaktadır. Bunlar otonom robotlar, simülasyon, dikey ve yatay sistem entegrasyonu, nesnelerin interneti, siber güvenlik, bulut depolama, katma değer üretim, genişletilmiş gerçek ve büyük veri tabanı olarak sıralanabilir. Bu bileşenler kullanılarak dijital üretim modeliyle gereksiz üretimin sınırlandırılması ve maliyetlerin aşağı çekilmesi söz konusu olabilecektir. Konunun uzmanları 10-20 yıllık süreler içinde entegrasyonu tamamlayan kuruluşlar arasında 4. Sanayi Devrimi'nin uygulanabilir hale geleceğini hesaplamaktadır.

4. Sanayi Devrimi'ne yönelik çalışmalar için kuruluşların yol haritalarını belirlemeleri, bunun yanı sıra AR-GE harcamaları ve dönüşüm için gerekli yatırımlara kaynak ayırmaları önemli olmaktadır. 4. Sanayi Devrimi'ne geçişte otomasyonun artırılması, siber fiziksel sistemlerin geliştirilmesi, firma içi dikey entegrasyonun sağlanması ve değer zinciri boyunca yatay entegrasyonun geliştirilmesi gerekmektedir. Bu amaçla mevcut durumun değerlendirilmesi, eksiklerin belirlenmesi ve öncelikle ele alınacak projeler üzerinde çalışılması gerekmektedir.

4. Sanayi Devrimi'nin, müşteriden tedarikçi ağına kadar uzanan, tüm süreçleri kapsayan bütünleşik bir çözüm hedefiyle ele alınması gerekmektedir. Ürünün tüm yaşam döngüsünü kapsayan süreçte müşteriler, tüketiciler ve tüm paydaşlar sisteme katılabilmekte, ürünle ilgili katkı ve beklentilerini iletebilmektedir. İş dünyasında verimliliği ve kaliteyi artırma amacıyla yeni yatırımların yapılması gerekmektedir. Sadece verimlilik ve kalite artışı değil, yeni tasarımlar yapmak, rekabet gücünü artırmak ve müşteri memnuniyeti sağlamak da büyük bir önem taşımaktadır.

Ar-Ge, inovasyon ve sürekli gelişme çalışmalarıyla süreklilik kazanan yeni teknoloji uygulamaları ve rekabet gücü yüksek ürünlerin üretimi ülkemizi uluslararası pazarlarda daha rekabetçi bir konuma yükseltecektir. 4. Sanayi Devrimi'ni gerçekleştirme sürecinde öncelikle altyapı çalışmalarının tamamlanması gerekmektedir. Bunların yapılması durumunda ülkemizde ekonomik büyümenin hızlanması ve GSYH oranlarının OECD ülkeleri ortalamasının çok üstüne çıkması söz konusu olabilecektir.

Bilişim teknolojileri iş dünyasında farklı alanlarda hızlı bir şekilde yayılmakta ve yeni bir bütünsel sanayi yönetimi dönemine girilmektedir. Ülkemizde sahip olduğumuz sanayi potansiyelinin yeni teknoloji yatırımlarıyla desteklenmesi gerekmektedir. Sanayi verimliliğini bilişim teknolojileriyle buluşturan 4. Sanayi Devrimi'ne Türkiye'deki tüm kesimlerin dikkatini çekmek ve bu konudaki farkındalığı artırmak büyük bir önem taşımaktadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA