• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Uluslararası Standartlar ve Dışa Açık Büyüme Stratejileri

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.05.2016, 00:00

Ülkemizde eğitilmiş ve yetenekli iç gücüne duyulan gereksinim her geçen gün artmaktadır. Bunun için sadece diploma sahibi olmak yeterli bulunmamaktadır. Bilgi birikimi ve uygulama yeteneği önem ve öncelik taşımaktadır. Yabancı dil bilmeyen bir kimsenin kendini geliştirebilmesi ve mesleğinde başarılı olabilmesi sınırlı bir düzeyde kalmaktadır. Günümüzde eğitimin bir hedefi de dünya vatandaşı yetiştirmek, bir başka deyişle, uluslararası standartlarla baş edebilecek gençler yetiştirmektir.

Bilgi İşçisi Olabilme

Günümüzde iş yapma ve iş yönetme biçimleri daha çok bilgiye dayalı olmak zorundadır. Ayrıca uluslararası bilgi ağından yararlanmak büyük bir önem taşımaktadır. Bunları gerçekleştirirken iş yerlerinde çalışan elemanlar arasında bireysel rekabet yerine takım çalışmalarının, yıldız oyuncu arayışı yerine yenilikçi takım çalışmalarının teşvik edilmesi gerekmektedir. İş dünyasında yeni örgütlenme modellerine duyulan gereksinim de her geçen gün artmaktadır. Dünyayı yakından izleme ve değişime açık olma zorunlu hale gelmektedir. Şirketler artık açık iletişim ve katılımcı yönetim anlayışıyla yönetilerek başarıya ulaşmaktadır.

İş dünyasında kas gücüne dayalı eleman ihtiyacı giderek azalmaktadır. Teknoloji geliştikçe güç isteyen işler makinelerle, otomatik sitemlerle ve robotlarla yapılmaktadır. İş arayan elemanlarda öngörülen nitelikler giderek bilgi işçisi olabilme yeteneğini ön plana çıkarmaktadır. Onun için çalışan elemanların işbaşında eğitimi ve bireysel kalite konusu önem kazanmaktadır. Bilgi ve iletişim teknolojileri dünyaya açılan bir pencere gibi bireylerin ufkunu genişletmekte ve bireysel performansın artırılmasında önemli bir rol oynamaktadır.

İş yerleri, hangi büyüklükte olurlarsa olsunlar, aynı zamanda bir eğitim yeri olmak zorundadır. İşbaşında eğitimin bir amacı da çalışanların çağdaş bilgiye ulaşma becerilerinin geliştirilmesidir. Rekabetçi bilgi teknolojisine sahip olmayan kuruluşların geleceği büyük bir risk taşımaktadır. Günümüzde bilgi teknolojisi altyapısı olmadan bir kuruluşun varlığını sürdürebilmesi kolay değildir. Yeni projeler ve yeni yatırımlar için de bu riskler geçerli bulunmaktadır.

Günümüzde küçük bir şirket yönetiminden ülke yönetimine kadar uluslararası verileri göz önüne almadan yönetimde başarı sağlamak söz konusu olmamaktadır. Dünyadaki değişimi izlemek ve uluslararası rekabetle baş edebilmek için küresel bilgi iletişim ağı içinde yer almak gerekmektedir. Çalışan elemanların ve kuruluşların başarılı olabilmeleri artık bilgi çağı ürünlerine ulaşabilme ve onları değerlendirebilme yeteneklerine bağlı bulunmaktadır. Her görev yapan kimse için sürekli öğrenme ve sürekli gelişme zorunlu olmaktadır. Çağdaş dünyadan kopmamak bu nedenle de büyük bir önem taşımaktadır.

Yeni İş Yapma Anlayışı

Uluslararası pazarlarda fırsatları önceden fark etmek, yeni ürünlerin tasarımında ve üretiminde öncü olmak, maliyetlerde ucuz iş gücünün dışında teknolojik rekabet avantajlarını da değerlendirmek hep yeni iş yapma anlayışına sahip olmayı gerektirmektedir. Şirketlerin başarılı olmaları yalnızca kendi yapılarındaki dinamiklerle sağlanamamaktadır. Ülkenin ekonomi politikalarının tutarlılığı ve sürekliliği de önemli bir etken durumundadır. Ayrıca kurumsal politikaların ulusal politikalarla desteklenmesine de ihtiyaç duyulmaktadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA