• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

İş Dünyasında Önemli Konular

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08.05.2016, 00:00

İş dünyasında ele alınması gereken önemli konular bulunmaktadır. Yoğun rekabet ve hızlı değişim ortamında mevcut iş süreçlerini bugünkü haliyle sürdürmeye çalışmak giderek geride kalma ve başarısız olma anlamına gelmektedir. Daha yaratıcı ve yenilikçi olabilmek için çalışanların teşvik edilmesi, yetkilendirilmesi ve üretimin önündeki engellerin kaldırılması gerekmektedir. Şirketlerin stratejik hedeflerini göz önünde bulundurarak kariyer geliştirme programlarına ve verimlilik artırma projelerine de öncelik vermeleri zorunlu olmaktadır.

Geleceğe Hazırlık

Çalışan elemanlar arasında kurulan olumlu ilişkiler ve sağlanan karşılıklı güven ortamı motivasyonu artırmaktadır. Kuruluşlarda yeniden yapılanma çalışmalarında beşeri ilişkiler ve insani boyut giderek daha büyük bir önem taşımaktadır. Bir yönetici sadece işleri yönetmekten değil, çalışanları motive etmek ve verimliliği artırmaktan da sorumlu bulunmaktadır. Çalışan elemanların kişisel gelişimine katkı sağlayan şirketler daha iyi iş sonuçlarına ulaşabilmektedir. Çalışanlara duyarlı davranmayan ve olumlu iletişim kuramayan yöneticilerin başarıları sınırlı bir düzeyde kalmaktadır.

Çalışan elemanların birbirlerine rakip olmalarına yol açacak bir ortam yaratılmamalıdır. Çalışanlar arasında yıpratıcı rekabet yerine, işlerine sahip çıkan ve birbirlerini destekleyen takım çalışmalarının ön plana çıkarılması daha başarılı sonuçlar vermektedir. Bir şirketin başarıya ulaşabilmesi için çalışan her elemanın, görevi ne olursa olsun, iyi bir takım elemanı olması büyük bir önem taşımaktadır. Ayrıca takım çalışmaları salt emir ve komutaya dayalı bir yönetim biçimi değildir. Buradaki amaç eldeki fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek, müşteri memnuniyeti sağlamak ve başarıyı sürekli kılmaktır.

İşlerin yönetiminde dijital bilgi sistemlerinden yararlanılması zorunlu olmaktadır. Güncel verilere dayanmayan yönetim kararlarıyla başarıya ulaşılması söz konusu değildir. Dijital ortamda hızlı ve sağlıklı bilgi paylaşımıyla yönetim kademelerinin sayısı azaltılmakta, şirket yönetimi daha yalın ve izlenebilir bir hale gelmektedir. Bir başka deyişle dijital ortamda bilgi akışı kurumsal iletişimi daha hızlı ve daha somut bir hale getirmektedir.

Başarı Kriterleri

Çalışan elemanların bilgili ve deneyimli olmaları şirketlerin başarıya ulaşmalarında etkili bir rol oynamaktadır. Yeniden yapılanma sürecinde görev dağılımı tasarlanırken çalışan elemanların performans değerlendirme ve kariyer geliştirme programları büyük bir önem taşımaktadır. Bu nedenle insan kaynakları bir masraf ve maliyet unsuru olarak değil, öncelikle farklılık ve rekabet gücü yaratmada temel araç olarak görülmelidir.

Küresel rekabet ortamında şirketlerin varlıklarını sürdürebilme başarıları yapacakları yeni teknoloji yatırımlarına, yenilikçi ürün tasarımlarına ve yeni pazarlara açılabilme kapasitelerine bağlı bulunacaktır. Yarının iş yapma ve başarıya ulaşma kriterlerinin bugünkülerden çok daha farklı olacağı gözden uzak tutulmamalıdır. Bu nedenle gelecekte de başarılı olmak isteyen kuruluşların çalıştıkları sektördeki rekabet gücü kaynaklarını doğru tanımlamaları ve temel stratejilerini buna göre yeniden oluşturmaları büyük bir önem taşımaktadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA