• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

İş Dünyasında Hep Daha İyisini Yapmak

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22.05.2016, 00:00

Nasıl üretim ve hizmet sektörlerinin gelişmesi bilgi ve teknolojiyle sınırlı değilse, iş dünyasında başarılı olmak da kurallar ve yazılı talimatlarla sınırlı bulunmamaktadır. Küresel rekabet ve sürekli gelişme ortamında hep daha iyisini yapmak gerekmektedir. Günümüzde yenilikleri araştırmadan ve farklı uygulamalar yapmadan iş dünyasında başarıları sürdürmek söz konusu olmamaktadır.

Başarılı ve yüksek rekabet gücüne sahip kuruluşlar incelendiğinde başarıların temelinde yatan en önemli etkenin "farklılık yaratmak", bunu sağlayan en önemli özelliğin ise "motivasyon" olduğu görülmektedir. Farklılık yaratmayı engelleyen etkenler arasında eski düşünce kalıplarını aşamamak, onay kademelerinin çokluğu, mali kaynakların yetersizliği ve kişisel özgürlüklerin fazla sınırlandırılması bulunmaktadır.

Küresel Gelişmelerin Takip Edilmesi

Bir yöneticinin başarısı beraber çalıştığı elemanların başarısıyla ölçülür. Gerçek yöneticiyle çalışan kimseler başarılı olmaktadır. Artık yöneticiler sadece emir verme ve kontrol etme görevini değil, rehberlik etme ve destek olma görevlerini de üstlenmektedir. Amaç katılımı ve verimliliği artırmak ve doğru kararların alınmasını sağlamaktır. Şirketler hiyerarşi, organizasyon şemaları ve talimatlarla değil, değerler, kavramlar ve fikirlerle yönetilmek zorundadır.

Başarılı bir yönetici alışagelen ekonomik, sosyal, kültürel, teknolojik ve bilimsel kavramları yargılayabilen ve değişimi önceden hissedebilen bir kimsedir. Başarılı yöneticiler davranışlarıyla diğerlerine örnek olur, takım çalışmasın teşvik eder, yeni fikirlerin üretilmesi için ortam sağlar. Stratejik düşünür. Bir işin bütünlüğünü görebilir, vizyon geliştirebilir, uzun vadeli bakabilir.

Yönetici çalışan elemanlara destek olur, katkı yapar ve yol gösterir. İnsanlara ümitsizlik değil, başarı aşılar. İnsanları hareketlendirir, motive eder, coşku verir. İnsanların uyum içinde çalışmasını sağlar. İletişimin önündeki gizli engelleri ortadan kaldırır. Diyalogu açık tutar.

Çalışma alanlarını sadece belirli ürünlerle ve belirli pazarlarla tanımlayan iş yerleri kendi geleceklerini sınırlamış olmaktadır. Yöneticiler küresel gelişmeleri takip etmeli ve hedef alınan rakipler dünyanın en iyileri arasından seçilmelidir. Müşterilerle iş yerleri arasındaki gizli engelleri ortadan kaldırması gerekmektedir. Müşterilerle iyi bir diyalog kurulması ve müşteri memnuniyetinin sağlanma büyük bir önem taşımaktadır.

Değişimi Algılama ve Farklı Olabilme

Çoğu zaman yöneticiler günlük işleri yönetmeye gereğinden fazla zaman ayırmaktadır. Sadece bugünü yöneten yöneticiler için tehlike çanları çalmaktadır. Yarını bugünden planlamak gerekmektedir. Yöneticilerin önemli bir görevi de geleceğe ilişkin yeni bir bakış açısı geliştirmektir. İş yerleri küresel rekabet şartlarında kendilerini yeniden tanımlamak, geleceğe yönelik temel stratejilerini belirlemek, sektörünü yeniden keşfetmek zorundadır. Bunları gerçekleştirebilmek için değişimi algılama ve farklı olabilme yeteneği büyük bir önem taşımaktadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA