• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Yatırım Ortamının İyileştirilmesi

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.07.2016, 00:00

Günümüzde pek çok ülke refah artışı sağlamada, gelir dağılımında ve işsizlik probleminin çözümünde dünya genelinde yeteri derecede tatmin edici çözümlere ulaşamamaktadır. Ekonomik ve sosyal bir süreç olan ve serbest dolaşımı destekleyen küreselleşmeyle ilgili birtakım kuşku ve olumsuz tutumlar da göze çarpmaktadır. Bunların sonucu olarak, ileriye yönelik belirsizlikler ve dünya ülkelerini kapsayan bir ekonomik durgunluk dönemi yaşanmaktadır. Dünya ekonomisinde yaşanan bu yavaş büyüme döneminin etkisini bir süre daha sürdüreceği tahmin edilmektedir.

Sahip Olduğumuz Potansiyel

Öte yandan ülkeler giderek kendi içlerine kapanmaktadır. Britain ve Exit kelimelerinin birleşmesinden oluşan Brexit, İngiltere'nin Avrupa Birliği üyeliğinden çıkmasını ifade eden güncel bir kelimedir. Bu tip yaklaşımlar iyi yönetilemezse riskli durumlar oluşturabilecektir. Avrupa Birliği (AB) sürecinin ülkemizin ve AB ülkelerinin yararına gelişmeler sağlayacağına olan inancımızı sürdürmeli ve bu konuda sahip olduğumuz potansiyeli daha iyi değerlendirmeye çaba harcamalıyız.

Kalkınma Bakanlığı'nın "Yatırım Ortamını İyileştirme" ile ilgili yaptığı açıklamalara göre ülkelerin yatırım ortamını karşılaştırmalı olarak inceleyen çeşitli uluslararası araştırma kuruluşları bulunmaktadır. Bu araştırmalar çeşitli yabancı yatırımcılar tarafından da referans olarak kullanılmaktadır. "Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı Endeksi" bu konuda önemli bir kaynak oluşturmaktadır. Bu endekse göre 2006'da 155 ülke arasında 84'üncü sırada yer alan Türkiye bugün 189 ülke arasında 55'inci sırada bulunmaktadır.

Yeni bir şirketin işe başlayabilmesi için yapılması gereken işlem sayısı incelendiğinde Türkiye'nin 94'üncü sırada yer aldığı görülmektedir. Kredi temini göstergesinde Türkiye 79'uncu, vergi ödemeleri göstergesinde ise 61'inci sırada bulunmaktadır. Şirket tasfiyesi bu göstergeler arasında en kötü durumda olanıdır. Türkiye şirket tasfiyesi göstergesinde öteki ülkeler arasında 124. sırada yer almaktadır. Bu veriler ülkemizde yatırım ortamının daha da iyileştirilmesine ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir.

Ulusal Geliri Artırma Çabaları

İşsizliğin azaltılması, istihdamın ve üretimin daha çok artırılması için yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik çalışmaların hızlandırılması gerekmektedir. Yatırım ortamını iyileştirmek için de yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulmaktadır. İşsizliğin azaltılması ve işgücü verimliliğinin yeni teknoloji uygulamalarıyla artırılması konuları bugün pek çok ülkenin gündeminde giderek öncelik kazanmaktadır.

Yatırım süreçlerinde bürokrasiyi azaltacak ve kurumsal performansı artıracak düzenlemelere ihtiyaç duyulmaktadır. Yeni teknoloji uygulamaları, daha verimli üretim ve ulusal geliri artırma çabalarının sürdürülmesi önem taşımaktadır. Daha verimli çalışma ve katma değeri yüksek ürünler üreterek uluslararası pazarlardaki faaliyetlerimizi artırma konularına öncelik vermemiz gerekmektedir. Ülkemizde üretim, ihracat ve istihdamı artırmak amacıyla yatırımların artırılması konusu büyük bir önem taşımaktadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA