• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Şirketlerde Başarı Umudu

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.07.2016, 00:00

Çalışan bir elemanın sadece kendisine söylenen ve sürekli aynı şekilde tekrarlaması istenen işleri yapması uzun sürede iş süreçlerinin geliştirilmesine ekonomik bir katkı sağlamamaktadır. Hızla değişmekte ve çeşitlenmekte olan tüketici taleplerinin karşılanması ve uluslararası pazarlara açılma zorunluluğu şirketlerde sürekli gelişmeyi zorunlu kılmaktadır. Gelişen teknolojilere uyum sağlamaya, yeni pazarlara açılmaya, farklı ürünler tasarlamaya ve rekabet edebilir olmaya artık bir insan ömrü yetmemektedir. Bu nedenle takım ruhunun geliştirilmesine ve ekip çalışmalarının artırılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

Veriler Yararlı Bilgilere Dönüşmeli!

Şirketler uluslararası pazarlarda yeni gelişmeleri izlemekte, hızlı ve rasyonel kararlar alarak rekabet güçlerini artırmaya çaba harcamaktadır. Ayrıca şirketler öğrenen organizasyon felsefesini benimseyerek kendilerini yenileyen ve geliştiren bir yapıya kavuşabilmektedir. Bu çabalar sonucunda farklı ve inovatif projeler ele alınmakta, yeni tasarımlara ve rekabet gücü yüksek yatırımlara öncelik verilebilmektedir. Böylece şirketlerde başarı umudu da artmaktadır.

Şirketler uluslararası pazarlarda hedef aldıkları başarılara ulaşabilmeleri için verimliliklerini artırmaya ve kapasitelerini genişletmeye ağırlık vermektedir. Ayrıca, bir ülkede sanayinin gelişimi sadece birkaç şirketle tamamlanabilecek bir süreç değildir. Sanayinin tabana yayılması, bilgi birikiminin sağlanması ve kuruluşların dinamik olmaları gerekmektedir.

Toplanan verilerin zamanında ve doğru yöntemlerle değerlendirilmesi, verilerden yararlı bilgiler elde edilmesi büyük bir önem taşımaktadır. Farklı görevlerde çalışan bireylerin görüşleri ve sürekli gelişmeyle ilgili önerileri de göz ardı edilmemelidir. Öğrenen organizasyon kavramı, katılımcı yönetim ve çalışan elemanların bu konulardaki düşüncelerini açıklayabilmeleri iş yerlerinde motivasyonu artırmaktadır.

Şirketlerde yöneticilerin görevleri çalışanlar arasında ortak hedeflere yönelik bir bilinç oluşturmak, her düzeyde çalışanları sürekli gelişme ve verimlilik artırma konularında teşvik etmektir. Toplam kalite yönetimi sistemini uygulamak ve öğrenen organizasyon yapısına sahip olmak şirketlere rekabet gücünü artırmaktadır. Öğrenen organizasyon kavramına yönelik uygulamalarla toplam kalite yönetimi daha etkili olmakta ve sürekli gelişme bir başarı modeli haline gelmektedir.

Fırsatları Önceden Fark Etmek

Uluslararası pazarlarda fırsatları önceden fark etmek, yeni ürünlerin tasarımında ve üretiminde öncü olmak, maliyetlerde ucuz iş gücünün dışında teknolojik rekabet avantajlarını da değerlendirmek hep yeni bir dünya görüşüne sahip olmayı gerektirmektedir. Şirketlerin başarılı olmaları yalnızca kendi yapılarındaki dinamiklerle sağlanamamaktadır. Ülkenin ekonomi politikalarının etkinliği ve sürekliliği de büyük bir önem taşımaktadır.

İş dünyasında kas gücüyle çalışan elemanlara duyulan gereksinim giderek azalmaktadır. Güç isteyen işlerin makinelerle ve robotlarla yapılması tasarlanmaktadır. Bireylerde aranılan koşullar giderek bilgi işçisi olma niteliğini ön plana çıkarmaktadır. Bilgi ve iletişim teknolojileri dünyaya açılan bir pencere gibi çalışanların ufkunu genişletmektedir. Bu nedenle çalışanların eğitimi ve öğrenen organizasyon kavramı büyük bir önem taşımaktadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA