• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

İş Dünyasında Yenilik Yapmak

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 04.09.2016, 00:00

Günümüzde yeni teknolojilerin etkisiyle iş dünyasında hızlı bir değişim süreci yaşanmaktadır. 4. Sanayi Devrimi internetin çevremizdeki verilerle daha çok etkileşim içinde olmasını, makineler ve sistemler arası iletişimin yaygınlaşmasını, üretim süreçlerinde robotların kullanımının artırılmasını esas almaktadır. 4. Sanayi Devrimi'nin bileşenleri arasında otonom robotlar, simülasyon, dikey ve yatay sistem entegrasyonu, nesnelerin interneti, siber güvenlik, bulut depolama, katma değer üretimi, genişletilmiş gerçek ve büyük veri tabanı yer almaktadır.

Dijital Dönüşüm ve Akıllı Üretim

Bu bileşenler kullanılarak dijital üretim modeliyle verimsiz üretimin sınırlandırılması ve maliyetlerin aşağı çekilmesi söz konusu olabilmektedir. Dijital dönüşüm ve akıllı üretim kapsamındaki çalışmaların önümüzdeki dönemde iş dünyasının ana gündem maddeleri arasında yer alacağına kesin bir gözle bakılmaktadır. Ayrıca bugün var olan kimi mesleklerin önümüzdeki yıllarda giderek yok olacağı ya da bugünkü uygulamalardan çok daha farklı nitelikler kazanacağı konusu da kesinlik kazanmaktadır.

Bundan sonra iş hayatında başarılı olabilmek yeni teknolojileri izlemeye, Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına öncelik vermeye bağlı bulunmaktadır. Şirketlerde alışılagelen hiyerarşik yönetim anlayışı inovasyon yapmak için yeterli bir ortam sağlamamaktadır. Klasik şirketlerin yönetim anlayışı çoğu zaman verimliliği ve karlılığı artırma konularına odaklanmaktadır. Bir an önce masrafların kısılması, iş süreçlerinin iyileştirilmesi, maliyetlerin düşürülmesi ve satış karlarının artırılması zorunlu olmaktadır. Bu nedenle uzun vadeli teknoloji ve inovasyon yatırımları yapmak yerine günlük sorunları çözerek işleri sürdürme hedefi ön plana çıkmaktadır.

Günümüzde şirketler yeni teknoloji ve inovasyon hedeflerine değil, çoğunlukla kısa vadeli performans hedeflerine yönelmektedir. Bir başka deyişle günlük işler öncelik kazanmaktadır. Şirketlerin büyümesinin, istihdamın ve karlılığın artmasının inovasyona bağlı olduğu çoğu zaman göz ardı edilmektedir. Oysa pek çok yabancı kuruluş yeni teknoloji ve inovasyon uygulamalarıyla başarıya ulaşmaktadır.

Yeni Fikirleri Hayata Geçirmek

Şirketler yeni teknolojileri izleme ve inovasyon çalışmaları konularında daha duyarlı olmak zorundadır. İş dünyasında sürekli değişen yoğun rekabet koşulları yeni teknolojilerin izlenmesini ve inovasyon çalışmalarına öncelik verilmesini sınırlamaktadır. Ayrıca kalite yönetim sistemleri de içe bakış yaklaşımını ön plana çıkarmaktadır. Bu nedenle sanayi kesimi eski uygulamalar ve mevcut durumu sürdürme alışkanlıkları konularında daha dikkatli olmak zorundadır.

Küresel rekabet sürecinde sadece yeni fikirlere sahip olmak yetmemektedir. Yeni fikirlere sahip olmak kolay, ancak bu yeni fikirlerin hayata geçirilmesi öyle kolay olmamaktadır. Ayrıca ülkemizde yeni teknoloji uygulamalarını ve inovasyon sürecini bir şirket kültürü olarak benimseyen kuruluşların sayısının da artırılması gerekmektedir. Şirketlerde üretim, karlılık ve istihdam artışı hedefleri yeni teknoloji ve inovasyon uygulamalarının artırılması hedefleriyle desteklenmelidir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA