• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Geleneksel Kültürümüzde Ekip Çalışmaları

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 07.08.2016, 00:00

Bir yöneticinin en öncelikli görevleri arasında ekip çalışmaları yaparak iş hedeflerini ve performans kriterlerini belirlemek, çalışanların bilgi ve yeteneklerinin gelişmesine katkıda bulunmak, işi sevdirmek ve başarıyı ödüllendirmek yer almaktadır. Geleneksel kültürümüzde ekip çalışmaları önemli bir konuma sahip bulunmaktadır. Her mesleğin bir çıraklık dönemi bulunmaktadır. Çıraklık yapmadan usta olmak söz konusu değildir. Ekip çalışmaları iş yerlerinde eleman yetiştirme açısından da yararlı olmaktadır.

Yeni Fırsatlar

Ekip çalışmaları yoğun rekabet ortamında her alanda yararlanılması gereken etkili bir çalışma ve dayanışma yöntemidir. Sadece iş yaşamına yeni atılacak gençler için değil iş dünyasındaki çeşitli süreçlerde çalışan elemanlar, sporcular, müzisyenler, banka çalışanları, sağlık görevlileri, çeşitli sivil toplum kuruluşları ve kamu kesimi için de ekip çalışmaları yeni fırsatlar yaratmaktadır.

Ekip çalışmalarında bilgi, deneyim ve yeteneğe dayalı bir görev dağılımı bulunmaktadır. Ekip elemanları ve verilen görevler arasında önemli ya da önemsiz diye bir ayrım yapılmamaktadır. Ekip çalışmaları belirli hedeflere yönelik başarıya ulaşma yolculuğudur. Bir zincirin her halkası gibi ekip çalışmalarında da her bir çalışan önemlidir.

Ekip çalışmaları kendi kendini yöneten birimler özelliği göstermektedir. Hiyerarşik yönetim yaklaşımıyla ekip çalışmalarında farklılık yaratılamamakta ve başarıya ulaşılamamaktadır. Ekip çalışmalarındaki sorumluluk duygusu bireyler arasında senlibenli olmamayı ve belli bir mesafeyi korumayı gerektirmektedir.

Güven duygusu yaratılmadan iş yerlerinde söylenenlerin inandırıcı olması söz konusu değildir. Müşterilere, ekip elemanlarına ve yöneticilere ulaşmak için düşüncelerin açık ve yalın bir biçimde belirtilmesi gerekmektedir. Böyle olursa düşünceler daha etkili ve daha anlamlı bir şekilde ifade edilebilmektedir. Sözlü iletişim yeteneğinin artırılması tüm bireyler için büyük bir önem taşımaktadır. Kuruluşlarda ekip çalışmalarıyla etkili bir iletişim ağı oluşturulabilmekte, toplam kalite yönetimi, değişim yönetimi ve sürekli gelişme sağlanabilmektedir.

Bireysel Yetenekleri Artırmak

İş yerlerinde çalışan elemanların yaptıkları işleri geliştirme ve verimliliği artırma konularında farklı görüşler açıklamaktan çekinmemeleri teşvik edilmektedir. Herkesin aynı görüşleri paylaştığı bir kuruluş, bir başka deyişle, aynı görüşteki insanlardan meydana gelen bir kuruluş yenilikçi ve yaratıcı olamamaktadır. Bağımsız düşünebilir ve uygulama yapabilirlerse çalışan bireylerin yetenekleri artmaktadır. Böylece çalışan elemanların bireysel yetenekleri ekip çalışmaları ve olumlu bir iletişim ortamıyla daha iyi gelişebilmektedir.

Ekip çalışmalarında bireylerin yaptıkları işlerle ilgili geliştirilmesini gerekli gördükleri konularda düşüncelerini ekip arkadaşlarıyla ve ekip lideriyle konuşmaları şirketlere olumlu katkılar sağlamaktadır. Kurumsal değişim sürecinde karşılaşılan sorunların çözümü için hep başkalarından yardım beklemek yerine ekip çalışmalarında görev almak çalışan elemanların bireysel gelişimi için de iyi bir fırsat yaratmaktadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA