• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

İş Yerlerinde Esnek Yönetim Anlayışı (2)

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28.08.2016, 00:00

Yeni geliştirilen rekabetçi bir ürün ya da yeni bir teknoloji piyasaya sürüldüğü zaman, eski teknolojileri kullanmaya devam eden şirketler çeşitli zorluklarla karşılaşmaktadır. Bu nedenle şirketlerin sürekli gelişme ve küresel rekabetle baş etme konularında önemli sorumlulukları bulunmaktadır. Ayrıca gelecekte ön plana çıkma potansiyeli olan yeni teknoloji uygulamaları ve yeni iş modelleriyle ilgili projelerin de gündemde tutulmaları gerekmektedir.

Esnek Kurumsal Hedefler

Sürekli gelişen bilgi ve iletişim teknolojilerine, biyoteknoloji, nanoteknoloji ve ileri teknolojiye dayalı süreçlere uyum sağlama konularına öncelik verilmesi zorunlu olmaktadır. Bir iş ya da bir meslek en etkili şekilde iş başında öğrenilmektedir. Bu nedenle çalışan elemanların sahip oldukları bilgilerin yeni gelişmeleri ve yeni uygulamaları kapsayan eğitimlerle güncelleştirilmesi yararlı olacaktır.

4. Sanayi Devrimi, internetin çevremizdeki verilerle daha çok etkileşim içinde olmasını, makineler ve sistemler arasındaki iletişimin yaygınlaştırılmasını, üretim süreçlerinde robotların kullanımının giderek artırılmasını esas almaktadır. 4. Sanayi Devrimi'nin dokuz temel bileşeni robotlar, simülasyon, dikey ve yatay sistem entegrasyonu, nesnelerin interneti, siber güvenlik, bulut depolama, katma değer üretimi, genişletilmiş gerçek ve büyük veri tabanı olarak özetlenmektedir.

Uluslararası rekabet gücüne ulaşabilmek için şirketlerde çalışan elemanların daha katılımcı ve daha yenilikçi olmaları büyük bir önem taşımaktadır. Çalışan elemanların katılımcı olmaları üretim ve yönetim kalitesinin arttırılması, üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve verimliliğin geliştirilmesi açısından büyük bir önem taşımaktadır. İş dünyasında sürdürülebilir başarılara ulaşabilmek için tüm çalışan elemanların esnek yönetim anlayışını benimsemeleri ve çalıştıkları şirkete sahip çıkmaları gerekmektedir. Küresel rekabet ortamında işverenlerin, yöneticilerin ve tüm çalışan elemanların esnek yönetim uygulamalarına uyum sağlamamaları şirket yönetiminde çözümü zor sorunlara neden olmaktadır.

İş Etiği ve Esnek Yönetim

Çalışma hayatında esnek yönetim sistemi giderek daha çok konuşulan konular arasında yer almaktadır. Esnek yönetim anlayışı kurumsal iş hedeflerinden ödün vermek anlamına gelmemektedir. Tersine esneklik uygulamaları şirket yönetiminde daha başarılı iş sonuçlarına ulaşılmasını hedef almaktadır. Esnek yönetim, esnek üretim ve esnek istihdam uygulamaları farklı ülkelerde farklı özellikler göstermektedir. Yeni teknoloji uygulamaları, toplam kalite yönetimi ve yalın yönetim sistemi esnek yönetim yaklaşımıyla daha etkili sonuçlar vermektedir.

Yoğun rekabet ortamında özellikle işçi ve işveren sendikalarının karşılıklı güven ortamı oluşmaları ve iş etiği kurallarına uyum sağlamaları ekonomik, sosyal ve yasal sorumlulukların yerine getirilmesi açısından büyük bir önem taşımaktadır. İşçi ve işveren sendikaları esnek yönetimi kurumsal performansı artırma ve iş hedeflerine ulaşma konularında bir araç olarak değerlendirmelidir. Bu öngörüler günümüzde örnek bir kuruluş olabilmenin de zorunlu şartları arasında yer almaktadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA