• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

İş Dünyasında Daha Büyük Ortak Hedefler

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.09.2016, 00:00

Benzer iş kollarında üretim yapan ve hizmet veren kuruluşların rekabet edebilmek amacıyla aralarında iş birliği yapmaları onlara yeni fırsatlar sağlayabilmektedir. Ellerindeki iş yapma kapasitesini en iyi değerlendirebilen, dış kaynaklardan yararlanabilen ve iş birliği anlayışı içerisinde ortak çalışma kültürü geliştirebilen şirketler daha başarılı sonuçlar alabilmektedir.

İçinde bulunduğumuz yoğun rekabet ortamında başarıya ulaşabilmek için şirketler arasında iş birlikleri yapılması bugün her zamankinden daha çok önem taşımaktadır. Maliyetleri daha aşağı çekme, ölçek ekonomisinden yararlanma, tecrübeli bir iş gücü havuzu oluşturabilme, finans yükünü hafifletme, kamu kuruluşları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları arasındaki iletişimi geliştirme amacıyla böyle iş birlikleri yararlı bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır.

Mevcut Alışkanlıklar

Şirketlerin içe kapanıp sadece yakın çevreye bakarak yönetilmeleri başarılı sonuçlar vermemektedir. Serbest piyasa ekonomisine yönelik uygulamalarla birlikte teknolojideki yeni gelişmelerin de yakından izlenmesi zorunlu olmaktadır. Bir başka deyişle mevcut yönetim alışkanlıklarının ve iş yapma yöntemlerinin zaman zaman gözden geçirilmesi ve güncellenmesi gerekmektedir.

Karşılaşılan problemlere sadece alışılmış düşünce kalıpları ve geleneksel bakış açıları kapsamında çözüm arama yerine çalışan elemanların sıra dışı düşünmeye ve yenilikçi çözümler aramaya teşvik edilmeleri daha yararlı sonuçlar vermektedir. Bu nedenle çalışan elemanların işlerini yaparken o iş yerindeki iş akış süreçlerinin bütününü algılayabilmesi, işini o bütünün bir tamamlayıcısı olarak tasarlaması ve ekip ruhu anlayışıyla çalışması yararlı olmaktadır.

Şirketlerin gelişmeleri ve başarıya ulaşabilmeleri için tek bir iş ve çalışma modeli yeterli olmamaktadır. Küresel rekabette başarılı olabilmek için öncelikle gelişen teknolojiye uyum sağlanması ve insan kaynakları yönetimi kurallarının doğru uygulanması zorunlu olmaktadır. Ülkemizde var olan potansiyelin daha etkili kullanımı teşvik edilerek birbirlerini tamamlayan yeni projelerin hayata geçirilmesi sağlanabilecektir. Böylelikle bireysel hedefler ölçeğinde sınırlı imkanlara sahip olan işletmelerin daha büyük ortak hedeflere yönelmeleri gerçekleşebilecektir.

Sürdürülebilir Yetenekler

Günümüzde şirketlerin sürdürülebilir üretim ve yönetim yeteneklerine sahip olmaları büyük bir önem taşımaktadır. Şirketler yeni ürün, lojistik, pazarlama ve servis hizmetleri gibi değer zincirinin tüm halkalarında rekabet üstünlüğü sağlamak zorundadır. İş dünyasında çeşitli konularda yeni ürünlerin tasarımı, üretimi ve rekabetçi yönetim sistemleri ile ilgili yeni projeler ortaya atılmaktadır. Bu yeni projelerin katma değer oluşturabilmesi yeni bilgilerin üretilmesi, geliştirilmesi ve ticarileştirilmesiyle söz konusu olabilecektir. Ayrıca dünya ticaretinden daha fazla pay alabilmek için katma değeri yüksek ileri teknoloji ürünleri üretmek ve rekabet gücünü artırıcı yeni çalışmalara sürekli öncülük etmek zorunlu olmaktadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA