• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

KOBİ’ler Küresel Bir Kuruluş Olabiliyor

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.12.2016, 00:00

Pazar şartlarındaki hızlı değişimlere uyum sağlama, yenilik yapma, maliyetleri düşürme ve istihdamı artırma konularında KOBİ'ler büyük bir önem taşıyor. Öte yandan KOBİ'ler küçük ölçekli üretim, ürün çeşitliliği, yatay organizasyon, hızlı karar alma ve esnek yönetim uygulamalarıyla daha rekabetçi bir yapıya kavuşabiliyor.

Dünya genelinde işletmelerin yüzde 95'ini KOBİ'ler (Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler) oluşturuyor. Ülkemizde ise imalat sanayinde çalışan işletmelerin yüzde 99'u KOBİ niteliğinde bulunuyor. KOBİ'lerin rekabet güçlerini artırmalarını ve giderek büyüyen pazarlardan daha çok pay alabilmelerini sağlamak için yeni teknolojileri izlemeleri ve daha yoğun çabalar harcamaları gerekiyor.

KOBİ'lere Sağlıklı Büyüme Fırsatı

Dünyada küresel rekabet arttıkça küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin teknolojilerini ve üretim kapasitelerini artırma zorunluluğu ön plana çıkıyor. Ülke ekonomisinin gelişmesi ve rekabet gücünün artması açısından KOBİ'ler büyük bir önem taşıyor. Bu nedenle KOBİ'ler varlıklarını sürdürebilmek ve gelişebilmek için daha verimli ve yenilikçi işletmeler haline gelmek zorunda.

Ana sanayi kuruluşlarına tedarikçi konumuna geçerek KOBİ'ler sağlıklı büyüme fırsatı yakalayabiliyor. KOBİ'ler ayrıca yabancı üreticilerle ve yabancı ürünlerle de rekabet etme zorunda. Dayanıklı tüketim malları, imalat sanayi ve otomotiv sanayi işletmelerine tedarikçi olan KOBİ'ler bu konuda başarılı örnekler oluşturuyor. Bir başka deyişle KOBİ'ler zamanla gelişerek küresel bir kuruluş olabiliyor.

Uluslararası rekabetin yoğunlaştığı günümüzde alışılagelen yönetim ve üretim anlayışıyla başarıya ulaşmak artık söz konusu değil. KOBİ'lerin verimliliğini, ihracatını ve performansını artırmak için sistem, hizmet ve ürün kalitesini belgelendirmeleri gerekiyor. Bu nedenle KOBİ'lerin yerel kuruluşlar olarak kalma yerine ulusal ve küresel kuruluşlar olma hedefi ön plana çıkıyor.

KOBİ'lere yalın üretim, rekabet gücünü artırma, sürekli gelişme, kalite yönetimi, bilgi ve teknoloji kullanımı konularında daha geniş destekler sağlanmasına ihtiyaç duyuluyor. Ülkemizde KOBİ'lerin yabancı kuruluşlarla haksız rekabet içinde olmamaları için etkili önlemler alınması da gerekiyor. KOBİ'lere sağlanan destek ve katkılar aynı zamanda ekonomimizin güçlenmesine de katkıda bulunuyor.

KOBİ'lerin İzlenmesi

Hemen hemen her üretim ve yönetim sürecinin dijital ortamda yönetildiği bir dünyada yaşıyoruz. Kuruluşların rekabet gücü kazanmaları açısından yeni teknoloji uygulamaları zorunlu hale geliyor. Ayrıca KOBİ'lerin bu değişime uyum sağlama ve bilişim altyapılarını hızla güçlendirme konularına öncelik vermeleri gerekiyor.

KOBİ'lerin aktif varlık, karlılık ve ciro gibi verilerinin yanı sıra, yönetim kalitesi, yeni ve farklı tasarım yapabilme yeteneği, denetim mekanizmalarının etkinliği ve pazar konumlandırması gibi niteliklerinin izlenmesi de büyük bir önem taşıyor. İstihdamın artırılması ve ekonomimizin gelişiminin daha hızlandırılması için KOBİ'lerin yeniden yapılanmaları ve uluslararası pazarlara açılmaları yönündeki teşviklerin sürdürülmesi önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA