• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

İş Dünyasında Rekabet Gücü Kazanma

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 11.12.2016, 00:00

Günümüzde alışılagelen iş yapma yöntemleriyle başarıya ulaşma çabaları çok çeşitli zorluklarla karşılaşıyor. Yeni tasarımlarla, farklı bakış açılarıyla, verimlilik artırıcı yöntemlerle ve sürekli gelişme bilinciyle işlere sahip çıkma zorunluluğu ön plana çıkıyor. Şirketler eski yöntemler ve katı disiplin kurallarıyla değil, yeni teknoloji yatırımları, inovasyon, esnek yönetim anlayışı, karşılıklı güven ortamı ve insan kaynaklarının performansını artırıcı önlemlerle küresel rekabette başarı sağlayabiliyor. Ayrıca şirketlerin küresel rakiplerden geride kalmamaları, katma değeri daha yüksek ürünler üretmeleri ve yeni pazarlara açılmaları da zorunlu hale geliyor.

İnsanlarda genel olarak kısa vadeli düşünme ve mevcut durumu sürdürme alışkanlığı ağır basıyor. Öyle ki, günlük işler yöneticilerin zamanının neredeyse tümünü alıyor. Kuruluşların başarıya ulaşmalarında küresel pazarların ve yeni teknolojilerin yakından izlenmesi, sürekli gelişme konularına öncelik verilmesi, insan kaynaklarının bilgi ve motivasyonunun artırılması etkili bir rol oynuyor. Günümüzde başarılı bir yönetici olabilmek için bu konuların göz önünde bulundurulması büyük bir önem taşıyor.

Küresel rekabet ortamında bir kuruluşun başarısı sadece kendi performans verileriyle ve mali tablolarıyla sağlıklı olarak ölçülemiyor. Bir kuruluşun bilançosu ve gelir tablosu bugün için bir takım bilgiler verebiliyor. Ancak bu bilgiler geleceğe yönelik yeterli bir güvence sağlamıyor. Bir kuruluşun başarı düzeyi sadece kendi verilerine değil, rakiplerinden ne kadar ileride olduğuna bakılarak belirlenebiliyor. Günümüzde bir kuruluşun performans göstergeleri iyiye gidiyor olabilir. Ancak rakiplerin başarı göstergeleri o kuruluştan daha hızlı bir biçimde iyiye gidiyorsa, o kuruluş geriye gidiyor demektir.

Şirketlerde tüm çabalar, hedefler ve kurumsal politikalar müşteri beklentilerini karşılamayı ve rekabet gücünü artırmayı öngörüyor. Küresel rekabetle baş edebilmek için iş süreçlerinde sürekli yenilikler ve farklılıklar gerekiyor. Ayrıca bir şirketin hep aynı tempoda yönetilmesi, sürekli gelişmenin gerçekleştirilmesi, öncü atılımların yapılması ve küresel rekabetle baş edilmesi açısından yeterli bir ortam sağlayamıyor.

Kuruluşların başarıya ulaşmaları öncelikle yönetim becerilerini geliştirmelerine bağlı bulunuyor. Yönetim becerilerini geliştirebilen kuruluşlar teknolojilerini ve rekabet güçlerini de geliştirebiliyor. Günümüzde iş yapmak, başarıya ulaşmak ve başarıyı sürekli kılmak kolay değil. Dünyayı saran serbest piyasa ekonomisine yönelik uygulamalar kuruluşları güçlü olmaya, iç ve dış pazarlarda rekabet etmeye zorluyor. Daha iyi iş sonuçları alabilmek için insan kaynaklarının eğitimi, motivasyonu ve verimli kullanımı önem kazanıyor. Böyle bir ortamda başarılı bir yönetici olabilmek de giderek güçleşiyor.

Şirket yönetiminde sürekli baskı ve zorlamaların kalıcı bir yararı olmuyor. Yenilik ve yaratıcılık insanların kendilerini yararlı ve değerli hissettikleri ortamlarda gerçekleşiyor. İş dünyasında daha başarılı bir gelecek için kamu kuruluşları, işverenler, yöneticiler ve tüm çalışanlar el ele vermek zorunda. Küresel rekabette başarılı olmak da bunları gerektiriyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA