• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Şirketlerde İç Hesaplaşma Yapılmalı

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08.01.2017, 00:00

Bir şirketin başarılı olabilmesi o şirketin başka ülkelerde aynı işleri yapan rakiplerinden geride kalmamasına bağlı bulunuyor. Böyle düşünmemin sebebi; yabancı şirketlerin ürünlerinin bizim pazarımızda, bizim ürünlerimizin yanında satılıyor olması. İhracatımızı artırmak için de yabancı ürünlerle rekabet etmek gerekiyor. Bundan sonra sadece kendi ölçülerimize göre iyi olmak yeterli değil. Küresel kriterlere göre de iyi ve başarılı olmak zorundayız.

Geleceği Tasarlamak

Günümüzde uluslararası rekabeti göz önünde bulundurarak şirketlerin yeniden örgütlenmelerine ihtiyaç duyuluyor. Bir başka deyişle, şirketlerin gelişmesi yönetim becerilerini ve teknolojilerini geliştirmelerine bağlı bulunuyor. Öncelikle yönetim sistemini günün şartlarına göre güncelleştirebilen şirketler teknolojilerini ve rekabet güçlerini de geliştirebiliyor. Geleceği tasarlamaya bugünden başlamalıyız. Farklı bir geleceğe hazırlanmak için el ele vermeliyiz.

Üretim teknolojileri ve hizmet tasarımları geliştirilmeden bir ülkenin ekonomisi sağlıklı bir yapı kazanamıyor. Ayrıca unutmamak gerekiyor ki, rekabet sadece üretim ve hizmet konularıyla sınırlı değil. Her iş kolunda yenilik, özgün tasarım ve teknolojik performans çabaları da büyük bir önem taşıyor.

Hızlı değişim çağında yaşıyoruz. Öyle ki, üretilen ürünlerin modeli, tasarımı, işlevi ve müşterilerin beklentileri çok çabuk değişiyor. Bunlara bağlı olarak ürünlerin ömrü de giderek kısalıyor. Sadece ürünlerin değil, şirketlerin de bir ömrü var. Uluslararası rekabet ve dış etkenler şirketlerin performansını çok etkiliyor. Eskiden tanıdığımız kimi şirketlerin bazıları bugün zorluk içinde bulunuyor.

Yeni bir yıla girdik. Geleceği planlama konusu büyük bir önem taşıyor. Şirketlerde öncelikle bir iç hesaplaşma yapılması gerekiyor: Şirketler 2017 yılında neleri öngörüyor? 2017'de şirketlerin rekabet gücü ve iş yapma potansiyeli nasıl artırılabilir? Nasıl daha güçlü bir ekonomiye sahip olabiliriz? Bunun için daha başka hangi özelliklerimizi geliştirmeliyiz? Geleceğin iş modellerini öngören esnek ve yenilikçi bir şirket yapısını nasıl oluşturabiliriz?

Şirketlerin mevcut durumlarını sürdürme çabaları artık yeterli olamıyor. Günümüzde şirketler yönetim stratejilerini sadece kendilerini değil, işin tümünü oluşturan sistemi de göz önünde bulundurarak belirlemek zorunda. Aksi halde bugün başarılı olan bir şirketin gelecekte daha hızlı gelişen şirketlerin gerisinde kalma tehlikesi söz konusu olabilecek.

Başarı Kriterleri

Gelecekte başarı kriterleri değişecek. Sanayide katma değeri artırmak daha güç olacak. Katma değer bilgi ve teknolojiyle artırılabiliyor. İçe dönük yönetim anlayışıyla ve işleri aynı yöntemlerle yaparak gelecekte başarılı olmak mümkün değil. Yabancı pazarları ve rakipleri sürekli izlemek gerekiyor.

Küreselleşme sürecinde insan faktörü ön plana çıkıyor. Rekabet gücü ve verimlilik artışı nitelikli insanlarla sağlanacak. Niteliksiz insanlarla rekabet gücünü artırma imkanı yok. Şirketler ana rekabet aracı olan insan kaynaklarını iyi eğitmek ve verimli değerlendirmek zorunda. Geleceğin iş dünyasında işçi-işveren ilişkileri bu nedenle büyük bir önem taşıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA