• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Güzel Konuşma Değil, Etkili İletişim

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.01.2017, 00:00

Topluluk içinde konuşma insanların kendilerini tanıtmalarına ve bir kişisel imaj oluşturmalarına yardımcı oluyor. Bilimsel çalışmalar da topluluk içinde konuşma ve bir kişisel imaj oluşturma becerilerinin insanların başarı kazanmalarında etkili bir rol oynadığını ortaya koyuyor.

Teknoloji sürekli gelişiyor ve yönetim anlayışı da değişiyor. Kuruluşlarda hiyerarşi giderek azalıyor. Küreselleşme yaygınlaşıyor. İş dünyasında insan kaynakları daha etkili bir duruma geliyor. Bu nedenle topluluk içinde konuşma yeteneği her geçen gün daha çok önem kazanıyor.

Güzel ve etkili konuşmalarla iş hayatında başarı ve saygınlık, özel hayatta ise mutluluk ve sevgi kazanılıyor. Etkili konuşma insanların en önemli özellikleri arasında yer alıyor. Dilimizde güzel konuşma tanımı da sık kullanılıyor. Çevremizde güzel konuşan ancak boş yere konuşan kimseler de var. Konu sadece güzel konuşma konusu değil.

Güzel ve etkili konuşmak, çevredeki insanları eğlendirmek, onların iyi zaman geçirmesini sağlamak anlamına da gelmiyor. Konuşan bir kimseden yarar sağlayacak sözlere ve düşüncelere sahip olması bekleniyor.

Çalışan elemanların düşünce ve önerilerini kolayca söyleyebilecekleri bir ortam sağlanabilirse kuruluşlarda rekabet gücü artıyor. Düşüncesini söylemekten ve katkıda bulunmaktan çekinen insanların iş dünyasında başarıya ulaşmaları giderek zorlaşıyor. Bilgi ve iletişim çağında e-mail aracılığıyla haberleşme zaman kazandırıyor. Ancak hiçbir iletişim aracı yüz yüze iletişimin yerini tutamıyor. Çalışan elemanların kendilerini sözlü olarak ifade etmelerine de fırsat tanınması gerekiyor.

Topluluk içinde konuşma eğitimi insanları değiştirmek ve onlara farklı özellikler kazandırmak amacıyla yapılmıyor. Bu eğitim insanların doğal davranmalarını ve kendilerini rahat bir şekilde ifade etmelerini sağlamak için yapılıyor. Bir insan derdini anlatmak ve hakkını aramak için nasıl öne çıkıp çekinmeden doğal olarak konuşuyorsa, topluluk içinde de o doğallıkta konuşulmasını sağlamak için konuşma eğitimi yapılıyor.

Konuşan bir kimse gerçek duygu ve düşüncelerini sözcüklerin arkasına gizleyebiliyor. Ancak beden dilini gizlemek çoğu kez mümkün olamıyor. Topluluk içinde konuşan bir konuşmacı hem kendi beden dilini kullanarak çevresindekileri etkileyebiliyor, hem de dinleyicilerin beden diliyle vereceği mesajları değerlendirebiliyor.

Topluluk içinde konuşmalar sıradan bir iletişim yönetimi olarak kabul ediliyor ve nedense bu konuya fazla özen gösterilmiyor. Öyle ki, gelişigüzel konuşanlara da çok sık rastlanıyor. Konuşmacının öncelikle dinleyenlere bilgi, heyecan ve coşku vermesi ayrıca bu iletişimi iyi yönetmesi bekleniyor.

Topluluk içinde konuşmak bilgi, deneyim ve çaba gerektiriyor. Bir kimse topluluk içinde yapacağı konuşma konularıyla ilgili önceden bilgi toplayıp pratik yapmazsa konuşma yeteneğini geliştiremiyor. İlgi çekici ve etkili konuşan kimseleri dinlemek yararlı oluyor. Ancak başarılı konuşmacıları izleyip de onları birebir taklit etmek bir fayda sağlamıyor. Herkesin kendi kişiliğine uygun bir konuşma ve davranış biçimi olduğunu da unutmamak gerekiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA