• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Bundan güzel ’kültür elçiliği’ olur mu? BÜLENT GÜRLÜK

Bundan güzel 'kültür elçiliği' olur mu?

bulent.gurluk@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 12.03.2015, 00:00
Bu yıl dokuzuncu kez perdelerini açan 'İzmir Uluslararası Kukla Günleri'nin, kendi alanında Avrupa'nın lider festivalleri arasında gösterildiğini daha önce sizlerle paylaşmıştım.
Dünyanın her yerinden üzerine adeta büyüteç tutularak izlenen bu festival, böylesine hayranlık uyandıran bir çekim gücünü nasıl yaratabildi? Elbette her yıl daha büyük bir izleyici kesimine ulaşmasını sağlayan kalite çizgisiyle, getirdiği yeniliklerle ve dünya çapındaki toplulukları ağırlamanın yanı sıra düzenlediği sergiler, paneller, workshop'lar ve atölye çalışmalarıyla...
***
Ve bu istikrar Kukla Günleri'ni öyle bir noktaya getirdi ki, şu günlerde kentin tüm salonlarında sanat ve eğlence rüzgarı estiren gösterileri izlemek için dünyanın önde gelen festival direktörleri soluğu İzmir'de aldı! Üstelik aralarında bırakın İzmirimizi, Türkiye'yi bile ilk kez tanıma fırsatı bulan direktör ve sanatçılar var.
Geçtiğimiz gece Uluslararası Kukla Günleri adına Selçuk ve Aylin Dinçer'in ev sahipliğinde Urla'da buluşan yabancı festival direktörleri, hem ilçenin simge mekanı Beğendik Abi'de Ege'nin eşsiz lezzetleriyle tanıştılar hem de İzmir'de şapkalarını uçuran festivalimize ilişkin olumlu düşüncelerini hararetle dile getirdiler.
***
O keyifli gecede, ünlü festival yöneticilerinin etrafında kenetlendiği değerlendirme şuydu: "Dünyada kukla sanatının en hızlı geliştiği şehirlerden biri İzmir'dir. Ve 'Kukla Günleri' hem bu sanatın dünya çapında boyut kazanması, hem de bu sıcak kentin mutlaka tanınması açısından en büyük kazançtır!"
Yabancı direktörler, kuklaya karşı İzmir'de gördükleri sevginin heyecan verici olduğunu ve bu durumun kukla sanatında İzmir'i kısa sürede uluslararası arenada en üst seviyeye taşıyacağına inandıklarını da itiraf etmeden geçemediler. UNIMA (Uluslararası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği) Genel Başkanı Dadi Pudumjee, kukla camiasının İzmir'deki festivali ilgiyle izlediğini, kendilerinin de Türkiye'de kukla sanatını geliştiren böyle bir festival düzenlenmesinden dolayı çok mutlu olduklarını söyledi.
***
Yemeğe katılan UNIMA Genel Başkanı ve Ishara Kukla Festivali (Hindistan) Direktörü Dadi Pudumjee, UNIMA Başkan Yardımcısı ve Fidena Kukla Festivali (Almanya) Direktörü Annette Dabs, Synergura Kukla Festivali (Almanya) Direktörü Sibylle Tröster, Puppet Animation Festival (İskoçya) Direktörü Simon Hart, Arlekin Kukla Festivali (Rusya) Direktörü Stanislav Dubkov, Tomsk Kukla Festivali (Rusya) Direktörü Larisa Otmakhova, Ljubljana Kukla Tiyatrosu (Slovenya) Direktörü Uros Korencan, Ljubljana Kukla Festivali (Slovenya) Direktörü Ajda Rooss, Maribor Kukla Festivali ve Maribor Kukla Tiyatrosu (Slovenya) Direktörü Mojca Redjko ve Galati Kukla Festivali (Romanya) Direktörü Eduard Sisu, bundan sonra da gözlerinin İzmir üzerinde olacağını ve uluslararası sanat kamuoyunda kentimizin önemli bir merkez olduğunu daha geniş kitlelere duyurmak için gönüllü elçilik edeceklerini ifade ettiler.
Bu şehir adına bir festivalin yapabileceği daha iyi ne olabilir?
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA