3 yufka3/4 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
1 yumurta sarısı
İçine:
1 orta boy soğan
250 gr yağsız kıyma
1 çorba kaşığı çam fıstığı
1 çorba kaşığı kuşüzümü
Yarım demet maydanoz
4 çorba kaşığı Orkide sıvı yağ
Tuz
Karabiber
Tarçın
Yenibahar
Her cuma olduğu gibi bu cuma da sizinle Osmanlı saray mutfağının en gözde lezzetlerinden birini paylaşıyorum. Böreklerden kebaplara, tatlılardan meze ve salatalara kadar pek çok çeşit var Osmanlı mutfağında. Çoğunlukla kebap tarifi yazdığım için bu kez bir börek yazmayı tercih ettim. Oldukça kolay ve pratik bir börek olan Osmanlı böreği bir o kadar da lezzetli. İşte böreğimizin tarifi: Bir tavaya sıvı yağı koyun. Çam fıstıklarını yağda pembeleşinceye kadar kavurun. Küp küp doğranmış soğanı ve kıymayı ekleyerek kıyma suyunu çekene kadar kavurmaya devam edin. Daha sonra kıyılmış maydanozu, kuşüzümlerini, tuzu, baharatları ilave edip karışımı ateşten alın. Yufkaları üst üste sererek ortasından kesin. Yarım daire şeklindeki yufka parçasının üzerine fırça ile süt ve sıvı yağ sürdükten sonra ikinci yufka parçasını da serin. Daha sonra süt ve yağ sürerek üçüncü yufkayı da serin. Üzerine kıymalı harcın yarısını yayın. Yufkaların yanlarını hafifçe içe doğru döndürüp rulo yaparak sarın. Diğer üç adet yarım yufkayı da aynı şekilde hazırlayıp üzerlerine yumurta sarısı sürün. Daha sonra önceden ısıtılmış 220 derece ısılı fırında böreğin altı ve üstü pembeleşene dek pişirin. Börekler piştiği gibi fırında alın aksi halde kabarıklığını kaybeder. Ilınınca da dilimleyip servis yapın. Afiyet olsun.
Damla sakızlı kurabiye
250 gr tuzsuz lor peyniri
2 adet yumurta
1 çay bardağı Orkide sıvı yağ
1 su bardağı toz şeker
2 parça damla sakızı
1 çay kaşığı karbonat
Yarım limon
Alabildiği kadar un
1 çay bardağı susam
Karıştırma kabına lor peynirini alıp üzerine yumurtayı kırın. Yumurtanın bir tanesinin akını, üzerine sürmek için ayırın. Daha sonra lor ile yumurtayı elinizle karıştırıp yoğurun. Bir kase karbonatın üzerine limon suyunu sıkıp karıştırıp, peynirin üzerine döküyoruz. Sıvı yağı, bir kaşık şekerle dövülerek ezilmiş damla sakızını ve toz şekeri ilave edip hepsini karıştırın. Üzerine alabildiği kadar un ilave edin. Kulak memesinden biraz daha yumuşak bir hamur elde edin. Ceviz büyüklüğünde parçalara bölüp, yuvarlayın. Ayırmış olduğunuz yumurta akını çatal yardımıyla çırpıp, kurabiyelerin üst bölümlerini yumurtaya batırıp, susama bulayın. Yağlanmış fırın tepsisine dizdikten sonra ısıtılmış 170 derecede pişirin. Afiyet olsun.
