8 adet orta boy yumuşak patlıcan3 yemek kaşığı süzme yoğurt
2 diş sarımsak
Yarım demet dereotu
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 yeteri kadar tuz, karabiber
2 yemek kaşığı limon suyu
2 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı Orkide zeytinyağı
Kızartmak için:
Orkide sıvı yağ
Yaz mevsimi sağlıklı beslenmek için yılın en ideal dönemi. Bu dönemde vücudumuz kendiliğinden ağır yemekleri istemezken zeytinyağlı sebze yemekleri, salatalar, meyveler ve özellikle de karpuz sofralarımızın vazgeçilmezleri oluyor. O yüzden havaların ısınmasını fırsat bilerek sağlıklı beslenmeye daha da özen göstermek, mümkünse bu beslenme biçimini bütün bir seneye yaymak en doğrusu. Bugün yazacağım kayık patlıcan tarifi de oldukça hafif bir yemek. "Patlıcan arası patlıcan" da diyebileceğimiz bu yemek için önce 3 adet patlıcanı birkaç yerinden delerek közleyelim. Kabuklarını soyup yıkayalım ve ince ince kıyalım. Ayrı bir yerde yoğurdu çırpalım. Zeytinyağını, limon suyunu, sirkeyi, sarımsağı, ince kıyılmış dereotunu, tuzunu ve karabiberini koyarak bir sos hazırladıktan patlıcanlarla karıştıralım. Kalan patlıcanları da yıkayıp alacalı olarak soyalım. Tuzlayıp 10 dakika beklettikten sonra suyunu sıkalım. Kağıt havlu ile kurutup bol yağda kızartalım. Daha sonra kağıt havlu üzerine alalım. Sonra servis tabağına alalım. Karnıyarıkta olduğu gibi patlıcanların karnını açarak hazırladığımız sosu patlıcanlara dolduralım. Domates ve biberle süsledikten sonra servis yapalım. Afiyet olsun.
Kolay su böreği
3 adet yufka
2 adet yumurta
100 gr. Orkide margarin
Soğuk su
Orkide sıvı yağ
1 kase beyaz peynir
1 tutam maydanoz
1 tutam dereotu
Bir tavada margarini eritip ocaktan alıp, ılık hale gelince üzerine yumurtayı kırıp karıştırın. Yufkayı tezgaha serip, üzerine fırça ile yağ ve yumurta karışımından sürün, ardından ikiye bölün. Bir kasede beyaz peyniri rendeleyip dereotu, maydanoz doğrayıp karıştırdıktan sonra yufkanın üzerine serpiştirin. Kestiğiniz yere doğru rulo yaparak sarın. Tüm yufkalara aynı işlemi uygulayın. Tavanın ortasından başlayıp dolaya dolaya ruloyu sarın. Yufkalar, büyük boy tavayı tam olarak doldurmalı. Daha sonra üzerine çıkacak kadar soğuk su koyup 5-6 dakika beklettikten sonra, elimizle yufkaların üzerini kapatarak bir tarafa eğip olabildiğince suyunu dökün. Üzerine ve yanlara sıvı yağ döküp orta ateşte alt kısmı kızarınca ters çevirip diğer tarafını da kızartın. Bir servis tabağına alıp, dilim dilim keserek servis yapın. Afiyet olsun.
